Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü

Tutkularını emeklilik sonrasında girişime dönüştüren Ayda ve Uğur Kalelioğlu, bağcılık, şarap üretimi, restoran ve konaklamayı kapsayan iş modeliyle çalışmalarına devam ediyor. İngiltere’ye ihracat da yapan ikilinin gündeminde ise bu ülkeye bir restoran da açmak var. Ayda Kalelioğlu, “Gastronomi ihracatı da yapacağız” diyor.

Haberin Devamı

Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü

BU topraklarda yüzyıllardır bağcılık yapılıyor. Öyle ki Anadolu’da bu kültürün geçmişi MÖ 3 bin 500’lere dayandığı tahmin ediliyor. Bağcılık kadar eski olan bir diğer ekonomik değer de gücünü bu topraklarda yetişen üzümlerden alan şarapçılık. İşte Ayda ve Uğur Kalelioğlu çifti de hem bağcılığa hem de şarapçılığa gönül vermiş iki isim... Diş hekimi Ayda ile avukat Uğur’un üniversite yıllarında hayalini kurduğu girişim, bugün önemli bir ekonomik yapıya dönüşmüş. Tutkularını İzmir Seferihisar’da hayata geçiren ikili, şarap üretiminin yanı sıra işin içine gastronomi ve turizmi de katmış. Ayda Bağları’nın kurucularından Ayda Kalelioğlu ile girişimcilik yolculukları ile yarınlara dair hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü
Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü

MUTFAKLA GÜÇLÜ BİR BAĞ
Ayda Kalelioğlu, 1961 yılında Tarsus’ta doğmuş. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1982’de mezun olmuş. 1958 Antalya doğumlu Uğur Kalelioğlu da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1979’da bitirmiş. Yolları üniversite yıllarında kesişen ikili, hayatlarını birleştirerek İzmir’de mesleklerini yapmaya başlamış. Bir yandan yoğun iş hayatının içinde koşuşturan Ayda ve Uğur cifti, öte taraftan ise evlerinde konserveden peynir yapımına kadar birçok şeyi üretip dostlarına ikram ediyormuş. Mutfakla büyük bir bağı olan, hazır gıda tüketmemeye dikkat eden Kalelioğlu ailesi, tüm bunları da İzmir Karşıyaka’daki bir apartman dairesinde yapıyormuş. Ayda Kalelioğlu, hikayelerinin devamını şöyle anlatıyor:
“Emeklilik planlarıyla birlikte arayışlarımız başladı. Şehir hayatından bunalıp biraz daha sakin bir yaşam arayışıyla birlikte 1998’de Urla’da uzun süredir hayalini kurduğumuz doğayla iç içe bir süreç başladı. Bir şeyler üretmeyi seven bir çift olarak araştırmalarımız bize yeni bir kapı açtı. 2003’te bir bağ aldık. Üniversite yıllarında sadece bir hayal olarak kurduğumuz şaraphane için ilk adımı attık. İlk başta da ticari bir düşünceyle hareket etmedik. Bağlarımızdan aldığımız üzümlerle amatörce şarap üretimi yapmaya başladık. Tabii evde yapabileceğiniz üretim sınırlı. Biz de bu süreçte üzümlerimizi başkalarına veriyorduk. Ama orada da fiyatlandırma noktasında bazı sıkıntılar oluyordu. Bu nedenle kendi tesisimizi kurmaya karar verdik. Bu da ortaklı bir yapıyla hayata geçti.”

Haberin Devamı

Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü

FRANSA’DA EĞİTİMİNİ ALDI
Tabii amatörce başlayan ve yeni bir boyut alan bu girişimle birlikte, yaptığı her işin en iyisini gerçekleştirmeyi kendine misyon edinen Ayda Kalelioğlu, bu işi öğrenmek için yola çıkmaya karar vermiş. O süreçte de oğlunun Fransa’da eğitim almasıyla birlikte Ayda Kalelioğlu, önce dil eğitimi ve ardından da 2008’de burada bir sertifika programına katılmış. 2010’da ise 25 öğrenci kabul eden Toulouse’da Universite Toulouse III-Paul Sabatier Üniversitesi’nde master programını tamamlamış. Önolog olarak yurda dönen Ayda Kalelioğlu’nun ürettiği ürünler Türkiye’nin en iyileri arasında yerini almış. Kalelioğlu ailesi, ortaklık kültürünün çok da onlara göre olmamasını düşünmeleriyle birlikte de 2013’te bu yapı son bulmuş. Ayda ve Uğur, Urla’nın ardından bu kez ikinci bağcılık serüveni için rotayı bu kez İzmir Seferihisar’a çevirmiş. “Seferihisar Gödence’de 400 metre rakımda 2015’te kurduğumuz bağ ve şaraphaneyle üretme yolculuğumuza devam ettik. 45 dönümlük bir alan üzerindeyiz” diyor Ayda Kalelioğlu...

Haberin Devamı

Amatörce başlayan hikaye gastronomi turizmine dönüştü

* Birçok yarışmadan ödülleri de bulunduğunu söylüyor Ayda Kalelioğlu, 30 bin şişe üretim kapasitesine sahip olduklarını anlatıyor, “Tüm şaraplarımızı hem organik hem de vegan sertifikalı” diyor.


KIRMIZI
ÇİZGİLERİMİZ
BULUNUYOR
AYDA Bağları, esasında gastronomi turizmi odaklı bir yapı. Bağcılık ve şarap üretiminin yanı sıra bir de restoran bulunuyor. Aynı şekilde 5 odalı bir otel konsepti de yapının içinde yerini almış durumda. Ayda Kalelioğlu, “Peynirleri de ben üretiyordum. Ama restoranımıza dağın başında olmasına rağmen ilgi görünce benim ürettiğim peynirler yetmez oldu. Şu anda dışarıdan destek alıyorum. Restoran kısmındaki menüde yer alan ürünler de genelde benim tariflerimden yola çıkarak hazırlanıyor. Ama talebe yetişemeyince bir şeften destek almaya başladık. Çok hızlı tükenen bir yer olmak istemiyoruz. O nedenle bası kırmızı çizgilerimiz var. Rezervasyonla çalışıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı


ŞİMDİ SIRADA
İNGİLTERE VAR
AYDA Kalelioğlu, ürettikleri şarapları ihraç da ettiklerini söylüyor. Burada da ana pazar İngiltere. Tabii Ayda Kalelioğlu, bunun sadece ihracatla sınırlı olmayacağını paylaşıyor ve ekliyor:
“İngiltere’de bir şirket kurduk. Biz şarap ihracatının yanı sıra İngiltere’de Seferihisar Gödence’deki gibi bir modeli de hayata geçirmek istiyoruz. Gastronomi kültürü ihracatı yapmak gibi bir hedefimiz var. Burada bir restoran açacağız. 2024 gibi hayata geçmesini umut ediyoruz. İlerleyen süreçte ihracat noktasında farklı hedeflerimizde olacak.”

KISA KISA
* Ayda Kalelioğlu, 400 rakımlı Gödence’de bağcılık yapma nedenini toprak yapısına bağlıyor. “Toprak yapısı köklerin onlarca metre derine gitmesine ve köklerin derinlerde yeteri besine ulaşabilmesine oldukça elverişli. Asidi yüksek üzümler elde etmemizi sağlıyor. Bu da bize yıllanabilir şarap üretme şansı veriyor. Polifenol oranı da yüksek” diyor Ayda Kalelioğlu...

 

Yazarın Tüm Yazıları