Duraklama olsa da hedefimiz belli

Gelişmiş ülkelerin tamamının madenle büyüdüğünü savunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Dünyadaki 90 çeşit madenin 80’i ülkemizde var ama biz üretmiyoruz. Bu potansiyelden ne kadar yararlanabiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

 

EGE Maden İhracatçıları Birliği, 2022 Ocak-Ekim’de ihracatını yüzde 13 artırdı. Egeli ihracatçılar 10 ayda 1 milyar 9 milyon dolarlık maden ve doğal taş ihracatına imza attı. İhracatın 651 milyon 701 bin dolarlık kısmı ise doğal taştan geldi. Türkiye geneli toplam doğal taş ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını Egeli ihracatçılar gerçekleştiriyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ile ihracattaki son durumdan gelecek planlarına, mevzuatlardan çevreye birçok konuyu konuştuk.

Duraklama olsa da  hedefimiz belli

TALEPTE AZALMA VAR

Haberin Devamı

Sektörün 2022’ye iyi bir başlangıç yaptığını söyleyen İbrahim Alimoğlu, hem Amerika pazarının açıldığını hem de Avrupa’nın iyi olduğuna dikkat çekti. İbrahim Alimoğlu, 8’nci aydan itibaren bu pazarlarda duraklamanın yaşandığını belirterek, “Birçok sektörde olduğu gibi maden ve doğal taşta da hız kesildi. ABD ve Avrupa durunca bizde de talep olmayınca duraklama oldu. Çin’de ise pandemiyle başlayan gerileme hala devam ediyor. Burada Çin’in yapmış olduğu stokların da etkisi var” dedi.

Duraklama olsa da  hedefimiz belli

ALTERNATİF PAZARLAR

Yaşanan gelişmelerle birlikte alternatif pazarlara yoğunlaştıklarını ifade eden İbrahim Alimoğlu, “Uzak Doğu ve Afrika ülkelerine araştırıyoruz. Sektörün kendi çabalarıyla bu araştırmalar yapıyoruz. Blok olarak sadece Çin ve Hindistan alıyor. İşlenmiş ürünü ise Avrupa ve ABD pazarına gidiyor. Tabii tüm bunlara rağmen hedeflerimizden vazgeçmiyoruz. Türkiye olarak 2022 sonu itibariyle 2 milyar 250 milyon dolarlık bir ihracatı yakalarız diye düşünüyorum. Bir önceki yıl bu rakam 2 milyar 200 milyon dolar idi” diye konuştu.

8 BAKANLIK 92 YASA

Türkiye’nin maden ve doğal taş alanında potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden İbrahim Alilmoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Aslında şunu da konuşmamız lazım; gelişmiş ülkelerin tamamı madenden gelişmiş. Dünyadaki 90 çeşit madenin 80’i ülkemizde var ama biz üretmiyoruz. Bu potansiyelden ne kadar yararlanabiliyoruz? 22 milyar dolar maden ithalatımız var buna karşılık 6 milyar dolar ihracat var. Bunun da 2,5 milyarı mermer-doğal taş ihracatından. Türkiye çok zengin. 650 çeşit renk ve desende mermer var. Diğer madenleri çıkarmıyoruz. Bir madenci TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’na göre; 8 bakanlık, 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme, 8 tüzük, 21 değişik kurumdan izin almamız gerekiyor. Bütün bakanlıkların tek çatı altında toplanarak tek muhatabımızın olması, ruhsatlarımızın güvencesinin olması en büyük dileğimiz. Muhtardan izin alamazsanız yol alamıyorsunuz. En ufak bir şikayette ruhsat iptali oluyor.”

Haberin Devamı

Duraklama olsa da  hedefimiz belli

 

DÜNYAYA BAKMAK GEREKİYOR

ÇEVRECİLERLE madencilerin sürekli karşı karşıya kalma durumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan İbrahim Alimoğlu, “Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Bilhassa Ticaret Bakanlığı’nın bize destek olması lazım. İtalya’ya bir gezi düzenledik oradaki madenlerin çalışma sistemini gördük. TBMM Maden Komisyonu’ndaki temsilcileri bizzat oraya götürüp durumlarını görmeleri istedik. Böylece mecliste bize destek olmalarını sağlayalım dedik. Bizim çok iyi bir algı operasyonu yapmamız gerekiyor. Bizim madenin de tek bir bakanlık altına çalışmamız en uygunu. Her bakanlığa destek oluyoruz. Orman Bakanlığı’nın yüzde 59 bütçesini biz karşılıyoruz. Ama bütün madenciler ormanın binde 3’ünü bile kullanmıyor. Türkiye’nin yol ve inşaat yapımı için 450 milyon ton mıcıra ihtiyacı var. Bunun için devletimiz karayollarına 2 bin, devlet su işlerine bin ve belediye ve şahıslara da bin tane ruhsat vermiş. Yani 4 bin ruhsat var. Ama yol yapan adam da yolun kenarına mıcır ocağı açıyor. Bunlar bile algı olarak çevrecilerden bize dönüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Duraklama olsa da  hedefimiz belli

 

MİMARLARA ULAŞAMIYORUZ

SEKTÖRÜN en önemli sorunlarından birinin de resmi kurumlarda kullanılan ithal granit olduğunu dile getiren İbrahim Alimoğlu, “Meclis genelgesinde kullanılmayacak diyor ama her yerde ithal granit kullanılıyor” dedi. Doğal taşın yurtdışındaki konumuyla ilgili de değerlendirme yapan Alimoğlu, şöyle devam etti:

“İç piyasada olduğu gibi yurtdışında da mimarlara ulaşamıyoruz, tanıtımda da eksikliğimiz var. Algıda çok çalışmamız lazım. Devletimizle birlikte bu konuda ortak çalışmalıyız. Ege İhracatçı Birlikleri olarak tanıtım yapıyoruz. Bugün Elazığ mermeri Mekke’ye gidiyor. Beyaz Saray’da da kullanılıyor. Bunun daha da artması gerekiyor.”

 

Haberin Devamı

BLOK PAZARI DA ÖNEMLİ

DOĞAL taşta işlenmiş ürünler ihracatının Türkiye genelinde yüzde 70, Ege’de ise bu oranın yüzde 80’lere ulaştığına dikkat çeken İbrahim Alimoğlu, “10 ayda bizim birliğin kayda aldığı doğal taş ihracatımız 651 milyon 701 bin dolar. Bunun 514 milyon 162 bin doları işlenmiş üründen geliyor. Tabii Türkiye blok satmasın gibi bir algı da var. Ama bizim blok mermer ihracatından aldığımız bir pay var. Eğer biz bu blok ihracatını yapmaz isek Suriye, İran ve Irak’ta da bu taştan var. Biz çekilirsek, onlar bu pazarlara ürün gönderecektir. Blok pazarını da kaybetmemek gerekiyor. İşlenmiş ürün önemli ama orada da son dönemde fiyatlarda bir düşüş söz konusu” dedi.

 

 

ENERJİ GÜNEŞTEN

DOĞAL taş sektörünün alternatif enerji kaynaklarına yöneldiğini dile getiren İbrahim Alimoğlu, “Sektör artık enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamak adına tesislerinin üzerine güneş panelleriyle kapatıyor. Devletin de desteği var. Bu sektör açısından önemli bir adım” diye konuştu.

 

 

EGE’NİN 10 AYLIK İHRACATI

 

Ürün                2021($)              2022($)              Değişim(%)

Maden          284.268.826         357.767.483              26

Blok doğal taş   149.017.389     137.538.386             -8

İşlenmiş doğal taş   457.246.932    514.162.958        12

Genel toplam    890.533.147        1.009.468.827        13

 

Yazarın Tüm Yazıları