Gerçek bir Antalya gönüllüsü

Bir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta, cumartesi günleri Kanal D’de yayınlanan “Beşinci Tat” programımızın çekimleri için Antalya’daydık. Üç günlük kısa turumuz 7 Mehmet’in üçüncü kuşağı gönüllü rehberimiz Mehmet Akdağ olmasaydı böylesi dolu dolu ve verimli geçmezdi.

Gerçek bir Antalya gönüllüsü
Mehmet Akdağ - Müge Akgün - Ali Bahar

7 Mehmet’te yaptığımız çekimlerde konuğumuz Antalya Ticaret ve Sanayi Odası/ATSO ve Organize Sanayi Bölgesi /OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’dı.

Doğma büyüme Antalyalı, aynı zamanda et ve süt ürünleri üretimi yapan Bahar’ın söylediği gibi Antalya ülkemizin turizm gelirleri kadar sebze ve meyve ihracatıyla da katma değeri büyük kentlerinden. Ürün kalitesi yüksek. Gastronomi kültürünün gelişmesi, restoranlarıyla da cazibe merkezi olması için her türlü alt yapıya sahip.

Haberin Devamı

Gerçek bir Antalya gönüllüsü

AKDENİZ GİBİ BÜYÜK VE GÜZEL

Bunun en güzel örneği de 86 yıllık geçmişiyle adı kentle özdeşleşen, Antalya’nın en önemli markalarından olan 7 Mehmet. Kuşaktan kuşağa babadan oğula geçen gelenek doğal olarak kuşaktan kuşağa süren müdavimlerini de yaratıyor.

Her gidişimde karıştırdığım anı defterinde Yaşar Kemal’in yazdığı gibi 7 Mehmet, “Akdeniz gibi büyük ve güzel...” tam bir Akdeniz Lokantası.

7 Mehmet’i anlatırken babasını küçük yaşta kaybeden, sekiz yaşına geldiğinde maddi imkânsızlıklar nedeniyle annesinin bir lokantaya çırak olarak verdiği dede Mehmet Akdağ’dan söz etmeden olmaz. Önce alnındaki Osmanlıcada yedi rakamına benzer yara izini görüp ona 7 Mehmet adını veren ustası Hacı Hasan’dan çok şey öğrenir. Sonra 1937 yılında küçük bir çorbacı dükkânı olan ilk işyerini açar.

İlk gün askıyla demirciler çarşısındaki esnafa çorba servisini yapar. Ertesi gün bol tereyağlı çorbanın tadını unutamayan esnaf kapıda kuyruk olur. Ardından büyüyerek, güçlenerek bir marka haline getirdiği restoran, en az babası kadar mesleğine âşık ikinci kuşak Hakkı Akdağ tarafından daha da büyütülür.

Haberin Devamı

Ve bugün bu gelenek dedesinin adını taşıyan Mehmet Akdağ tarafından yaratıcılık çıtası her geçen gün yükseltilerek devam ediyor. Mehmet “Dedemin hastalığı babamın, babamın hastalığı benim eğitim sürecim oldu” diyor.

Dedesi hastalanıp İstanbul’a Heybeliada’ya gittiğinde İzmir’den, Bolu’dan, Bursa’dan ustaları Antalya’ya restoranının mutfağına yönlendirmiş. Dükkânında yalnız kalan Hakkı Bey farklı ustalarla çalışma imkânı bulmuş, kendini her birinin öğrettiği tekniklerle geliştirmiş. O da tüm bilgi ve birikimini oğluna aktarmış. Ve ortaya bugünün imza 7 Mehmet yemekleri çıkmış, çıkmaya da devam ediyor.

Mehmet Akdağ’ın en büyük başarısı da, ilk kez yerli avokadoyu ürettirip restoranında kullanan, neredeyse yüzlerce çeşidini yapan babası gibi malzemenin, ürünün kalitesine verdiği önem ve araştırmacı ruhu. Bölgenin ürünlerini çok iyi tanıyor ve değerlendiriyor.

Haberin Devamı

7 Mehmet’te yediğiniz avokadolu domates çekirdeği salatasının, ısırgan otu kavurmasının, kulaklı çorbanın, ızgara mücverin, beyin haşlamanın, kıymalı su böreğinin, ızgara tandırın, bergamotlu, ananaslı bademli pirinç pilavının, bademli, Antep fıstıklı keşkülün, kaymaklı tahinli kabak tatlısının tadını başka hiçbir yerde bulamazsınız....

Gerçek bir Antalya gönüllüsü
Mehmet Akdağ - Fikret Tosun

MEHMET AKDAĞ’IN SEÇİMİ LEZZET DURAKLARI

Börekçi Tevfik Usta

1930’lu yıllarda Tevfik Usta’nın anne dedesinin başlattığı gelenek bugünlere dek ulaşmış. Sabahları kapısında kuyruklar olan mekânda Usta’nın küçük açık mutfağında adeta yufkayla dans ederek yaptığı kıymalı ya da lorlu börekler tarihi dökme fırında pişiyor. Lorlu olanın üstüne pudra şekeri serpilmesi öneriliyor ama ben sadesini tercih ettim ama sevdiğim soğanlı kıyma ile yapılan oldu.

Haberin Devamı

Gerçek bir Antalya gönüllüsü

Emekli öğretmen eşi sadece nakit ödeme yapılan kasanın başında duruyor. Çocukları aile mesleğini sürdürmemiş fakat umarım Tevfik Usta tam bir zanaat olan yapış şeklini ve hamurunun sırrını yardımcısı Beytullah’a öğretir de bu gelenek devam eder...

Arzum Döner

Arzum Döner’i asıl işi yorgancılık olan Selahattin Akkaşoğlu 1984 yılında kurmuş. Bugün oğlu Ünal Akkaşoğlu ile birlikte yönetiyorlar. Ünal Bey İşletme Fakültesi eğitimi aldıktan sonra babasıyla çalışmaya karar vermiş. Çok iyi bir dönerci ustaları var ve et dönerleri çok lezzetli. Tüm sadeliği içinde çok temiz ve düzenli bir lokanta.

Gerçek bir Antalya gönüllüsü

Şen Baba

Neredeyse 10 yıl kadar önce Antalya Elmalı’da Şen Baba Lokantası’na gittiğimde yediğim oğlak köftesinin, piyazın ve helvasının tadını unutamamıştım. Mehmet Akdağ “Size hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz bir helva yedireceğim” dediğinde karşıma Şen Baba çıkacağını düşünmemiştim. Birkaç yıl önce Antalya’ya taşınmış, Elmalı Şen Baba’yı yanında yetişen ustasına devrederek... Yolunuz Antalya’ya düşerse uğrayın derim. Ben bu kez börek, pide, döner ve paça çorbası duraklarından sonra olduğu için sadece helvasını deneyebildim...

Haberin Devamı

Gerçek bir Antalya gönüllüsü

Paçacı Şemsi

Eğer benim gibi her türlü sakatatı ve çorbayı seviyorsanız 1976’dan bu yana babadan oğula devam eden Paçacı Şemsi’yi ziyaret edin. Kelle-paça, işkembe, ayak paça ve kokteyl çorbaların yanı sıra sakatat sevmeyen eşlikçiler için tavuklu çorbaları da var.

Tosun Kasap

Antalya’da bu kadar kebap, et ve sakatat restoranı olur da iyi hayvan yetiştiricileri ve kasapları olmaz mı? 1979’da Mustafa Tosun kurulan, aynı zamanda yetiştiricilik de yapan Tosun Kasap da bunlardan biri. Şimdi oğlu Fikret Bey de babasıyla çalışıyor. Kent içinde 6 şubeye ulaşmışlar. Taze etleri gibi sucuk, sosis, kokoreç gibi işlenmiş ürünleri de başarılı görünüyordu.

Volkan Şişçi Kadir’in Yeri

Volkan Şişçi Kadir’in Yeri’nde kömür ateşinde baba oğulun yaptığı tüm et çeşitleri çok başarılı ama benim tercihim her zaman şiş köftesi, tırnaklı pidesi ve yanında tahinli Antalya piyazından yana olur. Bu kez Mehmet Akdağ ile gittiğimiz için bize özel olabilir ama beyaz soğanlı soyulmuş farklı domatesleri harmanlayarak yaptıkları salatanın tadı da bir başkaydı.

Gerçek bir Antalya gönüllüsü

 

Yazarın Tüm Yazıları