Suyla gelen sağlık

SPA’lara günümüzde yeni yeni uygulamalar eklense de temeli ‘su ile yapılan terapiler ve masaj’ çeÅŸitleri. Sadece iyi zaman geçirmek için deÄŸil, bedensel, zihinsel ve ruhsal etkisiyle saÄŸlık ve zindeliÄŸe katkıda bulunuyor.Â

Haberin Devamı

Her SPA’nın kendine özgü bakımları var. Bunların bir kısmı moda gibi gelip geçiyor. Yerine yenileri geliyor. Ancak SPA’nın değişmez uygulamaları ‘sulu’ olanlar. Sıcak, soğuk, buhar veya buz, her halinden yararlanın.  Hamamların yıldızını yeniden parlatan SPA’lar oldu. Gerçekten de klasik hamam seansı, bir dizi doğal tıp uygulaması ve tedavi yöntemini içeriyor. Fiziksel ve ruhsal olarak gevşetiyor, yeniliyor. Cilt, kas, eklem, kalp-damar ve solunum sağlığını da olumlu etkiliyor. Toplamda da genel iyilik halinin güçlenmesini sağlıyor.

 

SPA’lardan yararlanırken bunları unutmayın:

 

-Klasik SPA insanın beş duyusuna, yani görsel, dokunsal, koku, işitsel ve ruhsal duyulara hitap eder. Bedenin yanında, ruha da iyi gelir. Bütüncül bir iyilik hali yaratır. Zaten SPA’nın en büyük avantajı modern, bilimsel tıbbın veremediği ya da yeteri kadar veremediği bütünsel yaklaşımı göstermesi.

 

Haberin Devamı

- Toplam etki için SPA uygulamalarının da kaplıcalar gibi belli bir süreye yayılarak tekrarlanması gerekiyor.

 

-En fazla yarar sağlamak için, yola çıkmadan önce doktorunuza uğrayın, tavsiyelerini alın ya da SPA’nın doktoruna görünün. Bu görüşme hem ihtiyacınıza daha uygun SPA’yı tercih etmeniz için hem de sizin için sakıncalı olabilecek uygulamalardan uzak durmanız konusunda fikir verecektir.

 

-Duş çeşitleri, jakuzi, hamam gibi suyla yapılan uygulamaları mutlaka alın.

 

-Masajsız olmaz. SPA’ların yine önemli bir parçası masaj. Mutlaka yaptırın.

 

-Sauna, sıcak çamurla yapılan sıcak uygulamalarından da çok yarar görürsünüz.

 

KENDİNİZE UYGUN SPA’YI SEÇİN

 

Öncelikle sizin için en uygun SPA hangisi karar verin. Bütçenize ve ihtiyacınıza göre, bir hafta sonu kaçışı mı yapmak istiyorsunuz? Yoksa daha şımartıcı bir bakımdan geçmek mi? Kadınlara özel SPA hizmetleri mi? İstediğinizi ve ihtiyacınızı bilirseniz, seçiminizi daha kolay yaparsınız.

 

Haberin Devamı

TEMÄ°ZLÄ°K OLMAZSA OLMAZ

 

Seçtiğiniz SPA’da ilk dikkat edeceğiniz şey hijyen. Nasıl temizleniyor sorun. İmkân varsa gezin, gözleyin. Terapileri yapanlar ne kadar ehil, araştırın. Uygulanacak bakımlarla ilgili önceden bilgi alın, bir sorununuz varsa söyleyin. Hatta yaşlıların, kalp ve şeker hastalarının, yüksek tansiyon sorunu bulunanların mutlaka önce doktora danışmaları gerekiyor. Sağlık anketlerini doldurmanız isteniyorsa eksiksiz bilgi verin. Belki iyotlu yosun bakımları guatrınıza iyi gelmez! Ya da varisleriniz varsa lenfatik masajdan kaçınmanız gerekir...

 

MASAJI EHÄ°L ELLER YAPSIN

 

Masajın dinlendirici hatta tedavi edici etkisi tartışılmaz. Ancak ehil olmayan eller tarafından yapılan masaj, yarardan çok zarar getirir. Masajdan maksimum düzeyde yararlanmak için masajdan önce hafif egzersiz yapmanın, bol sıvı almanın, fazla aç veya tok olmamanın çok faydası var.

Yazarın Tüm Yazıları