Üniversiteler kök hücre nakli yapıyor, çay demliyor, çocuk kitabı yazıyor

Üniversitelerde geliştirilen projeler, yapılan icatlar, yöresel sorunlara bulunan çözümlerle ilgili haberler gelince seviniyorum. Sizinle paylaşmak istiyorum. Bugün de öyle yapacağım.

Haberin Devamı

Malatya’da hedefimiz 100 kök hücre naklinin üzerine çıkmak

Üniversiteler kök hücre nakli yapıyor, çay demliyor, çocuk kitabı yazıyor

Malatya’daki İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kurulan yıllık 75-80 civarında kök hücre nakli yapılan merkezin 2017’deki hedefinin 100 naklin üzerine çıkmak olduğunu söylemiş.

AA muhabiri Emrah Gökmen’in haberine göre, Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen hastalara bağışçılardan kök hücre elde etmek amacıyla TÜRKKÖK Projesi başlatıldığını anımsatan, ilik naklinde Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarmak istediklerini söyleyen Erkurt şöyle devam etmiş:

ÜÇ TÜP KAN ALIYORLAR

"Bu projeyle, kök hücre bağışçısı olmak isteyen insanımızla buluşarak onlardan ilik elde etmeyi amaçlıyoruz. Bağışçılarımız Kızılay’ın her şehirde bulunan kan merkezlerine giderek 3 tüp kan veriyorlar. Bu kan, Ankara'ya gönderilerek Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’ın laboratuvarında işlenerek bilgisayara kaydediyor. Sonrasında bir kök hücre nakli bekleyen hasta olursa ona nakil ediliyor.

Malatya’da 2010 yılından itibaren 300'den fazla nakil gerçekleştirdik. En zor nakillerin yapılabildiği bir merkez konumundayız. Malatya dışından hasta kabul ediyoruz. Hatta sağlık turizmi bünyesinde Irak'ın kuzeyinden ve Suriye gibi diğer komşu ülkelerden de hastaları buraya çekip kök hücre nakli yapmayı planlıyoruz."

Erkurt’un verdiği bilgiye göre, kemik iliği için 18-55 yaş aralığında herhangi bir hastalığı olmayan herkes kök hücre bağışçısı olabiliyormuş.

***
Bu merkezlerin çoğalması dileğiyle…

Daha kaliteli çay üretmek için kurutma sistemi yaptılar

Haberin Devamı

Üniversiteler kök hücre nakli yapıyor, çay demliyor, çocuk kitabı yazıyor

Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mehmet Ali Arıcan ve Burhan Mert Yıldız, Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş danışmanlığında çayı daha verimli ve lezzetli kılacak çay kurutma projesi geliştirilmiş.

AA muhabiri Atilla Kurtoğlu’nun görüştüğü Prof. Altaş, projeyle çay fabrikalarında uygulanan çay kurutma işleminin daha kaliteli ve verimli hale getirilmesi ve çayın kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini söylemiş. Altaş şöyle devam etmiş:

“İki öğrencimiz uluslararası bir çay firmasının talebi doğrultusunda yaş çayı en verimli şekilde kurutacak çay kurutucuları için ‘dinamik nem giderici’ tasarlamayı amaçladı.

Geliştirilecek sistemle çay kurutma işlemi en verimli şekilde yapılacak. Çaylardaki nem değerinin doğru şekilde belirlenip motorun hızının kontrolü, bu verilere göre doğru şekilde uygulanacak. Anlık olarak doğru okunan değerler, motor hız kontrolünde büyük rol oynuyor. Doğru şekilde okunamayan değerler kurutma fırınının çok yüksek derecelere çıkmasına ya da ısınması gerekirken çok düşük bir sıcaklık değerinde kalmasına sebep olur. Proje çay kurutma işleminin daha denetlenebilir hale getirilmesini sağlayacak.

***
Daha kalitelisi için projenin hayata geçmesini istiyorum ama çay içmeye devam edeceğim.

Üniversite çocuklara sağlığı çizgi karakterle öğretecek

Haberin Devamı

Üniversiteler kök hücre nakli yapıyor, çay demliyor, çocuk kitabı yazıyor
Çocukların çizgi karakterlere ilgisi büyük. Büyükler alarak bizler de onlarla birlikte saatlerce ekran karşısında çizgi film izleyebiliyor veya çizgi romanları okuyabiliyoruz.

Bu yolu eğitimde kullanmak da epeydir moda. Ama çocuk kitapları konusunda güvenli ve sorumlu yayın bulmak her zaman mümkün değil.

Bu açığı gören Malatya’daki İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı güzel bir çalışma yapmış.

Bölümünün öncülüğünde akademisyen, doktor ve öğretmenlerden oluşturulan bir ekip okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara sağlık alanında temel bilgileri öğretmek için çizgi karakter ‘Kuka’yı yaratmış.

Daha önce sağlık konusunda birçok kitaba imza atan bölümünde görevli Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, AA muhabiri Emrah Gökmen’e yaptığı açıklamada, sağlık eğitimini özellikle ilkokul ve anaokulu çağındaki çocuklara vermenin daha önemli olduğunu anlatarak şöyle devam etmiş:

“Çocuklara sağlık eğitimi verince erişkinlere göre daha çok verim alınıyor. Bu nedenle özellikle ilkokul 2'nci ve 3'üncü sınıf öğrencilerine yönelik sağlık eğitimi kitap serisi çıkarmak için çalışma yaptık. ’Kuka’ diye bir kız çocuğu karakteri oluşturduk. Kuka üzerinden sağlık konularını öyküleştirmeye başladık.

Türkiye'de bu konular ilk kez hikâye şeklinde işlendi ve resmedildi. Çalışmanın bir ekip tarafından hazırlanması önemli. Kitapları çocuk uzmanı, hikâye uzmanı, resim uzmanı kişilerle birlikte yaptık.

Mesela Kuka'nın diş düşmesi konulu kitabında bir diş hekiminden de yardım aldık.

Piyasada çocuklara yönelik sağlıkla ilgili kitap sayısı çok sınırlı. Bunların önemli kısmı da çeviri kitaplar.

Serinin ilk kitabı ‘Kuka Çişini Tutuyor’ piyasada satılmaya başlandı.

Kitabı okuyan öğrencilerden çok güzel geri dönüşümler aldık. Malatya'da tüm okullarda sınıf öğretmenleri bu kitapları okuyacak, eğitimde kullanacak.

Kuka'nın belli bir süre sonra sembol haline geleceğine inanıyorum. Onu görenler doğrudan sağlığı hatırlayacak.

Çizgi karakter Kuka, değişik sağlık konularıyla öğrencilerle buluşmayı sürdürecek.”

***

Aramıza hoş geldin ‘Kuka.’

Küçük çocukları olanların ‘Kuka’dan haberleri olsun istedim.

***
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

 

Yazarın Tüm Yazıları