Tarihi miras ve gastronomi sofrada buluşuyor

Hafta başında her gidişimde farklı bir heyecan duyduğum, tat aldığım Gaziantep’teydim. Sofra, mutfak, dekorasyon ve ev tekstili alanında Türkiye’nin önde gelen markalarından Karaca, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katkılarıyla şekillenen bir projeye imza attı. Kentin simgesi Zeugma’nın mozaik desenlerini ürünlerine taşıdı. Tasarımların tanıtımı projeye ilham veren Zeugma Mozaik Müzesi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Hem Fatma Şahin hem de Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca’nın konuşmalarında vurguladığı gibi kültürel mirasımız ve tarihimizin zenginliğine sahip çıkmak, kültürümüzü yansıtan değerleri korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin ortak sorumluluğu.
Tarih boyunca görkemli sofraların kurulduğu Gaziantep, Anadolu’nun kültürel açıdan en bereketli yerlerinden biri.Gaziantep’in simgesi Zeugma’nın benzersiz mozaik desenlerinin evlerde yaşaması, hayata karışması hepimiz için büyük bir anlam ifade ediyor.

Tarihi miras ve gastronomi sofrada buluşuyor

Bu ürünlerin sadece Türkiye’de değil, markanın Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki mağazalarında da satışa çıkması önemli ve sevindirici.
Hiç kuşkum yok ki ürünlerin hikayesinden ve başta Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene kızı mozaiği olmak üzere üstünde gördükleri mozaik desenlerinden etkilenip bölgeye gelmek isteyenler de olacaktır.
Dileğim kültür, tarih ve gastronominin tasarımla şekillendiği ve bizleri bir sofra etrafında toplayan projelerin artması.
Bu arada Fatih Karaca’nın ev sahipliğinde Ramazanın ilk iftarını tarihi bir handa, Hışvahan’da geleneksel Antep mutfağına özgü yemeklerle yapmak da ayrı bir mutluluktu.
Hepimize hayırlı bir Ramazan olsun...

Haberin Devamı

Tarihi miras ve gastronomi sofrada buluşuyor

UNESCO gastronomi kenti

UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na (UCCN) 2015 yılında gastronomisiyle dahil olan ilk kentimiz, Gaziantep. Bu unvana Hititlerden günümüze uzanan farklı uygarlıkların tarihini, kültürel ve mutfak zenginliğini yaşatması ve yansıtması sayesinde sahip oldu.
Ancak bunda mutfağı, yemek çeşitliliği, ürün zenginliği ve kültürel değerleri kadar yerel yönetiminin, Fatma Şahin gibi vizyoner bir belediye başkanına sahip olmasının da payı büyük.
Yıllar önce bir söyleşimizde söylediği gibi, gastronomi hem ekonomi hem de turizmin önemli bir parçası.
Gastronomi Gaziantep’in çekiciliğini artırıyor. Tarihi ve kültürel zenginliğini de besliyor. Kent giderek daha fazla günümüz seyyahlarının anlam dünyalarına hitap eder hale geliyor.
İyi otellerin ve restoranların sayısı her geçen yıl artıyor...

Haberin Devamı

Yeşil altın: Antep fıstığı

Antep fıstığı vazgeçemediğim ve lezzetini başka hiçbir şeyde bulamadığım çok özel bir tat. Benim gibi her gün bir avuç Antep fıstığı yiyen başka biri var mıdır bilmiyorum.
Antep fıstığı ve şekerin birbirine yakıştığı bir gerçek ama yine de sadece tatlılarda kullanılmasını bir eksiklik olarak görüyorum.
Arif Develi’nin buluşu fıstıklı kebap dışında fıstık yemeklerin içinde yok denecek kadar azdır. Bunda tabii yeşil altın denilen, bir yıl var-bir yıl yok yılı olan fıstığın pahalı olmasının da payı var.
Mutfak Sanatları Merkezi şefi Doğa Çitçi’nin bu konuda çalıştığını biliyorum.
Geleneksel ürünlerimizi kullanan yaratıcı şeflerimiz Antep mutfağına imza birer yemekle katkıda bulunsa ne güzel olur...

Haberin Devamı

Tarihi miras ve gastronomi sofrada buluşuyor

Uğramadan olmaz

Gaziantep’te iki yer var ki, uğramadan olmaz. 10 odalı butik otel Hışvahan’ın içindeki Develik ve kentin önde gelen baklavacılarından Koçak. Develik, Antep’in geleneksel yemeklerini modern bir sunumla servis eden restoranlardan. Gaziantep’te iki yer var ki, uğramadan olmaz. 10 odalı butik otel Hışvahan’ın içindeki Develik ve kentin önde gelen baklavacılarından Koçak. Develik, Antep’in geleneksel yemeklerini modern bir sunumla servis eden restoranlardan. Antep’te özveriyle çalışan kadınlar her alanda fark yaratıyor, Mine Özmen de bunlardan biri. Antep bir baklava kenti. Daha önce fark etmemiştim, Koçak’ın aldığınız her baklava kutusunun içine koydukları “Yazın ve kışın baklavayı 16-20 derece sıcaklıkta serin ve kuru yerlerde saklayınız. Yemeden önce hafif şekilde ısıtarak yiyiniz” notu çok hoşuma gitti. 

Haberin Devamı

Tarihi miras ve gastronomi sofrada buluşuyor

Bodrum’a uluslararası bir tesis

Son 1 yıldır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm sektörü büyük sarsıntı geçiriyor. Böylesi bir süreçte her yeni proje yeni bir umut ışığı oluyor.
Mayıs içinde uluslararası yeni bir marka olan Mett Hotels & Resorts’un ilk otelini Bodrum’da açmasına bu nedenle çok sevindim. METT, “Mediterranean” (Akdeniz) ve “Meet” (Tanışmak) sözcüklerinin buluşmasıyla ortaya çıkmış.
Konseptini Akdenizli kimliği üzerinden tasarlayan otel, Haremtan Koyu’nda yer alıyormuş. Konaklamanın yanı sıra gastronomi çıtasının da yüksek olacağı söyleniyor.
Otelin Folie, Mood, Otto ve İsola olmak üzere dört restoranı olacakmış. Grup, Bodrum’un ardından Mikonos, Marbella ve Dubai’de de otel açacakmış. Dilerim Bodrum’dan yola koyulmak uğurlu gelir...

Haberin Devamı

Ramazanda paket servisi veren restoranlar

Bu yıl farklı bir Ramazan geçiriyoruz.
Hepimiz evlerde olacağız, otel restoranları dışında geleneksel iftar sofraları kurulamayacak.
Evlerde bile davet vermek, toplu iftarlardan kaçınmak gerekiyor.
Ancak paket servisi veren restoranlardan bütçemize uyanları seçerek hem kendimize yemek ısmarlayabilir, hem de bu mekanlara destek olabiliriz. Bugün sizlere İncili Gastronomi Rehberi’nde yer alan restoranlardan bir seçki yaptım.

İSTANBUL
◊ Kanaat Lokantası / Üsküdar
◊ Hünkâr/ Nişantaşı
◊ Seraf / Bağcılar
◊ Develi / Samatya
◊ Beyti / Florya
◊ Ramazan Bingöl / Esenler
◊ Abdülkadir / Bakırköy
◊ Nato Lokantası / Karaköy
◊ Yanyalı Fehmi / Kadıköy
◊ Tatbak / Nişantaşı
◊ Hacı Abdullah / Beyoğlu

İZMİR
◊ Uğur Lokantası / Çankaya
◊ Balmumu Lokanta / Alsancak
◊ Seçkin Et Steak House / Bornova
◊ Pizzeria Venedik / Alsancak

BURSA
◊ Çiçek Köfte / Osmangazi
◊ Kayhan Köftecisi Ceyhun - Orçun Yaman Kardeşler
◊ Kebapçı Tamer
◊ Zennup
◊ Fasulyeli

ANKARA
◊ Boğaziçi Lokantası / Ulus
◊ Uludağ Kebap / Ulus
◊ Hacı Arif Bey / Çankaya

ANTALYA
◊ 7 Mehmet / Muratpaşa
◊ Topçu Kebap / Muratpaşa
◊ Sıralı Kebap /Muratpaşa

Yazarın Tüm Yazıları