Kalp krizi ile kalp yetmezliği arasındaki farklara dikkat!

İnsanlar kalple ilgili problemleri düşündüğünde akıllara ilk olarak kalp krizi gelir. Ancak konu kalp sağlığı olduğunda odaklanılması gereken başka bir sorun, daha az bilinen kalp yetmezliğidir. Aslında yaygın olsa da birçok insan kalp yetmezliğinin tam olarak neyi ifade ettiğinden emin değil, kalp kriziyle kalp yetmezliğini eşit tutuyor. Eğer özellikle kalp sorunları olan bir aile öykünüz varsa her ikisinin de risklerini ve belirtilerini bilmelisiniz.

Haberin Devamı

Kalp krizi genellikle televizyonda ya da sinemada, yaşlı bir insanın (çoğu zaman bir erkek) dramatik bir şekilde göğsünü tutup yere düşmesiyle tasvir edilir. Bu tamamen yanlış olmasa da betimleme şekli kalp krizinin bazı önemli belirtilerini göstermekte eksik kalıyor.

Kalp krizi sırasında kalbe kan akışı kesilir; genellikle bir kan pıhtısı veya ana damarlardan birinde plak artışı nedeniyle... Kalp kası, gereken oksijeni alamaz ve ölmeye başlar. Kalp krizi geçirenlerin acilen hastaneye kaldırılıp tıkanıklığın çözülmesi, kan akışının yeniden başlatılması gerekir.

Kriz belirtileri nelerdir?

Kalp krizinin belirtilerine televizyonda gösterilenler dahil ancak daha az bilinenleri de var. Birçok insan göğüste veya boyunda başlayıp kol, çene veya sırta doğru yayılabilen baskı, daralma, acı ve sıkışma hissini biliyor. Daha az bilinenler mide bulantısı,  yanması, sindirim güçlüğü, karın ağrısı, nefes darlığı, bayılma hissi, yorgunluk.

Haberin Devamı

İlginç bir şekilde genellikle göğüs ağrısı erkeklerde en çok göze çarpan belirtidir ancak kadınlarda farklı belirtiler vardır ve bunlar kalp krizi işaretleriyle bağdaşmaz. Bu durum, neden bazen kadınların kalpte hasar oluştuktan sonra acile götürüldüğünü açıklıyor. Kadınlardaki bazı kalp krizi belirtileri terleme, bulantı, kusma, hazımsızlık hissi, yorgunluk, çene ağrısı ve nefes darlığı olarak sayılabilir.

Kalp yetmezliği nedir?

Kalp krizi bir anda oluşabilecekken kalp yetmezliği zamanla kötüleşen belirtilerle yıllar içinde gelişebilir. Yetmezlik, kalp kası vücudun ihtiyacı olan miktarda kanı pompalayamadığı zaman oluşur. Bazen de kalbe pompalayacağı miktarda kan dolmaz. Kalp vücuda yeterince kan pompalayamaz ve vücut telafi için diğer sıvıları tutmaya çalışır. Bu da kalbi strese sokup yetmezliği daha kötü hale getirir. 

Kalp yetmezliğinin en yaygın belirtileri nefes darlığı, yorgunluk ve vücudun ayak bileği, ayak, bacak, karın ve boyun damarları gibi bölgelerinde şişlik olarak sayılabilir. Kalbiniz zayıfladıkça sıvı birikimi de artar ve belirtiler kötüleşir. Bu sıvı birikimi aynı zamanda kilo alma, sık tuvalete çıkma ve yatarken öksürmeye de neden olur.

Haberin Devamı

Kalp yetmezliği belirtileri yavaşça gelişir. Ancak aşağıdaki belirtilerden ani olarak hissetmeye başladıklarınız varsa hastaneye gitmeniz önem taşır:

- Nefes darlığı, terleme, bulantı veya bitkinlikle birlikte hissedilen şiddetli yeni bir göğüs ağrısı veya rahatsızlığı.

- Hızlı kalp atışı.

- Ani bitkinlik veya inme.

- Şiddetli baş ağrısı.

- Bayılma nöbeti.

Önlem ve tedavi

Kalp krizi riskini azaltmak için atacağınız adımlar yetmezlik riskiniz için de faydalı olabilir. Asıl amaç; bitkisel ve düşük yağ oranlı beslenme düzeni benimsemek, sağlıklı kiloda kalmak gibi iyi yaşam tarzı alışkanlıkları kazanmak olmalıdır. Eğer kardiyovasküler bir hastalığınız (Tip 2 diyabet gibi) varsa, bu durumu kontrol altında tutmanız önemlidir. Kalbin fonksiyonlarını güçlendirmek ve kişinin daha aktif bir yaşam sürmesi için yaygın olarak kullanılan ilaçlar var. Kalp yetmezliği kötüye giderse yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar, belirtilerinizi kontrol edemez. Tıbbi bir prosedüre veya ameliyata ihtiyacınız olabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları