Yazılımla ‘Sivri’ldi

Sanayinin içinde büyüse de bilişime merak salar. Endüstri mühendisliği okur.

Haberin Devamı

 

Üniversitenin ardından da 90’lı yılların ortalarında aile işletmeleri yerine bilgisayar donanımı alanında kendi şirketini kurar. Fadıl Sivri, zamanla donanımın yanına yazılımı da ekleyerek işleri büyütür. Denizcilik sektörü için geliştirilen yazılımla büyük bir sıçrama yakalar. Fadıl Sivri, aile şirketinde de görev almaya başlar. Fadıl Sivri, bir süre sonra ise kendi şirketini satarak tüm deneyimlerini aile şirketine aktarma kararı alır. Fadıl Sivri’nin gündeminde şimdi ise hem danışmanlık hem de ortaklıklarla yazılım sektörüne tekrar geri dönmek var.

 

FADIL Sivri... Dededen babaya, var olan girişimcilik ruhunu farklı sektörlerde hayata geçiren bir isim... Baba mesleği yerine kendi hayallerinin peşinden giderek iş yaşamında başarıyı yakalamış bir girişimci. Bugün aynı zamanda Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin de (ESİAD) başkanlığını yürüten Fadıl Sivri ile hem girişimcilik serüvenini hem de iş yaşamına dair planlarını konuştuk. Denizli’de başlayan yaşam serüvenini başarılarla taçlandıran ve İzmir’e damga vurmuş birçok yatırımda imzası bulunan duayen iş insanı Samim Sivri’nin oğlu Fadıl Sivri, hikayesinin şöyle aktardı:

Haberin Devamı


BİLİŞİME BÜYÜK MERAK
“1968 doğumluyum. İlkokul yıllarından itibaren iş yaşamına dahil oldum. Okuldan çıkıp Bornova’daki haddehaneye gidiyordum. Hatta birkaç kez ayağıma kızgın demir çubuk da geldi. Bornova Anadolu Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni kazandım. O yıllarda da bilişime karşı bir merakım oluştu. Bu merakın kaynağı ise aile işletmelerine gelen dergilerle başladı. İki yıl boyunca bilişimin dilini anlamaya çalıştım. Yüksek lisans yaptığım dönemde de İzmir Demir Çelik’in finans departmanında profesyonel iş hayatına adım atmış oldum. Bu yaklaşık iki yıl sürdü.”


KİRASINI NASIL ÖDERİM
“İş yaşamına aile şirketlerinde başlayıp, orada devam edenler var” diyen Fadıl Sivri, “Ben öyle olsun istemedim. Yazılıma, bilişime karşı büyük bir merakım vardı ve bunun peşinden gitmem gerektiğini düşündüm. 1995’te Global Bilgisiyar’ı kurarak bu hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Tabii, ilk başta tuttuğum iş yerinin kirasını nasıl öderim diye de kaygılanmadım değil. Üniversiteden bilgisayar mühendisi bir arkadaşımla kader ortaklığı yaparak yola çıktım. İlk etapta da donanım odağında kurumlara çözümler sunduk. Zamanla donanımın yanına yazılımı da ekledik” diyerek üretim tesislerinin planlanması, stok yönetimi, satışların planlaması gibi değişik konularda yazılımlar yaptıklarını paylaştı.

Haberin Devamı


AİLE İŞİ AĞIR BASTI
Zaman içerisinde odaklarına denizcilik sektörünü de eklediklerini söyleyen Fadıl Sivri, bu alanda önemli bir ilke imza attıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:
“Geliştirdiğimiz sistemle, Hint Okyanusu’ndaki geminin planlı bakımından, alınacak kumanya ve yakıta, stok bilgilerinden, uğranacak limanlara kadar birçok işi ofisteki bilgisayardan planlamak mümkün hale geldi. Seyirdeyken uydu üzerinden gemideki tüm olaylar merkeze iletilebiliyor. Yaşanan tehlikeler, belirsiz durumlar çok hızlı biçimde raporlanıyordu. Aile, bir süre sonra deneyimlerimden faydalanmak istedi ve ben aile şirketlerinde de çalışmaya başladım. O dönem 3 bine yakın çalışanı olan bir gruptan söz ettiğimiz aile şirketlerindeki sorumluluklarım ve görevlerim arttı. Bu süreçte hem denizcilik sektörü için geliştirdiğimiz sistemi hem de şirketimi satarak bilişim macerasını sonlandırdım. Bugün iş yaşamıma endüstriyel kireç üretimi, inşaat sektörü gibi çeşitli iş kollarının olduğu aile şirketlerinin yönetiminden devam ediyorum.”

Haberin Devamı

 
ORTAKLIKLARLA
GİRİŞİME DEVAM

BUGÜN bir yandan aile şirketi, bir yandan da Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği için mesai harcayan Fadıl Sivri, girişimci ruhuyla da yeni atılımların peşinde. “Melek yatırımcı değilim, ama girişimcilere destek olmak adına çalışmalarım var” diyen Fadıl Sivri, “Şu an iklimlendirme alanında özel ürünler üreten bir şirkete ortak oldum. Bu ürünler ithal ediliyordu. Ayrıca, kimi yatırım ya da projede danışmanlık, mentörlük yapıyorum. Yine geleceğin önemli aktörlerinden biri olacak olan ‘blockchain’ teknolojiyle ilgilenen bir ekiple çalışıyorum. Farklı sektörler için ürünler ortaya çıkacak. Burada da ortaklığım olacak” diyerek yazılıma olan merakıyla birlikte, dijital ekonomi odağındaki çalışmalara ve yatırımlara yöneleceğini söyleyerek gelecek planlarını aktardı.

Haberin Devamı

 
ÇITA YÜKSELİYOR

EGE Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin ‘melek yatırımcı’ alanında bir çalışması bulunmadığını söyleyen Fadıl Sivri, “Bunu İzmir’de çeşitli kurumlar zaten yapıyor. Bizim çıtayı yükseltmek adına çalışmamız bulunuyor. Biz ESİAD olarak, rüştünü kanıtlamış firmalarla ilgili planlarımız bulunuyor. Bu kapsamda eylül ayında bir etkinlik planlıyoruz. Yatırımcı ile belli bir olgunluğa ulaşmış girişimcileri buluşturacağız” diyerek girişimcilere desteğin STK ayağında da süreceğini mesajını verdi.

KISA KISA
* Fadıl Sivri, “Fırsat kaçırmaktan korkun, ama fırsat kollamaktan, başarısızlıktan korkmayın” diyerek gençlere öneride bulundu.

Yazarın Tüm Yazıları