Ferit Şahenk: Hedef d-ream’in değerini 8 milyar dolara çıkarmak

Geçen hafta sonu Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le Bodrum Müzik Festivali sırasında bir araya gelerek sohbet ettik.

Haberin Devamı

Ferit Şahenk: Hedef d-ream’in değerini 8 milyar dolara çıkarmak


Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Naci Başerdem, Nevzat Öztangut, Ergun Özen, Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere ve d-ream CEO’su Levent Veziroğlu da gruba ait Cennet Koyundaki Il Riccio’da yapılan yemeğe katıldılar.
Yemeğin ana gündem maddesi grubun bankalara yeniden yapılandırma amacıyla sunduğu programdı.
Ama bana göre sohbetin en önemli ve heyecan verici kısmı turizm ve d-ream yatırımları için çizilen yol haritasıydı. Ferit Şahenk’in konuşmasında vurguladığı gibi dünyada az görülen bir model yaratarak önce satın aldıkları restoranları ‘d-ream’ şemsiyesi altında bir araya getirdiler. Sonra marka yaratmaya başladılar.
Şahenk “d-ream bir rüyaydı, beyaz bir sayfa açtık. Misyonumuz yeme-içme sektörünü kayıtlı ekonominin bir parçası haline getirmek. Tüm dünyada gelir arttıkça, turizm geliştikçe, ev mutfaklarının metrekaresi azaldıkça insanlar daha çok dışarıda yemek yiyor. Nusret, Günaydın ve Rüya bugün birçok farklı ülkede Türkiye mutfağını temsil ediyor, tanıtıyor. Yemek ve eğlencenin bir arada olduğu konsept bir trend haline geldi” diyor.
180 restoranı olan ‘d-ream’in şu an değeri 1.2 milyar dolar. Hedef ise bu rakamı 7-8 milyar dolara çıkarmak. Ve bundan sonra satın almalar yerine organik büyümek. Doğuş Grubu’nun hem turizme hem de yeme-içme sektörüne katkısı önemli. 12 yılda 9 milyar dolarlık yatırım yapmışlar.
Bunun yüzde 81’i Türkiye, yüzde 19’u yurtdışında.
Şimdi sıra bence d-ream’in İstanbul’da yaratıcı Türk mutfağı sunan bir şef restoranı açmasına, şefleri ön plana çıkartmasına, desteklemesine geldi.
Kadın-erkek çok başarılı, fakat restoran açmak ya da açılanı sürdürmek için yeterli finansa sahip olmayan şeflerimiz var...

GALATA PORT

Ferit Şahenk Galata Port projesi için de kesin tarih verdi. Şubat 2020’de Galata Port Kruvaziyer Limanı, ofisler ve alışveriş mekanları açılıyor. Peninsula Otel’in ise 2020 Mayıs’ında açılması planlanıyor.
Doğuş Grubu’nun Türkiye’de 3, Yunanistan’da 4, Hırvatistan’da da
3 olmak üzere toplam 10 marinası var.
Karadağ’da da bir marina yatırımı devam ediyor.

Haberin Devamı

Bodrum Müzik Festivali

Haberin Devamı

Kültür sanata desteğini “Doğuş’tan iyi bir gelecek” çatısı altında toplayan Doğuş Grubu sürdürülebilir projeler üretmeye özen gösteriyor.
Bu yıl 4-8 Ağustos tarihleri arasında 14’üncüsü gerçekleştirilen dünyada ilk kez bir marinada başlatılan Bodrum Müzik Festivali de Türkiye’nin önemli festivalleri arasında. Festival her yıl daha sağlam ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşuyor.
Konuk ettiği ünlü isimler kadar genç sanatçılara da olanak tanıyor. Müzik, sinema, fotoğraf ve görsel sanatları bir araya getiriyor.
Bodrum Müzik Festivali’nin bilet gelirlerinin tamamı bu yıl da Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor.

Ferit Şahenk: Hedef d-ream’in değerini 8 milyar dolara çıkarmak

Bodrum’a yakışan tasarım oteli

Haberin Devamı

Sayıları her geçen gün artan butik tasarım otelleri Bodrum’a gerçekten artı değer katıyor. Bodrum adım adım uluslararası lüks turizmin destinasyonlarından biri olmaya yaklaşıyor.
Verilen servis ve yeme-içme kalitesi çok yüksek.
Daha önce de yazdığım gibi Maça Kızı bu geleneğin ilk ve en iyi örneklerinden biridir. Artık dünyaca ünlü bir klasik oldu sunduğu bohem lüks ve restoranının yaşattığı gastronomik deneyimle.
Yalıkavak’ta yaz başında açılan Edition Hotel de hem odaların hem de ortak mekanların ince bir zevkle döşendiği, hizmet kalitesinin yüksek olduğu bir tasarım oteli.
Otelin dekorasyonunda Bodrum’a yakışan tarzda beyaz ve krem renk kullanılmış. Edition sekiz yıl önce kurulmuş genç bir marka.
Konforun kişiselleştirildiği, sade lüksün, abartısız içten bir yaklaşımın hâkim olduğu konseptin ardında uluslararası otel endüstrisinin ünlü ismi Ian Schrager var. Schrager & Marriott International işletmesini üstlendiği, Tilkicik Koyu’nda 21 dönüm arazi üstüne inşa edilen The Bodrum EDITION’ın mülkü ise Rönesans İnşaat’ın sahibi Erman Ilıcak’a ait.

Haberin Devamı

Ferit Şahenk: Hedef d-ream’in değerini 8 milyar dolara çıkarmak

KİŞİYE ÖZEL DENEYİM

Otelin SPA’sı ve sağlıklı yaşam kompleksinde kişiye özel masajlar ve bakımlar uygulanıyor. SPA Soul tarafından işletilen SPA’nın başında Zorka Jovoviç var.
Grup, farklı otellerin içinde, İstanbul’un değişik yerlerinde SPA’lar ve hamamlar işletiyormuş. Edition otellerinde markanın standardını korumak için Kültür Direktörlüğü pozisyonu yaratılmış.
Direktörleri otel ve eğlence sektöründe çalışmış, uluslararası ve yerel çevresi olanlardan seçiyorlarmış.
Bodrum’da bu sorumluluk, en beğendiğim kent rehberlerinden biri olan LV City Guide İstanbul’un yemek editörü Bahar Karaca’ya verilmiş.
Karaca’nın anlattığı, Edition otellerinde plastik kullanılmaması, New York’ta başlatıp tüm şubelerinde uygulamaya başladıkları ‘Stay Plastic Free’ hareketi çok hoşuma gitti.

BRAVA

Haberin Devamı

Edition’ın Brava restoranının başında dünyaca ünlü Perulu şef Diego Munoz var.
Munoz’un dünya gastronomi sahnesinde yükselişi Lima’nın en ünlü restoranı olan Astrid & Gaston’un baş aşçılığını üstlendiği dönemde Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesine 14’üncü sıradan girmesiyle oldu. Onun döneminde A&G Latin Amerika’nın En İyi Restoranı unvanını da korudu.
Şef Diego Munoz kariyerinin en iyi döneminde Peru’dan ayrılarak dünyanın farklı köşelerini keşfetme yolculuğuna çıkmış. Ardından Bali, Lizbon ve Kopenhag’da restoranlar açmış. Edition’dan aldığı teklifle de Bodrum Brava’yı kurmuş.
Ancak şef tüm restoranları arasında dolaştığı için mutfak şefi olarak yanına Swiss Roof 16’nın şefi olarak tanıdığım Portekizli genç şef Jorge Costa’yı almış. Munoz gibi Peru, Portekiz, İspanyol ve Japon ağırlıklı bir mutfak geleneğinden gelen şef Costa, Munoz’un reçetelerini başarıyla uyguluyor.
Brava’nın öne çıkan lezzetleri baharat, narenciye, aromatik otlar ve deniz ürünlerinin en taze birlikteliği ceviche’leri.
Yerel ürünler ve Peru başta olmak üzere Latin mutfağına ait tarifler de uyumla harmanlanmış.
Menüde yer alan sarımsaklı ahtapot, ağır ateşte pişmiş kuzu kol, baharatlı süzme yoğurtlu levrek gibi yemekler de hem lezzetli hem de yaratıcı. Tüm çeşitleri ortaya paylaşımlı alabiliyorsunuz, porsiyonlar da büyük. Yine konseptini Munoz’un yarattığı, otelin gün boyu açık olan diğer restoranı Kitchen ise hem Türk hem de Akdeniz mutfaklarından örnekler sunuyor.
Özellikle sağlıklı yaşam konseptinin ön plana çıktığı otelde kahvaltıların açık büfe olmaması da çok hoşuma gitti.
Menüde yer alan sebze ve meyve suları, menemenden omlete yumurta çeşitlemeleri de hem sunumları hem de lezzetleriyle çok başarılı.

Yazarın Tüm Yazıları