Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı

Kunduracılık yapan babasından esnaflık kültürünü öğrenir. Ekonomik durumlar nedeniyle İstanbul İnşaat Teknik Lisesi’nde parasız yatılı okur.

Haberin Devamı

Konya’da İnşaat Mühendisliği’nden mezun olur olmaz da profesyonel iş hayatına adım atar. Kanada’ya gitmeyi planlarken, motor rektifiye işi yapan kayınpederinden ortaklık teklifi gelir. Küçük bir atölyede piston üretimiyle inşaattan sanayiciliğe geçen Mustafa Günday, zamanla işleri büyütür. MOPİSAN ile dünyanın dört bir yanına ihracata başlayan Mustafa Günday’ın bu performansı global oyuncuların dikkatini çeker. 2008’de bir dünya deviyle ortaklık kuran Günday, 2011’de ise tüm hisselerini satarak sanayicilik serüvenini noktalar. Bugün yoluna 2003’te kurduğu ARYOM A.Ş. ile devam eden Günday, asıl uzmanlık alanı olan inşaatta büyümek istiyor. Tabii, sanayicilikle ilgili de hobi odaklı yatırımları gündemde.

Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı

Haberin Devamı


MUSTAFA Günday... Liseden itibaren inşaat alanında uzmanlaşsa da otomotiv yan sanayiinde marka olmuş bir girişimci. Yokluk yıllarında başlayan ve binlerce kişinin çalıştığı bir yapının ortaya çıkmasında büyük payı olan ARYOM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Günday, hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını anlattı. 1956 Aydın Karacasu doğumlu olan Mustafa Günday, esnaf bir babanın oğlu olarak büyüdüğünü belirterek, hikayenin devamını şöyle anlattı:

 


KANADA’YA GİTMEYİ PLANLIYORDU
“14 yaşıma kadar Karacasu’da kaldım. Burada ayakkabıcılık yapan babamdan esnaflık kültürünü öğrendim. Ailemin çok imkanı olmadığı için paralı yatılı sınavlarına girdim. İstanbul İnşaat Teknik Lisesi’ni kazandım. Yatılı okudum ve inşaat sektörüne çekirdekten adım atmış oldum. Lisenin ardından da Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Ve okulu bitirir bitirmez de Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nde İnşaat Müdürlüğü’nde işe girdim. İki yıl çalıştıktan sonra Kanada’ya gitme kararı aldım. Ancak aynı dönemde Konya’da motor rektifiye işi yapan kayınpederim, piston üretimi konusunda bir boşluğun olduğunu söyleyerek, ortaklık teklif etti. Bir arkadaşım, ‘kaybedecek neyin var, kayınpederinin teklifini düşün’ demesiyle harekete geçtim. Piston üretimi konusunda herhangi bir bilgi birikimim yoktu. O dönem Türkiye’de global markaların lisansıyla üretim yapan iki tesiste incelemelerde bulundum. 1980’de de işin ruhunu kavramak adına İtalya’ya gittim. Piston üreten makine üreticileriyle temas kurdum. 500 bin dolarlık makine bağlantısı yaptık. Ama Konya’ya döndüğümde hiçbir banka akreditif açamadı. 1.5 milyon liralık gayrimenkul ipoteği isteyen oldu.”

Haberin Devamı

 Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı


O MARKAYI DÜNYA DEVİNE SATTI
Tam bu işe olmaz gözüyle bakmaya başladığı bir süreçte kayınpederimin, ‘Sen gittin Mercedes taksi almaya kalktın, bunun Murat 131’i de var’ demesiyle rotasını değiştiren Mustafa Günday, İtalya’daki ticari ateşelerin yardımıyla daha uygun makineler bulur. 1982’de MOPİSAN’ı kurarak piston üretimine başladıklarını anlatan Mustafa Günday, “Turgut Özal’ın kullanılmış otonun ithalatına izin vermesiyle birlikte Avrupa’dan binlerce otobüs ve TIR Türkiye’ye geldi. Ortaya çıkan piston ihtiyacını karşıladık. 1988’de kayınpederimin vefatıyla diğer varislerin onayıyla dümene geçtim. Atölye olarak başladığımız süreci 1990’da kurduğumuz fabrikaya taşıdık. 1995’te silindir gömlek için ikinci fabrikayı kurduk. Ağırlığımızı ihracata verdik. 2000’li yılların başlarında üçüncü bir fabrika ihtiyacı doğdu. İhracat ağırlıklı büyüdüğümüz için de rotayı İzmir’e çevirdik. 2004’te üçüncü fabrika Ege Serbest Bölgesi’nde devreye girdi. Şirket büyüdü. Üç tesiste bin 200 kişiye iş imkanı sağlayan, 72 ülkeye ihracat yapan ve 216 noktada ürünleri satılan bir hale geldik. Dünya liderliğine oynadığımız dönemde bu performans global oyuncuların dikkatini çekti. Ortaklık teklifleri almaya başladık ve 2008’de MAHLE’ye şirketin yüzde 60’nı sattık. Sendikal faaliyet nedeniyle de 2011’de tüm hisseleri MAHLE’ye devrettim” diyerek sanayicilik macerasını sonlandırdığını anlattı.

Haberin Devamı

Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı


GÖNLÜNDE YATAN ASLAN

2000’li yıllarda fabrika kurmak için İzmir’e gelen Mustafa Günday, bu süreçte asıl uzmanlık alanı olan inşaat sektörüne de odaklanır. 2003’te bunun için Lima’yı kuran Günday, “Ancak bu başka bir firmayla karıştırılınca arsa yönetim organizasyonun kısaltması ARYOM A.Ş. olarak isim değişikliğine gittik. Anahtar teslim endüstriyel tesisler kurmaya başladık. 2011’de de sanayicilik defterini kapatınca, tüm ağırlığımızı inşaata kaydırdık. Sanayiciliğin ve uluslararası kültür birikimini bu alana aktardık” diyerek inşaata geçiş sürecini paylaştı.

 


5 YILDA 500 MİLYON

‘Apartmancı değil de projeci müteahhit olalım’ diyerek sektöre dönüş yaptığını anlatan Mustafa Günday, “Bugün İzmir’de ağırlıklı kuzey aksında proje üretiliyor. Biz ise yıllardır Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet göstermenin etkisiyle büyüme alanı olarak Gaziemir’i seçtik. Buralarda arsalar aldık. Ve ilk projemize başlıyoruz. Aryom Koru. 425 daireden oluşan özel bir proje. 30 farklı konut tipi var. Bunun yanı sıra yine Gaziemir’de bir 5 yıldızlı otel projemiz var. Urla, Çeşme ve İstanbul’da da projelerimiz hazır. 5 yıl içinde 500 milyon liralık bir yatırım planlıyoruz. Sanayicilik bir aile mesleği, ama benim uzmanlığım inşaat. Onun için bu alanda ses getiren işlere imza atmak gibi hedeflerimiz var” diyor.

Haberin Devamı

 Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı


O DEFTER FARKLI
ŞEKİLDE AÇILIYOR

MUSTAFA Günday, her ne kadar ‘2011’de sanayicilik defterini kapattık’ dese de bu alanda çeşitli yatırım planları bulunuyor. Günday, şöyle devam etti: “Sanayiciliğe bir kere bulaştınız mı, onu bırakmanız zor. Üretim odaklı planlarımız var. Şu an AR-GE çalışmalarımız sürüyor. Ben geçmişte MOPİSAN’da ürettiklerimin kilosunu 200 ile 500 dolar arasında satıyordum. Ama bugün kilosu 15-20 bin dolar olan ürünler var. Biz bunun da bir tık üstüne çıkmak istiyoruz. Teknolojik parçalar üretme gibi hedeflerimiz var. Özel ürünler olacak. Bunun yanı sıra özel elementlerle ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Bunlar bir yerde benim hobim.”

Haberin Devamı

 Dünün sanayicisi bugünün inşaatçısı


YURT DIŞINA DA AÇILACAK

DÜNYA inşaat sektörünün 12 trilyon dolarlık bir pazar olduğunu anlatan Mustafa Günday, “Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay ise 2 milyar dolar civarında. Biz bu işte daha çok taşeronluk yapıyoruz. O nedenle de payımız düşük. Bunu artırmanın yolu da bu sektöre kalite sistemini uyarlamaktan geçiyor. Biz de geçmişteki tüm bilgi ve birikimimizi bu alana aktarıyoruz ve kalite sistemlerini uygulamaya koyduk. İç piyasanın ardından bir süre sonra rotamızı yurt dışına da çevireceğiz. Yıllarca ihracat yapmış bir yapıyı sadece iç piyasaya hapsetmek olmaz. Bunun içinde yakın zamanda global bir şirket ile ortaklık anlaşması imzalamayı planlıyoruz.”

 

KISA KISA

* Mustafa Günday, çocukluğundan itibaren de çalışmayı sevmenin etkisiyle bugün iş hayatında patronun aktif olduğu çalışma modelini benimsemiş durumda. Günday, “Böyle olunca şirket daha çabuk büyüyor” diyor.
* Mustafa Günday, iki oğlunun farklı kulvarlarda yürüdüğünü söylüyor. Günday, “Onları özgür bıraktım. Büyük oğlum inşaat sektöründe. Küçük oğlum da sanal oyun pazarında çalışıyor” bilgisini paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları