Koray Durkal

İngiltere'de büyük hayal kırıklığı

16 Aralık 2023
Avrupa kupalarında grup maçları tamamlanırken sezonun kaybedenleri olarak Manchester United ile Newcastle United öne çıktı. 

877.3 milyon Euro’luk Kırmızı Şeytanlar da büyük yatırımlar sonucu 650.5 milyon Euro’luk kadro kuran Newcastle da Şampiyonlar Ligi’nde gruplarını son sırada tamamlayarak Avrupa kupalarına veda etti.

1- B.DORTMUND FARK YARATTI

Ölüm grubunu lider olarak tamamlayan B.Dortmund Şampiyonlar Ligi’nin en dikkat çeken takımı olmayı başardı. Bundesliga’nın aksine Avrupa’da etkileyici bir oyun ortaya koyan Alman ekibi PSG, Milan ve Newcastle gibi takımlara karşı büyük bir üstünlük kurdu. 650.5 milyon Euro kadro değerine sahip Newcastle grup sonuncusu olarak Avrupa’ya veda etti.

2- KUPA 2 ŞAMPiYONU SEViLLA DEVLER iÇiNDE KAYBOLDU

Belki de Şampiyonlar Ligi’nde sezonun en büyük hayal kırıklığını Sevilla yaşattı dersek abartmış olmayız. Avrupa Ligi’ndeki alışık olduğumuz ekip Kupa 2’nin son şampiyonu unvanıyla geldiği Devler Ligi’nde tam anlamıyla sıfır çekti. Hiç galibiyet alamadan grup sonuncusu olan İspanyol ekibi Kızılyıldız ve Union Berlin ile birlikte maç kazanamayan üç takımdan biri oldu. G.Saray’ın grubunda 877.3 milyon Euro’luk kadro değerine sahip Manchester United da sonuncu oldu.

3- RÜYADAN KABUSA 3 DÖNEN BiR MAÇ

Newcastle United için son Milan maçı tam anlamıyla büyük bir kabusa dönüştü. 1-0 öne geçerek Şampiyonlar Ligi’nde bir üst tura çıkmanın sevincini yaşamaya başlayan İngilizler peş peşe yediği gollerle sahadan 2-1 mağlup ayrılarak Avrupa’ya veda etti. Büyük umutlarla kurulan ve paralar harcanan kadro ölüm grubunu 4. sırada tamamladı.

4- LEGiA TARAFTARINDAN UEFA’YA PANKART RESTi

Yazının Devamını Oku

Premier League'de de barut fıçısı her an patlayabilir

14 Aralık 2023
Daily Mail yazarı Oliver Holt'tan İngiliz futboluna uyarı.

Daily Mail gazetesi yazarlarından Oliver Holt geçtiğimiz gün ilginç bir yazı kaleme aldı. Hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıya değinen Holt, “Bunun İngiltere’de olmayacağını mı düşünüyorsunuz? Bir daha düşünün... Türkiye’de barut fıçısı patladı. Oyuncular, antrenörler ve menajerler hakemlere karşı davranışlarını değiştirmeye başlamadıkça, burada da olacak!” ifadelerini kullandı. Holt yazısına şöyle devam ediyor:

"TAVIR DEĞİŞMEDİKÇE BURADA DA OLACAK"

Türkiye’de olduğu için reddedin ve kendinize ‘burada asla olamaz’ deyin. Ama gerçek şu ki burada olabilir. Gerçek şu ki, İngiliz futbolundaki oyuncular, antrenörler ve teknik direktörler hakemlere karşı davranışlarını değiştirmeye başlamadıkça, bu burada olacak. Oyuncuların ve teknik direktörlerin ölçüsüz davranışlardan büyük ölçüde etkilenen hakemlerin çok fazla korumaya sahip olmadığı zaten biliniyor.

"BU NEDENLE GEÇEN AY KAMPANYA BAŞLATTIK"

Pazartesi akşamı Süper Lig’de MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasındaki 1-1 beraberlik sonunda, hakem Halil Umut Meler’in ev sahibi takımın başkanı Faruk Koca tarafından acımasızca saldırıya uğradığı olaylar, Daily Mail’in geçen ay hakemler için kampanya başlatmasının nedenleri tam da bu yüzden. İngiltere’de binlerce hakem, oyunculardan ve antrenörlerden gelen istismar ve yıldırmaya artık katlanamadıkları için taban futbolundan ayrılıyor.

"HAALAND VE ARTETA'NIN TAVRI KEDİNLİKLE YARDIMCI OLMUYOR"

Manchester City forvet oyuncusu Erling Haaland ve Arsenal Teknik Direktörü Mikel Arteta gibi isimlerin davranışları kesinlikle duruma yardımcı olmuyor. Manchester United’ın Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray ile oynadığını görmek için iki hafta önce İstanbul’daydım. Ve Ali Sami Yen Stadyumu’nun içindeki atmosfer Premier Lig’in şirketleşmiş stadyumlarından daha ateşli ve içgüdüsel olsa bile, bizlerle birçok benzerliği paylaşıyor.

"SON 6 HAFTADIR YAKIN SAHNELER VAR"

Yazının Devamını Oku

Ada'da 6.7 milyar sterlinlik imza! Gözler artık Süper Lig'de...

6 Aralık 2023
2025-26’dan başlayıp 4 yıllık dönemi kapsayan toplam 6.7 milyar sterlinlik (yaklaşık 245 milyar lira) anlaşma İngiltere’de şu ana kadar imzalanan en büyük spor medyası hakları anlaşması olarak kayıtlara geçti. Buna ek olarak Premier Lig’in yurt dışı yayın haklarının toplamı da 5.3 milyar sterlin seviyesinde.

2023-24 sezonunun tamamlanmasıyla yayıncı kuruluş ile anlaşması bitecek olan Türkiye Futbol Federasyonu yeni ihalede rakamı artırabilmek için playoff’u da kapsayan bir formülü hayata geçirmeye hazırlanırken İngiltere Premier Lig yeni imzaladığı yayın anlaşmasıyla bir rekora daha imza attı. Premier Lig’den yapılan açıklamada 2025-26 sezonundan başlayıp 4 yıllık dönemi kapsayan toplam 6.7 milyar sterlinlik (yaklaşık 245 milyar lira) ulusal TV hakları anlaşması imzalandı.

ABD ile anlaşma 2 milyar sterlin

SKY ve TNT ile sezon başına minimum 270 canlı maç yayınlamak üzere yapılan anlaşma İngiltere’de şu ana kadar imzalanan en büyük spor medyası hakları anlaşması olarak kayıtlara geçti. Premier Lig’de 2022-23’ten itibaren 3 yılı kapsayan ihalenin bedeli 5.1 milyar sterlindi. Ayrıca bu rakam sadece Britanya’daki yayınları kapsıyor. Sadece ABD yayın hakları için NBC ile 2 milyar sterlinlik anlaşma yapan Premier Lig’in yurt dışı yayın haklarının toplamı da 5.3 milyar sterlin seviyesinde. Premier Lig’de ibre yukarı giderken Süper Lig’de ise görüntü tam tersi.



Yazının Devamını Oku

Bu pozisyon Türkiye'de olsa ne olurdu?

5 Aralık 2023
Daha önce Liverpool’un Tottenham’a 2-1 yenildiği maçta attığı bariz golü ofsayt gerekçesiyle saymayan hakem Simon Hooper önceki gün de M. City-Tottenham karşılaşmasına damga vurdu. City’nin hocası Guardiola pozisyonla ilgili tek kelime yorum yapmadı.

İngiltere Premier Lig’de önceki gün oynanan ve 3-3 sona eren Manchester City-Tottenham karşılaşması sezonun en zevkli mücadelelerinden birine sahne olurken, uzatma anlarında yaşanan hakem skandalı her şeyin önüne geçti...

ÖNCE ‘AVANTAJ’ DEDi 

MAÇIN 90+4. dakikasında City hızlı hücuma çıkmak isterken Erling Haaland rakibinin sert müdahalesine rağmen ayağa kalkarak pozisyonu sürdürdü ve topu Jack Grealish’e attı. Hakem Simon Hooper önce avantaj kuralı uygulayıp pozisyonu devam ettirdi. Grealish iki rakibinin arasından sıyrılıp kaleciyle karşı karşıya kaldığı anda hakem Hooper düdük çalarak oyunu durdurdu ve City’nin serbest atış kullanmasını istedi.

JACK GREALiSH ŞOKE OLDU

TEK başına gole giden Grealish bu kararla büyük şaşkınlık yaşarken, Erling Haaland’ın tepkisi çok sert oldu. Hakeme küfür eden Norveçli futbolcu buna rağmen herhangi bir yaptırım görmedi. Premier Lig’de bu sezon daha önce Manchester City’nin şampiyonluk yarışındaki rakiplerinden Liverpool’un Tottenham’a 2-1 yenildiği maçta attığı bir gol kurallara uygun olmasına rağmen ofsayt gerekçesiyle geçersiz sayılmıştı.

OLAYSIZ TAMAMLANDI

O karşılaşmanın hakeminin de Simon Hooper olması dikkat çekti. Hakemin sebep olduğu skandala rağmen maç olaysız tamamlandı.

Yazının Devamını Oku

Pep Guardiola’nın arkasından bakakaldığı futbolcu

1 Aralık 2023
Devler Ligi’nde haftaya damga vuran 8 olay.

1- Manchester City, RB Leipzig karşısında 2-0 yenik duruma düştüğü maçı 3-2 kazanarak önemli bir geri dönüşe imza attı. Alman ekibinin 2 golünü atan Lois Openda’nın sakatlanıp çıkması karşılaşmanın dönüm noktasıydı. Sonrasında City attığı gollerle kazandı ancak teknik direktör Pep Guardiola’nın ikinci gol öncesi yanından uçarcasına geçen Openda’nın arkasından bakakalışı haftanın en güzel anlarından biriydi. Elbette 23 yaşındaki Openda’nın resitali de futbol severlere büyük keyif yaşattı. Şampiyonlar Ligi’nde 4 gol atan oyuncu bunların 3’ünü City ağlarına gönderdi.

GERi DÖNÜŞLERiN HASTASIYIZ

2- Devler Ligi deyince ilk akla gelenlerden biridir ‘geri dönüşlerin hastasıyız’ klişesi. Hafta içi bu ateşi ilk yakan takım Manchester City oldu. İngiliz ekibi, Leipzig’i 2-0’dan gelerek 3-2 yendi. Galatasaray, 3-1 yenik duruma düştüğü Manchester United karşısında sahadan 3-3’lük beraberlikle ayrılırken, PSV deplasmanda 2-0’dan gelerek Sevilla’yı 3-2 mağlup etti. Benfica deplasmanında 3-0 geriye düşen İnter de ikinci yarıda attığı gollerle maçı berabere bitirdi.

ESKi TAKIMI iNTER’E 3 GOL BiRDEN ATTI

3- Sporting Lizbon’dan 2016 yılında 45 milyon Euro’ya İnter’e satılan Joao Mario, İtalyan ekibinde oynadığı 69 maçta sadece 4 gol, 13 asist üretebilmişti. Bu kadar yüksek bir bonservis bedeli ödediği oyuncudan istediğini alamayan İnter, Joao Mario’yu West Ham, Lokomotiv Moskova ve Sporting’e kiraladı. 2021’de de Benfica’ya bedavaya verdi. Önceki gün ise 30 yaşındaki oyuncu, İnter karşısında kariyerinin en iyi maçını oynadı. 3-3 biten maçta Benfica’nın 3 golü de ondan geldi.

UEFA, VAR VE AVAR’I GÖREVDEN ALDI, ALPER ULUSOY’U ATADI

4- Paris’te 1-1 biten PSG-Newcastle maçının son anlarında verilen penaltı, VAR hakemi Tomasz Kwiatkowski ve AVAR İvan Bebek’e pahalıya patladı. 90+5’te Dembele’nin ortasında top Livramento’nun koluna çarptı. Hakem Szymon Marciniak oyunu devam ettirdi ancak VAR’daki Kwiatkowski’nin uyarısıyla pozisyonu izledi ve penaltı kararı verdi. Kurala göre ceza sahasında kaleye yönelmeyen bir top futbolcunun vücudundan sekip koluna çarparsa elle oynama olarak değerlendirilmiyor. Top Livramento’nun önce göğsüne sonra koluna çarpması nedeniyle karar hatalı olarak değerlendirildi ve UEFA Real Sociedad-Salzburg maçı için de görevlendirdiği Kwiatkowski ile Bebek’i listeden çıkardı. Bebek’in yerine Alper Ulusoy atandı.

‘ÖLÜM GRUBU’NDA DORTMUND FARK

Yazının Devamını Oku

Real Sociedad geri döndü!

17 Kasım 2023
80'li yıllarda olduğu gibi altyapısından yetiştirdiği oyuncularla başarıya koşuyor.

1989 yılına kadar kadrosunda sadece Bask bölgesinde bulunan oyunculara yer veren ve bu sayede 1981 ile 1982 yıllarında İspanya şampiyonluğunu kazanan Real Sociedad sürekliliğin gelmemesiyle birlikte scout ağını farklı ülkelere yöneltmiş ve yabancı oyunculara yönelmişti. Aradan geçen yıllar onları 2000’li yılların başında Nihat Kahveci, Darko Kovacevic ve Xabi Alonso’lu kadroyla şampiyonluğa çok yaklaştırdı. O gün yaşananlara rağmen kulüp projesinden ve özkaynak üretiminden hiç vazgeçmedi. Unutulmaz şampiyonlukların bir parçası olan Jesus Satrustegui o günleri şöyle anlatıyor:

"PARANIN CAZİBESİNE KAPILMADIK"

“Futbolcuysanız, paranın cazibesine kapılmak kolaydır. Ancak biz zenginliği farklı bir şekilde seçtik. Ve San Sebastian’daki soyunma odasında oluşan aileyi terk etmekle hiçbir zaman ilgilenmedik. Futbol oynamaya, insanları mutlu etmeye ve siyaseti spordan uzaklaştırmaya odaklandık.”

İşte o soyunma odasındaki aile yeniden hayat bulmuşsa benziyor. 13 yaşından beri birlikte oynayan grup bugün hem La Liga’da hem Şampiyonlar Ligi’nde önemli işlere imza atıyor.

SOCIEDAD'IN KLOPP'U ALGUACIL

Real Sociedad Teknik Direktörü İmanol Alguacil futbol sahalarının en pozitif ve farklı karakterlerinden biri. Hareketleriyle Sociedad taraftarlarının Jürgen Klopp benzetmelerine maruz kalan 52 yaşındaki teknik adam kulübe 17 yaşında katıldı. İlk kez 19 yaşında forma giydikten sonra A takımda 100’den fazla maça çıktı. Futbolu bıraktıktan sonra 2011’de genç takım antrenörü olarak kulübe döndü ve 2014’te B takımının başına geçti. 2018 yılına kadar altyapıda 230’dan fazla maça çıktı ve ardından A takım teknik direktörü olarak 7 yıllık sözleşmeye imza attı.

Şampiyonlar Ligi’nde Benfica’yı 3-1 yendikleri maçta ilk 11’deki 7 oyuncu kulübün akademisinden onun döneminde geldi. Alguacil ve Real Sociedad öze dönüş hikayesini birlikte yepyeni bir şekilde yazmaya doğru ilerliyor.

Yazının Devamını Oku

Sakatlıklar Ada’da tam anlamıyla ‘salgına’ dönüştü

15 Kasım 2023
Geçen sezona göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış var.

Pep Guardiola: Mücadeleyi FiFA’ya taşıyın.

Jürgen Klopp: Fikstürleri gördükçe dehşete kapılıyorum. 

Virgil Van Dijk: Ödenen paralar sağlığımız pahasına olmamalı.

Kevin De Bruyne: Maçlara getirilen yeni ek süreler büyük bir saçmalık. 

Raphael Varane: Oyun tehlikeli bir seviyeye ulaştı.

Hepsinin itirazı aynı: Premier Lig’de artık hiç olmadığı kadar çok oyuncu sakatlanıyor. Ve bu durum tam anlamıyla bir krize dönüştü.

Manchester City oyuncusu Kevin De Bruyne aylar süren bir hamstring sakatlığı yaşadı. Bunun temel sebeplerinden biri dinlenme eksikliği. Bu sezon 35 futbolcu benzer sakatlığı yaşadı ve bu geçen sezona göre yüzde 100’ün üstünde bir artış demek. Crystal Palace Teknik Direktörü Roy Hodgson geçen ay düzenlenen bir basın toplantısında sakat oyuncularının listesinin bulunduğu bir A4 kağıdını ortaya attı ve şöyle dedi:

O KADAR ÇOK SAKAT VAR Ki UNUTUYORUM 

Yazının Devamını Oku

17 yaşındaki Bardghji, United'ın kabusu oldu

10 Kasım 2023
Kopenhag önceki akşam son dakikada Manchester United’ı yıkarak grubu tam anlamıyla karıştırdı.

Golü atan isim gelecek hafta 18 yaşına girecek olan Roony Bardghji’ydi. Futbol takip edenlerin çok bilmediği ancak FM (Football Manager) oynayanların yakından tanıdığı ve en çok takımlarına kattığı bu isim galibiyet golü sonrası, “Hiçbir şey nasıl hissettiğimi anlatamaz. Bir bulutun üzerindeyim” dedi.

Babası Suriyeli annesi İsveçli olan genç yetenek bu sezon takımı adına 10. golünü atarken Kopenhag projesinin yeni yıldız adaylarından biri olduğunu bir kez daha gösterdi. Kopenhag’ın tüm yaş kategorilerinde oynadıktan sonra 16 yaşındayken A takıma yükselen oyuncu 2 Danimarka şampiyonluğu, 1 Danimarka Kupası ve 1 Danimarka Gençler Şampiyonluğu yaşadı. Bardghji, güçlü fiziği, gol vuruşlarındaki başarısı ve liderlik özellikleriyle şimdiden İsveçli golcü Zlatan İbrahimoviç’e benzetiliyor. Roony Bardghji, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Manchester United’a gol atan en genç oyuncu olarak da kayıtlara geçti (17 yıl, 358 gün)

SOCIEDAD BAMBAŞKA BİR HİKAYE YAZIYOR

Real Sociedad bu sezon bambaşka bir hikaye yazıyor. Hem La Liga da hem Şampiyonlar Ligi’nde sezona oldukça iyi başlayan İspanyol ekibi grupta İnter ile liderlik mücadelesi veriyor. Elbette hikaye bununla sınırlı değil. Onların bu sezon öne çıkmasını sağlayan şey altyapılarından yetiştirdikleri oyuncularla yakaladıkları başarı oldu. Benfica karşısında sahada yer alan 11 oyuncunun 7’si altyapıdan çıktı. Yedek kulübesinde yer alan 12 oyuncunun 9’u da yine İspanyol ekibinin alt yapısından çıkardığı oyuncular. Şampiyonlar Ligi’nde ne kadar ileri giderler bilinmez ya da La Liga’da. Ama şimdiden doğru projenin ve altyapının neler getirebileceğini fazlasıyla gösterdiler.

REAL MADRID TARAFTARI YİNE ARDA'YI GÖREMEDİ

Real Madrid taraftarları iki maçtır kadroda olan ancak süre alamayan Arda Güler’i sahada görememekten mutsuz. Braga maçında süre alması beklenen oyuncu bir kez daha Ancelotti tarafından sahaya sürülmedi. İspanyol basını da bu konuya değinirken şu ifadelere yer verdi; “Taraftar, Arda’yı görmeye geldi. Türk futbolcuyu görememenin hayal kırıklığı yaşandı. Ya Arda Güler’e bir şey oldu ya da Ancelotti’nin böyle bir karar almasının hiçbir anlamı yok. Arda’nın oynatılması için çok rahat bir maçtı.”

Karşılaşma sonrası bu konu hakkındaki soruya ise Ancelotti şu cevabı verdi; “Onunla yakından ilgileniyoruz. İki önemli sakatlıktan çıktı ve yaklaşık 1 haftadır takımla birlikte tüm antrenmanlara katılıyor. Arda yüzde 100’e geldiğinde sahada süre alacaktır.” Ancelotti’nin maç sonu Arda ile konuşup ona sarıldığı anlar da dikkat çekti.

BENFICA GEÇEN SEZONU MUMLA ARIYOR

Yazının Devamını Oku