Konya'da bazı hastalar için 'özel un' üretildi

TÜBİTAK destekli projede üretilen undan yapılan ekmeği obezite, şeker ve kalp hastaları yiyebilecek... Manisa'da Yunusemre Belediyesi vatandaşlara 5 noktadan sonra 2 hastanede ücretsiz internet hizmeti vermeye başladı... Kış geldi, ısı yalıtımı yaptıranlar vergi indiriminden yararlanacak... Bugünkü iyi haberler bunlar.

Haberin Devamı

Obezite, şeker ve kalp hastaları için

Konya’da özel un üretildi

‘Ekmek yemeyin’ uyarıları yapılırken, “Konya'daki bir işletme, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) geliştirilen bir ürünün kullanımıyla, obezite, şeker ve kalp hastalarının tüketebileceği özel içerikli un üretti” haberi bu hastalar için ilaç gibi gelecektir.

Kentte 1964'den bu yana başta mısır, buğday, arpa ve soya olmak üzere hububat üzerine çalışan ve insan sağlığını koruyucu fonksiyonel gıdalar üreten bir şirket, 3.5 yıl önce "şeker, obezite ve kalp hastaları için ne yapabiliriz?" düşüncesiyle harekete geçmiş.

Haberin Devamı

Aynı dönemde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi de, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin klinik çalışmalar sonrasında kriterlerini belirlediği bir ürünün geliştirilmesi konusunda bir proje başlatmış.

Firma ve TÜBİTAK'ı aynı amaç üzerinde buluşturan çalışmanın ardından, Türk mühendisleri tarafından, gündelik yaşamda kullanılan beyaz unun şeker, kalp hastalıkları ve obeziteyi tetikleyen özellikleri minimuma indirilerek, özel içerikli un üretilmiş.

2017'de piyasaya sürülecek ürün, ilk etapta internet üzerinden eczaneler kanalıyla, sonraki süreçte ise marketlerden temin edilebilecekmiş.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İncinur Hasbay, AA muhabiri Muhammed Boztepe’ye yaptığı açıklamada, çağın hastalıkları arasında yer alan obezite, kalp ve şeker rahatsızlığı için TÜBİTAK olarak 3.5 yıl önce ciddi bir araştırma sürecine girdiklerini anlatmış.

Geliştirdikleri ürünün faydasından bahseden Hasbay, şöyle devam etmiş:

Haberin Devamı

"Üretilen bu fonksiyonel ürün, gıdaların enerjisini ve glisemik indeksini azaltarak obezite, kalp ve şeker hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olacak.

Ürünün kalın bağırsakta sindirilebilmeyi sağlayan özelliği sayesinde, kullanıldığı alanlarda sağlık üzerine etkileri bakımından diyet lif özelliği gösterecek ve kalın bağırsakta diyet liflere göre daha kolay fermente edilebilecek.

Probiyotik olma özelliklerinin yanında bu ürün, vücutta enerji tüketimini ve hücre içinde mitokondri hızını da artırarak kilo almayı önleyen bütirat ve bol miktarda kısa zincirli yağ asitleri üretmesi nedeniyle bağırsak sağlığı, özellikle kolon kanserinin önlenmesi açısından da yararlı olacak."

ŞEKER HASTALARINA BEYAZ EKMEK

Haberin Devamı

İşletmenin yönetim kurulu başkanı Nurettin Demirpolat ise Türkiye'nin her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de büyük gelişme gösterdiğini anlatmış.

Son 50 yılın hastalığı olarak sıklıkla gündeme gelen obezite, şeker, kalp ve bağırsak hastalıklarının önlenmesi konusunda "ne yapabiliriz?" diye düşündüklerini ve bu doğrultuda bir şeyler yapmayı istediklerini vurgulayan Demirpolat şöyle devam etmiş:

"Yılların verdiği tecrübeyle unun olumlu olan yapısının geliştirilmesi üzerinde durduk. Bu alanda ciddi çalışmalar gerçekleştiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin uzmanlarıyla görüştük. Obezite, kalp ve şeker hastalarının da rahatlıkla beslenmelerini sağlayacak bir ürünün üretimini sağladık. Piyasada kalp, şeker ve obezite hastalıklarının tedavisine yönelik bilgi kirliliği var. Klinik çalışmalar yapılmadan ve bilimsel zemine dayanmayan pek çok ürün deva olarak sunuluyor. Ne var ki biz bu konuda Türkiye'deki en yetkin otorite olan TÜBİTAK'a kendimizi teslim ederek, Anadolu'nun bilim insanlarının geliştirdiği yerli ürünü ürettik. Özel içerikli un sayesinde artık bu hastalar da rahatlıkla beyaz ekmek yiyebilecek. Probiyotik özelliği sayesinde bağırsak florasının korunmasına yardımcı olan ürün, kolon kanserine kadar giden pek çok hastalığın önlenmesine de yardımcı olacak."

* * *

Haberin Devamı

Amacım un reklamı yapmak değil, bu çalışmayı duyurmak.

Sanıyorum, iddialı un, ilgili kuruluşlardan izin alınmadan piyasaya çıkmaz.

Hastalar da doktorlarına danışmadan bu unu kullanmaz.

* * *

Bir şey yasak olunca kıymetli olur dedikleri bu.

Dilerim, yasak nedenleri kalkar da isteyen istediğini yiyebilir.

Manisa’daki iki hastanede hastalara ve hasta

yakınlarına ücretsiz internet hizmeti veriliyor

Teknoloji geliştikçe ihtiyaçlar da çeşitleniyor. İnternet hayatımıza girdiğinden bu yana her şey farklı oldu.

20 katlı binaya asansör yerine merdivenle çıkmak artık nasıl zor geliyorsa, belirli mesleği yapanlar için internetsiz de bir şey olmuyor.

Cep telefonlarını bir an bile yanından ayıramayanlar için iyi haber Manisa’dan geldi.

Haberin Devamı

Yunusemre Belediyesi daha önce ilçe sınırları içerisinde beş ayrı noktada halkın hizmetine sunduğu ücretsiz internet erişimi alanlarına Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi ve Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ni de dahil etmiş.

Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, vatandaşların gündelik internet ihtiyacını karşılamak için projeyi hayata geçirdiklerini ve önemli bir eksikliği giderdiklerini belirterek DHA muhabiri Ersan Erdoğan’a şunları söylemiş:

"Geçtiğimiz yıl wifi hizmetimizi Barbaros Mahallesi, Kaynak Mahallesi, Hacı Yahya Camii önünde, Çınarlı Kahve'de ve Şehzadeler Parkı'nda olmak üzere beş ayrı noktada vermeye başladık. Verdiğimiz internet hizmetini 120 bin kişinin kullandığını tespit ettik. İnternetin insanlarımızın artık günlük bir ihtiyaç haline geldiğini görmekteyiz.

Gelen yoğun talep üzerine iki hastanemizde de wifi hizmeti vermeye başladık. Artık hasta ve hastalarımızı bekleyen yakınları da ücretsiz internet erişiminden faydalanabilecek.

Bu noktaların sayısını her geçen artırarak, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulundukları bölgelerde daha sonra ise tüm ilçe genelinde bu hizmeti faaliyete geçireceğiz."

AYNI ZAMANDA ŞARJ İSTASYONU

Wifi hizmetinden, T.C. kimlik numarası, ad soyad ve doğum tarihi ile giriş yapan tüm vatandaşlar faydalanabiliyormuş.

Wifi cihazları, ücretsiz internet hizmetinin yanı sıra vatandaşlarımızın elektronik cihazlarını şarj edebilecekleri birer şarj istasyonu görevini de görüyormuş.

Vatandaşlar, güvenli internet denen sistem üzerinden en son hızda hizmet alarak istedikleri bilgiye anında ulaşabiliyorlaşmış.

* * *

Bu hizmetin belediyeye maliyeti ne kadardır bilmiyorum.

Haberde böyle bir bilgi yok.

Benim sormak istediğim şu.

Belediyeler madem böyle bir hizmet sunabiliyor, o zaman diğer belediyeler neden yapmıyor?

Siz de belediyenizden bedava internet isteyin.

Isı yalıtımı yaptıranlar vergi

indiriminden yararlanabilecek

Bu haber gelince, “Tamam ısı tasarrufu şimdi yapılır” dedim. Çünkü işin içinde para var.

Enerji tasarrufunu teşvik etmek için atılan adımlara ısı yalıtımı için yapılan harcamalar da dahil edilmiş.

İzmir’den DHA muhabiri Timur Tarlığ’ın haberine göre, işletmeler bir defaya mahsus olmak üzere, binalarında yaptıracakları yalıtımları, amortisman yöntemiyle yıllara yayarak değil, tek seferde gider gösterebilecekmiş.

Kira geliri elde edenler de aynı yöntemi uygulayabilecekmiş.

Ayrıca ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu sağlama amacıyla düzenlenen sözleşme, taahhütname gibi belgeler damga vergisine tabi olmayacakmış.

Gelirler İdaresi Strateji Geliştirme Eski Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin çıkardığı dergide ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu anlatmış.

“Enerji kaynağının en çok ısınma amacıyla tüketildiği düşünüldüğünde binaların ısı yalıtımı öne çıkıyor, kışın başladığı bu günlerde de gözler ısı yalıtımına çevriliyor.

Yapılan bazı çalışmalarda yalıtımsız binalarda ısı kaybı yüzde 7 oranında çatıdan, yüzde 30 pencere, yüzde 17 kapı, yüzde 6 zemin ve yüzde 40 oranında dış duvarlardan kaynaklanıyor. Enerji tasarrufunu teşvik etmek için uygulanan politikalar arasında en dikkat çekeni ısı yalıtımı giderlerinin tek seferde gider olarak yazılmasının önünü açan yasalar.

Yeni yasalarla sağlanan avantajlar var.

Eğer ticari işletmenize ait bir gayrimenkulün ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamaları varsa bunu, tutarı ne olursa olsun 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren tek seferde doğrudan gider olarak yazabilirsiniz.

Eğer kira geliri elde ettiğiniz bir gayrimenkulde ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu harcamanız varsa bunu da 7 Eylül 2016 tarihinden itibaren bir defada gider gösterebilirsiniz. Ancak bunun için götürü gider usulünü değil gerçek gider usulünü seçmiş olmanız gerekiyor. Konuyla ilgili yürürlükte 6728 ve 6745 sayılı iki yasa var.

Vergi mükellefleri ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu için yaptıkları 900 lirayı aşan harcamaları amortisman yolu yerine tek seferde gider gösterebiliyor. Ayrıca 9 Ağustos 2016 tarihinden bu yana sözleşme, taahhütname gibi vergiye tabi kâğıtlardan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu sağlama konusunda düzenlenenler damga vergisinden muaf tutuluyor.”

* * *

Ey vatandaş… Bu bilgileri unutma…

Havayı ısıtıp daha fazla para ödememek için ısı yalıtımı yaptır.

Vergi avantajından da yararlan.

* * *

Havanın soğuduğu bugünlerde Sayın Karyağdı, içimizi ve cebimizi ısıtan haberi vermiş.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları