Necdet Doğan

Köy kooperatifi güneş enerji santrali kurdu

14 Eylül 2016
Burdur'un Çeltikçi ilçesine bağlı Kuzköy Köyü Sulama Kooperatifi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle güneş enerji santrali kurmuş. Üretilecek enerji şehir şebekesine satılarak kooperatif üyelerine gelir sağlanacakmış.
DHA muhabiri Mesut Madan'ın haberine göre Burdur- Antalya karayolu kenarındaki 6 dönüm arazi üzerine kurulan santral alanını ziyaret eden Burdur Valisi Şerif Yılmaz, kooperatif başkanı Mehmet Ali Arıdaş ve firma yetkililerinden bilgi almış.

Başkan Arıdaş, 1 milyon 475 bin lira maliyeti olan projenin 489 bin TL'sinin BAKA tarafından karşılandığını ve projenin kooperatifler bazında Türkiye'de ilk olduğunu söylemiş.

Başkan, "10 yıl süreyle üretilen elektriği CLK Akdeniz'e satacağız. Köy halkının gelir seviyesini artırmak, istihdam sağlamak amacıyla bu tesisi kurduk" demiş.

Santralı yapan firmanın genel müdürü Ergün Özmen de şu bilgileri vermiş:

"Santral 1365 panel ile 6 dönümlük arazide günlük 260 Kw elektrik üretiliyor. Üretilen elektrikten kooperatifin aylık 20 bin lira geliri olacak. Kooperatifin 300 üyesine ek gelir olacak."

* * *

Ne güzel.

Bu uygulamamın örnek olmasını diliyorum.
Canik'te romanların evleri
rengarenk boyanıyor

Samsun'un Canik ilçesinde 5 bine yakın Roman'ın yaşadığı ve yaklaşık bin konutun bulunduğu Yavuz Sultan Selim Mahallesi'ndeki binalar kırmızı, beyaz, sarı, mavi, pembe ve mor renklere boyanıyormuş.

AA muhabiri İlyas Gün'ün haberine göre Canik Belediyesi, sıvaları dökük, boyasız binaların görüntü kirliliği oluşturması nedeniyle ilçe genelinde "Güzel Evim Mutlu Geleceğim" projesi yürütüyormuş.

Belediye Başkanı Osman Genç proje için şöyle konuşmuş:

"Belediyeler genellikle kentsel dönüşüm yapıyor. Biz bunu 'fiziksel dönüşüme' çevirdik. İlçemizdeki eski ve sıvasız binaları sıvıyor, boyasızları boyuyoruz.

Sadece boya değil bazı yorulmuş binaların altyapısını sağlamlaştırıyoruz. Eğer kentsel dönüşüm yapılamıyorsa fiziksel dönüşüm yaparak estetik mahalleler ortaya çıkarıyoruz.

Böylece mahallelere estetik bir ruh kazandırıyoruz.

Roman vatandaşlarımızın yaşadığı mahallede onların güzel dünyasına renkli evler sokmak istedik."

Mahalle muhtarı Selim Gökçe "Belediyeye teşekkür ediyoruz. Hepimizi mutlu etti" diyor.

* * *

İnsanların mutlu olması ne güzel.

Teşekkürler başkan...

Erzurum'un 7 golfçü çocuğu
bu yıl 12 madalya kazandı
Golf zengin sporu olarak bilindiği için Erzurum'dan AA muhabiri Muhammet Mutaf'ın gönderdiği haber ilginç geldi.

Golf sahaları olmadığı için futbol sahaları ve boş alanlarda antrenman yapan 7 golfçü çocuk, bu yılki müsabakalarda 12 madalya kazanma başarısı göstermiş.

Sporcuların hepsi Rıfkı Salim Burçak Kız Meslek Lisesi Spor Kulübü'ne üyeymiş.

Klüp kentte, kayak, basketbol, voleybol, boks, tenis, okçuluk, atletizm, folklor ve masa tenisi gibi 12 spor dalında faaliyet gösteriyormuş.

Ekonomik durumu iyi olmayan çocukların hayata tutunması ve suça sürüklenmemesi amacıyla bir yıl önce çalışma başlatmışlar.

Kulüp, bu çalışma kapsamında hem dezavantajlı çocukların golf oynayabilmeleri hem de golfün Anadolu'da yaygınlaştırılması amacıyla, yaşları 10 ile 11 aralığında değişen maddi durumu iyi olmayan çocukları elemeye almış.

Golfe ilgi duyan çocuklardan 7'si elemeler sonucu kulübün sporcusu olmaya hak kazanmış.

Çocuklar golf sahaları olmadığı için spor salonlarında, futbol sahalarında, boş alanlarda, Golf Federasyonu'nun kamplarında antrenmanlar yaparak müsabakalara hazırlanmış.

Çocuklar, kulüpleri tarafından golf müsabakaları için götürüldükleri yerlerde ilk kez 5 yıldızlı otelde kalma ve uçağa binme imkânı bulmuş.

Rıfkı Salim Burçak Kız Meslek Lisesi Spor Kulübü Başkanı Leyla Mutlutürk, "Ücretsiz eğitim verdiğimiz çocuklarımız şimdi Türkiye şampiyonasına katılacak. Hepsinden büyük başarılar bekliyoruz" demiş.

* * *

Sporcuları alkışlıyorum.

Onların yolunu açan spor kulübünün yöneticilerine teşekkür ediyorum.

* * *

Bir çağrım da okurlara.

Bu güzel çalışmayı yapan kulübe maddi destekte bulunalım.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle...
Yazının Devamını Oku

Bayram için kurban bıçağı "Yadigar"ın hikâyesi 

11 Eylül 2016
Gazeteciler için 'mevsimsel' haberler vardır. Aynı haberi her yıl yapabilirsiniz. "Avlanma yasağı bugün bitiyor ağlar balık dolacak" gibi… "Bayramda trafiğe dikkat" gibi… Kurban bayramı öncesinde de çok sayıda 'bıçak' haberi geldi. Ancak Çanakkale'den AA muhabiri Burak Akay'ın 'Yadigar' adı verilen kurban bıçağının öyküsünü anlatan haberi farklıydı.

Osmanlı'nın silah ihtiyacını karşılamak amacıyla Kazakistan'dan getirilen ustalarca 300 yıl önce üretilen kılıç ve kamaların, Çanakkale'nin Babakale köyünde yapılan birebir özelliklerini taşıyan kurban bıçakları babadan oğula bırakıldığı için ‘Yadigar’ adıyla anılıyormuş.

Osmanlı Devleti'nin inşa ettiği son kale olan Babakale Kalesi'nin bulunduğu köyde iki bıçak üreticisinden biri olan Doğan Tosun, bıçak üreticiliğinin Babakale'de babadan oğula geçerek bugünlere geldiğini anlatmış.

Yazının Devamını Oku

Apartman sakinleri burs verdikleri öğrencilerle piknikte buluştu

7 Eylül 2016
Bu uygulamayı İzmirliler yapıyordu. Demek iyi olan bir şey duyulunca başka yerlere de yayılıyor. Ne güzel olmuş. Bu köşenin amacı da bu. Burada okuduğunuz bir şeyi beğenip siz de uygularsanız veya paylaşırsanız ne iyi olur.

Proje çok basit.

Bir apartmanda oturanlar aralarında aidat gibi para toplayıp maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere burs veriyor.

Tekirdağ’da Süleymanpaşa Belediyesi projeye,

Yazının Devamını Oku

Tarkan'ın 'zilli' şarkısından holding doğuran genç girişimci

4 Eylül 2016
Herkesin bu toplantıyı izlemesi mümkün değildi. O toplantıda konuşulanları daha geniş bir kitlenin duyması için bugün köşeme alıyorum.

Emrah Kaya ile Şefik Emre Coşkun, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Makrofon Söyleşileri'nin konuğu olmuş, girişimcilik ve inovasyon hakkında sohbet etmişler.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü'nden 2002 yılında mezun olan genç girişimci Emrah Kaya, keyifli sohbeti ve iş hayatındaki azmiyle dinleyenleri kendine hayran bırakmış.

Bir ev hanımı anne ve memur bir babanın tek çocuğu olarak 1979'da doğduğunu belirten Kaya, öğrencilik dönemindeki

Yazının Devamını Oku

Anadolu'ya özel 3 bin 500 ürün Yörex'te buluşacak

31 Ağustos 2016
EXPO, Antalya'ya bir ruh ve heyecan vermiş. Daha yoldan geçerken EXPO kulesini görür görmez etkileniyorsunuz. Sonra gez gez bitmiyor. Şimdi gözler 26-30 Ekim tarihlerindeki Yörex'te.

Antalya tatilinde hafta sonunda EXPO 2016’yı ziyaret ettim.

Benim gibi meraklısı çokmuş.

Bu yıl siyasi anlamda yaşanan olaylara rağmen açılış tarihinden sonra 4 ayda 2 milyon kişi ziyaret etmiş.

Yazının Devamını Oku

Bebek Meyve Ormanı'na ilgi büyük

28 Ağustos 2016
Ne güzel düşünülmüş… Bolu Belediyesi, 2013 yılından itibaren kentte her doğan bebek için bir meyve fidanı dikimi yapıyormuş.

Bunun için Çayırköy mevkiinde 88 bin metre kare alan ayrılmış.

Belediye bunu kentte patates ve buğday haricinde alternatif ürünler yetiştirerek tarımsal çeşitliliği arttırmak, çiftçilere fazla kazanç elde edilebileceklerini göstermek amacıyla başlatmış.

Bolu’dan DHA muhaberi Murat Küçük’ün haberine göre, Bebek Meyve Ormanı'nı ziyaret eden vatandaşlar, domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye, kabak, lahana, pırasa ve taze soğan gibi birçok sebzeyi tarlada dalından topladıktan sonra evine götürebiliyormuş.

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan kavun ve karpuz da Bebek Meyve Ormanı'nda yetişiyormuş.

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da 100 zeki öğrenci, bilim kampında geleceğe hazırlanıyor 

24 Ağustos 2016
Şile'de eğitime başlayan 'Mavi Kuşak Yaz Bilim Kampı'nda zeki öğrenciler, kimyasal deneylerle yapıyor, robot tasarlıyor, konuşan robotla ders işliyor ve dans ediyormuş.

İstanbul Valiliği, bu yıl kentteki farklı okullarda okuyan 100 öğrenciyi bilim kampına almış. Kampa, İstanbul'un 6 pilot ilçesinde maddi imkânı yetersiz ailelerin zeki çocukları alınmış.

Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki kampa katılan öğrenciler, eğitim gördükleri okullarda görme ve deneme imkânı bulamayacakları faaliyetlere imza atıyormuş.

Kamp Koordinatörü

Yazının Devamını Oku

Trakyalı "Pehlivan Elektrak"ın ekibi, iki ödül daha aldı

21 Ağustos 2016
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerince yapılan elektrikli araç TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar Yarışı'nda "Tanıtım ve Yaygınlaştırma" ödülüne layık görülmüş.

Edirne’deki Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerince yapılan elektrikli araç "Pehlivan Elektrak"ı bu köşede okumuştunuz. Tanıtım için Balkan ülkeleri turuna çıkmıştı.

Şimdi o araçtan bir haber daha var.

TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar Yarışı'nda

Yazının Devamını Oku