Kuvvet, denge, hafıza

Vücudunuzun ne kadar hızlı yaşlandığını anlamak için evde uygulanan bu basit testler, başlıca üç bölgeyi kapsıyor; kuvvet, denge ve hafıza. İşte süreci yavaşlatmanın yolları...

Haberin Devamı

KUVVET

 

- Test: 10 saniyede 3 kavanoz kapağı açmayı deneyin.

- Neden yapıyoruz? Kapak açma eylemi, genel kas kuvvetini ölçen basit bir testtir. Kavanoz açma gibi günlük işleri yapmak için yeterli kas gücüne sahip değilseniz bu, hızlı yaşlandığınızın bir göstergesi olabilir. 

- Zamanı yavaşlatın: Kuvvetinizi artırın. Lastik bir topu, günde üç kere, 90 saniye boyunca sıkın. Hafif ağırlık kaldırma egzersizleri yapın. Kaslarınızı biraz da olsa kuvvetlendirmek, bilişsel gerileme oranını düşürmeyle ilişkilendirilmektedir.

 

DENGE

 

- Test: Oturun ve bağdaş kurun. Oturduğunuz pozisyondan, ellerinizi kullanmadan kalkmaya çalışın.

Haberin Devamı

- Neden yapıyoruz? Alt vücut kuvvetiyle birlikte denge, düşme riskini azaltır. Düşme, yaşlanan kadınlarda travmaya bağlı ölümlerin başlıca nedenidir.

- Zamanı yavaşlatın: Dengenizi geliştirin. Tek bacak üzerinde 10 saniye boyunca ayakta durun. Alıştıkça, süreyi 30 saniyeye kadar uzatın ve sonra gözünüz kapalı yapmaya çalışın.

 

HAFIZA

 

- Test: Çekmeceden almanız gereken 10 eşya sayın. Sonra, çekmeceye doğru gidin ve saydığınız 10 eşyayı alın.

- Neden yapıyoruz? Normal bir insan kısa süreli bellekte 5-9 birimlik sözcük kapasitesine sahiptir. Beynimizse ‘kullan ya da kaybet’ mantığıyla işler. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıpları en çok hareketsizlik ve zihin egzersizi eksikliğinden kaynaklanır. 

- Zamanı yavaşlatın: Yeterli uyumaya ve stresten uzak durmaya çalışın. Dışarıya çıkın ve beş dakika boyunca derin nefes alıp rahatlayın, odaklanmaya çalışın. Uyku eksikliği ve fazla stres hormonu hafıza problemlerine yol açabiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları