442’den yükselen isyan sesleri

EGO’nun 442 hat numaralı otobüsleri, 5 Nisan’dan bu yana AŞTİ-Esenboğa Havalimanı arasında seferlerine devam ediyor.

Haberin Devamı

Havalimanına ‘giriş izni’ olmadığı gerekçesiyle ilk seferlerinde kriz yaşanan EGO otobüslerinde bu aralar ise yolculardan isyan var. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) 20 Nisan’da sosyal medyadan ‘Esenboğa Havalimanı’na gitmenin en ucuz yolu 20 TL’ yazılı bir tasarım paylaştı.

442’den yükselen isyan sesleri

Belediye paylaşıma da “Esenboğa Havalimanı’na ulaşım 442 Aşti-15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı-Havalimanı hat numaralı EGO Otobüsleri ve taksi ile sağlanabilmektedir. 442 no’lu EGO otobüslerimiz iç hatlar ve dış hatlar terminallerine kadar 24 saat boyunca sizlerin hizmetindedir. Duraklar ve hareket saatlerine EGO CEP’TE uygulamasından erişebilir veya https://m.ego.gov.tr/sayfa/2118/esenboga-hava-alanina-ulasim adresinden ulaşabilirsiniz” bilgi notunu düştü. Ancak paylaşımın altına yolculardan dikkat çeken talepler ve eleştiriler geldi. Bagajlarını yerleştirmek için özel tasarım isteyen de vardı yolculuğun ayakta çekilmediğini belirten de. Farklı semtlerden Esenboğa’ya otobüs isteyenler de vardı yeni hizmetten memnun olanlar da... İşte o yorumlardan bazıları.

Haberin Devamı

442’den yükselen isyan sesleri

ANKARA BUNU HAK ETMİYOR

@sadece_serap: “EGO’nun havalimanı otobüslerinde bagajlarımızı yerleştirmek için yer gerekiyor. Bu otobüslerin tasarımı için bir şeyler yapın.”

@mehmetnurullahhoca: “İnsanlar neden uçakla gider? Daha rahat gitmek için. Ankara ne yaptı? EGO’larla tıka basa dolu bavullar ayak altında ve ayakta giden yolcular için eziyet. Belko kalkıyorsa daha iyisini getirirsiniz. EGO’larla yolcu taşımak mantıksızlık. Hiçbir ilde olmayan bu geriye giden hizmeti övmeden önce o otobüslere binin sonra övün. Hayatımda ilk defa bu kadar rezil bir şey gördüm. Yabancılar için de ayrı bir eziyet. Ankara’ya yakışmıyor.”

@mahsumgazioglu_: “Daha uygun diye, daha konforsuz bir ulaşım sağlamanız akla ziyan bir hizmettir. 17 TL fark için biz bu rezilliği çekmek zorunda değiliz. BELKO AIR’i iptal ettiyseniz onun muadilini devam ettirmeliydiniz. O gün bindiğimde uçaklarını kaçıran, sırada beklemekten yorulan, valizlerini EGO’ya sığdıramayan insanların sitemlerine şahidim. Ankara bunu hak etmiyor. Bu yanlıştan dönülerek, acilen BELKO AIR veya muadili bir konforlu hizmet sunulmalıdır.”

Haberin Devamı

ŞEHRİ 15 YIL ÖNCEYE  GÖTÜRMEMELİSİNİZ

@caguzu: “Bir tık daha pahalı olsun ama oturarak gidelim. O kadar yolu ayakta gitmek istemiyoruz.”

@figen_ulusoy: “Bavulla ve ayakta mı gidilecek havalimanına? Dalga mı geçiyorsunuz? Tek alternatif taksi mi yani?”

@tmbibinyatr: “BELKO daha konforluydu, daha iyi. EGO otobüsleri traktör gibi.”

@ahmadkhezerloo: “Bu otobüsler rezaletin dibidir. İnsanlar dip dibe ayakta, bavullara yer yok, yabancı birisi Ankarakart bulamıyor.”

@herseyemuhalif07: “Belko ile çok daha hızlı ve rahat gidiyorduk. O kadar yol ayakta çekilmiyor.”

@johannesiscansson: “Havalimanına hat çekilecekse belediyenin Havaş gibi şehirler arası otobüs tahsis etmesi gerekiyor, şehir içi otobüslerde ne yolcular için ne de bavullar için yer kalıyor. Geçen gün 1 saat bekleyip binemeyip taksi ile gitmek zorunda kaldık.”

Haberin Devamı

@royalteknolojiatolyesi: “Belediye EGO uygulaması iyi ama otobüsler uygun değil.”

@fokaratas: “Ucuz olması güzel ama aynı zamanda nitelikli servis gerekli. Havaalanına insanlar en az 7-8 kg yükle gidiyor. Bazen 1.5 saati bulan bir yolculuğun tıklım tıkış, ayakta ve eşyalarla olması çok iyi hizmet tanımına girmiyor (geçen hafta sürpriz bir şekilde karşılaştım). Yolculuğun doğasına göre tasarlanmamış otobüs ve hizmetleri getirmenizi temenni ediyorum.”

@hzftse: “Bayram öncesi bindim böyle rezillik görmedim.”

@zeynepaslan.tr: "2010 yılında Ankara’ya geldiğimde aynı böyle tıklım tıklım rezildi 442. Belko ile rahat, konforlu bir şekilde gidiyorduk. Madem anlaşmanız bitti. Aynı konforu sağlayacak yeni bir sistemle vatandaşa hizmet etmelisiniz. Şimdiki 442’nin övünülecek bir yanı yok. Şehri 15 yıl önceye götürmemelisiniz. Geçen gün uçağı kaçırıyordum, duraktakilerle anlaşıp taksi ile uygun fiyata anlaşarak ulaştık. Bize bu stresi yaşatmaya hakkınız yok.”

 

Haberin Devamı

 TEŞEKKÜR EDENLER

@omer.gndz6: “Başkanım sizden Allah bin defa razı olsun bizleri Belko belasından kurtardığınız için.”

@kumladeniz: “Kullandım bu hattı 10 gün önce. Çok rahat ve çabuk geliyor. Durduğu durak sayısı az ve yepyeni otobüsler. Teşekkürler Mansur Başkan’ım. Ucuz olması da başka bir güzellik.

@songul_tarkaner: “Çok iyi oldu EGO sağ olun başkanım otobüs kartıyla iyi oldu daha önce paralıydı sorun oluyordu.

@erhanduran: “Havaş ve Belko gibi saçmalıklardan kurtulduğuma çok sevindim. Suratlarına bakılmıyordu o bilet kesenlerin. Hele şoförün Boeing kaptanı edası beni benden alıyordu. Teşekkürler Mansur Yavaş başkan.”

@hakan13999: “Çok güzel hizmet. Ucuz ulaşım. Beğenmeyen Havaş’a biner. Birden fazla alternatif olmalı.”

Haberin Devamı

@hilmiunalll: “Taksilere, Havaş’a yıllarca mahkumduk. Bu hizmet için çok teşekkür ederiz.”

***

Bu arada EGO’nun seferlerini eleştirenlere ‘Havaş’a binin’, ‘taksi tutun’ gibi yorumlar da çok fazla oldu. Zaten Havaş da Kızılay’dan kalkıyor olsa isteyen onu isteyen de EGO’yu tercih edecektir diye düşünüyorum. BELKO AIR firması artık sefer yapmıyor. Taksi fiyatları ise malum... Bu arada daha önce de bu köşeden yazdığım gibi birçok yorumun sonu da şuraya çıkıyor: “Ankara’da havalimanına neden metro yok?” Metro kısa sürede yapılamayacağı için EGO Genel Müdürlüğü en azından bu yolcu isyanlarına ses verip otobüslerde gerekli düzenlemeleri yapsa iyi olur gibi...

 

 TEK GÜZERGÂH OLMAMALI

EGO’nun Esenboğa seferlerinin sadece AŞTİ ve Kızılay’dan değil başka semtlerden olmasını isteyenler de vardı...

@thesameoldblues: “Tek güzergâh olmaması gerekir. Eryaman civarından da seferler düzenlenmelidir. Bu şekilde ulaşım çok zor oluyor.”

@_pesen: “Neden sadece Kızılay?”

@cikidad: “Batıkent’ten havaalanına seferler konsun.”

@gurdalcolakoglu: “Batıkent’ten de seferler konsun lütfen.

@mizagohan: “Ankara gibi büyük bir şehirde havalimanına ulaşım için tek hat otobüs seferi düzenlemek halkı mağdur ediyor. Lütfen farklı bölgelerden havalimanına ulaşım için çözüm bulunuz. Kızılay’a ve AŞTİ’ye uzak semtleri göz ardı etmeyiniz.”

ATATÜRK ÇAMI ARTIK ÇOK GÜZEL

442’den yükselen isyan sesleri

11 Kasım 2022’de köşemden 10 yıldır atıl halde olan Kızılcahamam’daki Atatürk Çamı’nın Kızılcahamam Belediyesi tarafından restore edileceğini duyurmuştum. Atatürk Çamı’nın şöyle bir özelliği var; Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’a yapacağı gezi için 16 Temmuz 1934’te Kızılcahamam’ı ziyaret eder, Soğuksu Milli Parkı içindeki ‘Atatürk Çamı’ mevkiinde kurulan çadırda bir gece konaklar. Kendisine ikram edilen kaynak suyunu içip, “Kızılcahamamlılar! Bu su, altın gibi” der. Böylece suyun adı ‘Altın Su’ olur. Atatürk ertesi gün, “Bu cennet yurt köşesinde mutlusunuz” diyerek ilçeden ayrılır. Atatürk’ün bağdaş kurup türkü söylediği meşhur fotoğraf da işte Kızılcahamam’da ‘Atatürk Çamı’ mevkiinde çekilir. Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar’ın girişimleriyle bu alan kır kahvesi konseptiyle 23 Nisan’da hizmete açıldı. Başkan Acar açılışı sosyal medyadan, “Atatürk Çamı’mız yepyeni konseptiyle hizmete başladı” diye duyurdu. İçerisinde Atatürk fotoğraflarıyla da güzel köşeler oluşturulmuş. Yolunuz düşerse Kızılcahamam’da Atatürk’ün konakladığı bu yere gidin, dinlenin, görün ve Ata’yı hissedin...

ANKARALININ HATAYLILARA KÖMBE JESTİ

Deprem felaketi nedeniyle evleri yıkılan farklı kentlere göç etmek zorunda kalanlar buruk bir bayram geçirdi. Ankara’ya da 500 binden depremzedenin geldiği belirtiliyor. Hatay’a özgü kömbe özellikle bayramlarda neredeyse her evde yapılıyormuş. ‘Bayram çöreği’ de denilen bu lezzetle Ankara’da da birisi 31 plakalı araçların sahiplerine güzel bir bayram jesti yapmış. Araçların üzerine bıraktıkları kömbe poşetinin üzerine de şu not düşülmüş: “İnternetten öğrendiğim kadarıyla yaptım. Karanfilleri de tam ezemedim. Ama umarım beğenirsiniz afiyet olsun.” Ankara’da olan Hataylı Beşir Sabuncu bu jesti sosyal medyadan, “Bugün Ankara Bahçelievler 7. Cadde’de arabamızın üstüne kömbe yapıp koymuşlar ve bu notu paylaşmışlar. Her kimsen iyi ki varsınız” paylaşımıyla duyurdu. Gerçekten de her kim bu jesti düşündüyse eline, yüreğine sağlık..

442’den yükselen isyan sesleri

Yazarın Tüm Yazıları