Koray Durkal

Futbolcular isyanda ama kimse sesini çıkaramıyor

30 Eylül 2023
Artık hiçbir oyuncu ailesinden uzak kalmayı, on binlerce kilometre ötedeki kamplara katılmayı ve sezon içinde haftada üç maç yapmayı istemiyor. Yoğun maç trafiğinde birçok yıldız sakatlık yaşarken bu duruma en çok tepki gösteren isimlerin başında gelen Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola da “Oyuncular kendilerini savunmadıkça UEFA ve FIFA bu konuda hiçbir şey yapmayacak” diye konuştu.

Dünyanın en iyi oyuncularının artık futbol sevgisinin üstünde tuttukları bir şey var o da refah içinde yaşamak. Suudi Arabistan’ın futbol dünyasına getirdiği astronomik rakamlar ve sundukları ultralüks yaşam şartları bu gerçeği çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkardı. Milyonlarca Euro’ya sahip oyuncular ve oyun kritik bir dönemecin eşiğinde.

BU DURUMUN DÜZELTİLMESİ ŞART

Artık hiçbir oyuncu ailesinden uzak kalmayı, on binlerce km ötedeki kamplara katılmayı ve sezon içinde haftada üç maç yapmayı istemiyor. Manchester City’li futbolcu Rodri yakın zamanda yaptığı açıklamada futbolcuların bir sezonda 60 maça çıkmasına isyan ederek, “Kulüp ve Pep Guardiola ile konuşmam gerekiyor. Bunun düzelmesi şart” ifadelerini kullanmıştı.

RAHATI SEÇENLER ARABİSTAN'DA

Rodri gibi düşünen birçok oyuncu FiFA veya UEFA’nın duruma el atmasını istiyor. Cristiano Ronaldo, Benzema ve Neymar gibi daha rahat bir hayatın içinde futbol oynamak isteyenlerin sayıları her geçen gün artarken, Modric, Thiago Silva ve Pepe gibi 40’ına merdiven dayayan oyuncular ise futbolun şimdiye kadar kendilerine verdiğinden çok daha fazlasını vermeye devam ediyor. Bakalım zaman kimleri haklı çıkaracak?

OYUNCULAR SAKATLIK YAŞASA BİLE GÖSTERİNİN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

Courtois, Nkunku, Militao ve Kevin De Bruyne gibi çok sayıda önemli futbolcu sezon başında ciddi sakatlıklar yaşadı. Bu tabloya en büyük tepki Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola’dan geldi. Bakın neler söylüyor Guardiola: “Antrenör olarak ilk yılımda Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk resmi maça hazırlanmak için 25 günüm vardı. Bugün size 4-5 gün veriyorlar. Bu yüzden kaç tane çapraz bağın yırtıldığını zaten görüyorsunuz. Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek zorundayız. Biz zaten zor maçlar, derbiler, sıralama maçları oynuyoruz ve oyuncular sakatlanıyor, sakatlanmaya devam edecekler. Her şey yıldırım hızında ilerliyor. Çünkü gösteri devam etmeli. Eğer Courtois orada değilse bir başkası olacak, eğer Militao yoksa o zaman bir başkası veya Kevin de Bruyne, o zaman bir başkası daha.

BU, ÖNCEDEN KAYBEDİLMİŞ BİR SAVAŞ

Yazının Devamını Oku

Japonya’nın sırrı ‘DNA projesi’

14 Eylül 2023
Hedefleri 2050 yılına kadar Dünya Kupası’nı kazanmak.

Almanya’ya 4 gol atan ve Hansi Flick’in görevden alınmasına neden olan Japonlar bu kez aynı tarifeyi bize uyguladı. Japonlar her Dünya Kupası’nda taraftarlarının tribünleri, oyuncuların da soyunma odalarını temizlemesiyle hafızalarımıza fazlasıyla kazınmışlardı.

Bir de buna futbol takımının performansı eklenince Japonlar’a duyduğumuz saygı bir o kadar daha arttı. 2022 Dünya Kupası son 16 turunu Hırvatlara karşı penaltılarla kaybetmeseler bugün geldikleri noktayı çok daha farklı detaylarla konuşuyor olabilirdik.

Brighton’da 1 gol, 3 asistlik performansıyla dikkat çeken ve ayın oyuncusu ödülünü kazanan 26 yaşındaki Kaoru Mitoma kulüpten hediye edilen Porsche marka arabayla da son günlerin manşetlerdeki ismi. Ama ben Mitoma’nın manşetleri hiç süslemeyen bir yanından bahsedeceğim.

KAORU MiTOMA TOP SÜRME BECERiLERi ÜZERiNE TEZ YAZDI

Futbol eğitimini Japonya’da alan Mitoma, Tsukuba Üniversitesi’nde oynadığı dönemde bir yandan devam ettiği Beden Eğitimi Fakültesi’nde çok farklı bir tez yazdı.

Bu tez top sürme becerileri üzerineydi. Mitoma, bu çalışma sırasında takım arkadaşlarının kafalarına kameralar takarak onların nereye, neye baktıklarını incelerken rakiplerinin de onlara nasıl baktığını gözlemledi. Bu çalışma sonrası Mitoma şu sonuca vardı; “İyi dripling yapanlar topa bakmıyor aksine topu ayaklarına hapsedip dripling yapanlar daha başarılı oluyor...”

Bu araştırma sayesinde dripling yapan oyuncu karşısındaki savunmacının vücudunu hareket ettirebilirse başarılı bir top sürme şansının daha da arttığı sonucuna varan 25 yaşındaki oyuncu, teze dayanarak içgüdülerinin oldukça güçlendiğini savunuyor.

YAŞLANMIŞ YABANCILARDAN KENDi YILDIZLARINI YARATMAYA!

Yazının Devamını Oku

Topla birlikte mucizeler yaratan Fransız aslanı

11 Eylül 2023
G.Saray’ın yeni yıldız transferi Tanguy Ndombele büyüleyici yeteneklere sahip.

G.Saray’ın Tottenham’dan Davinson Sanchez ile birlikte transfer ettiği Tanguy Ndombele, futbola Paris banliyölerinin tozlu ve sert sahalarında başladı. Çocukluktan gelen oyun aşkı, doğal yeteneği ve alışılmışın dışındaki teknik becerisi onu futbol dünyasında bambaşka bir yolculuğa taşıdı. Amatör sahalardan kurtulup daha yukarılara tırmanması çok uzun sürmedi. Pek çok yıldızın çıktığı Guingamp Akademisi ile istediği noktaya bir adım daha yaklaştı. Akademiye katıldığında hem oradaki yaşıtlarından hem sahadaki rakiplerinden 2 yaş küçüktü. Ancak gücü ve hızı onu diğerlerinden daha üstün gösteriyordu.

8 KiLO FAZLASI VARDI BU BAŞINA DERT OLDU

Guingamp’ta yetiştikten sonra Amiens’e geçen Ndombele, kilo problemi nedeniyle teknik ekibin gözüne bir türlü giremedi. O dönem kulübün direktörü John Williams, kendisiyle konuşarak vücudundaki 8 kiloluk fazlalıktan kurtulmasını istedi.

O günden sonra kendisine bir kişisel antrenör ve beslenme uzmanı tutan Ndombele 1,5 ayda tüm fazla kilolarından kurtularak takıma geri döndü.

O dönem birlikte çalıştığı veya oynadığı kişiler yeteneklerine rağmen onun bu kadar hızla ilerleyeceğini düşünmüyordu. Amiens takımını Ligue 1’e çıkaran oyuncu oldu ve Fransa’da dev kulüplerinin 1 numaralı hedefi haline geldi.

OLYMPiQUE LYON’DA YILDIZI iYiCE PARLADI

Birbiri ardına gelen transfer tekliflerine rağmen Amiens’te kalıp kendini daha da geliştirmek isteyen Ndombele sezona o kadar iyi başladı ki, Lyon onu önce 2 milyon Euro’ya kiraladı ardından 8 milyon Euro daha ödeyerek satın aldı.

Lyon ile ikinci sezonunda özellikle UEFA Şampiyonlar Ligi performansı son derece etkileyiciydi. İngiliz devi Tottenham da bu performansa kayıtsız kalamadı ve 2019’da tam 62 milyon Euro ödeyerek onu kadrosuna kattı.

Yazının Devamını Oku

Zorluklarla savaşıp başarmak Sanchez’in kaderi

6 Eylül 2023
G.Saray’ın yeni stoperi takdir edilesi bir yaşam öyküsüne sahip.

Galatasaray’ın yeni transferlerinden Davinson Sanchez küçük yaşlardan itibaren büyük bir futbol sevgisine sahipti. O zamanlar America de Cali ile antrenmana katılmak için günde 4 saat seyahat ediyordu. Bu sürekli seyahatler onun için büyük bir zorluk yaratıyordu ve takım arkadaşlarıyla olan ilişkilerine bile zarar veriyordu. Hem okul hem futbol onun birlikte yürütemeyeceği kadar zor bir yüktü. Sanchez, uyuşturucu çeteleri, çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları dünyasında büyüdü ve bazen parası yetmediğinde antrenmana gitmek için bir kamyonun arkasına biniyordu.

3 OTOBÜSLE EVE DÖNÜYORDU

O günleri The Sun gazetesine verdiği bir röportajda şöyle anlatıyor:

“6 yaşımdayken futbol oynamaya başladım. Babam beni antrenmana götürürdü ve bu her zaman kolay değildi. Çünkü eve de bakmak zorundaydı. Her gün okuldan sonra 15.30’dan 17.30’a kadar antrenman yapardım. Eve gitmek için üç otobüse binmem gerekiyordu, bu da en az iki saat sürerdi. Bazen akşam 8 veya 9’a kadar eve dönemezdim. O saatlerde okul ödevimi yapmam gerekiyordu. Çoğu zaman masada uyuyakalırdım. Babamla antrenmana gitmek aileye çok fazla paraya mal oluyordu. Bir gün, ona dedim ki; ‘Yolları ve otobüslerin nerede durduğunu biliyorum, bu yüzden artık kendi başıma seyahat edecek kadar büyüğüm.’ Kolay yoldan ilerlemek benim için asla bir seçenek değildi.”

ORTA SAHADAN STOPERE DÖNÜŞTÜ

Ailesinin Kolombiya’nın en büyük 2. şehri Medellin’den iş teklifi alması futbol hayatını pozitif yönde etkiledi. Atletico Nacional ile antrenmanlara başlayan Sanchez, eski futbolcu ve teknik direktör Carlos Osorio’nun dikkatini çekti. Sanchez çok yönlü oyuncuydu ancak dezavantajı agresifliğiydi. Kendisine inanan Osorio’nun istediği her şeyi eksiksiz yerine getirip, orta saha oyuncusundan iyi bir stopere dönüştü. Tüm alt yaş kategorilerinde oynadıktan sonra 17 yaşında A takıma yükseldi. O dönemler Milan’ın efsane stoperi Baresi’nin videolarını izleyerek pozisyon hakkında kendini eğitmeye devam etti.

B TAKIMA iSTEYiNCE BARCELONA’NIN YAPTIĞI TRANSFER TEKLiFi REDDETTi

Gösterdiği performansla kısa sürede Barcelona’nın dikkatini çeken Davinson Sanchez, Katalan ekibinin kendisine yaptığı teklifi reddetti. Sebebi ise Barcelona’nın kendisini A takım yerine B takım için istemesiydi. Sonrasında farklı kulüplerden gelen teklifleri de reddederek tamamen takımı Atletico Nacional’a konsantre olan Sanchez, 2016’da Copa Libertadores’i kaldırdı. Bu başarının ardından Ajax’tan gelen teklifi kabul eden oyuncu takımın topa sahip olma temelli stiline hızla adapte oldu. Ve bir yıl sonra 40 milyon Euro karşılığında Tottenham’a transfer oldu. Bu o dönem İngiliz ekibinin bir futbolcuya ödediği en yüksek bonservis bedeliydi. Sürekli hareket halinde ve atletik bir stoper olması ona Tottenham yolunu açtı.

Yazının Devamını Oku

Galatasaray’ın kurasını çeken bay skandal!

2 Eylül 2023
Şampiyonlar Ligi kurasında Eric Abidal’in yer alması tartışma yarattı. 

Galatasaray’ın da katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi grup kuraları çekiminde sahneye çıkan isimlerden biri de Eric Abidal’di. Eski Fransız futbolcunun böylesine önemli ve prestijli bir organizasyonda ön plana çıkması pek çok eleştiriyi beraberinde getirdi. Haksız da sayılmazlar zira Abidal, futbolculuğundan çok skandallarıyla konuşulan bir isim ve UEFA bir kez daha böyle bir ismi kura çekimine çıkararak şimşekler üstüne çekti. Peki Eric Abidal 2011’den günümüze kadar hangi skandallarla medyada yer aldı. Ufak bir hatırlatma yapalım...

ORGAN MAFYASIYLA iŞBiRLiĞi YAPTI

2011 yılında Barcelona’da forma giydiği dönemde karaciğerinde tümör tespit edilen Eric Abidal, bir sene sonra nakil yoluyla sağlığına kavuşmuştu. Karaciğerin kuzeninden alındığı açıklansa da Barcelona Kulübü’nün o dönemki başkanı Sandro Rosell’in, İspanya polisi tarafından yürütülen bir soruşturmada Abidal için yasa dışı yollarla (organ mafyası) karaciğer satın aldığına dair dört ayrı telefon konuşması tespit edildi.

BAŞKAN ROSELL iLE KARANLIK iLiŞKiLER 

Eric Abidal özellikle Sandro Rosell döneminde Barcelona Kulübü’nde yapılan bazı işler ve transferlerle de sıkça gündeme geldi. Sportif direktör olarak görev yaptığı 2018-2021 yılları arasında Barcelona’ya alınan futbolcular ve gidenler hep soru işaretleri bıraktı. 2015’te futbolu bırakan Abidal’in, yöneticilik anlamında hiçbir deneyimi olmadan Barcelona gibi bir kulübün sportif direktörlüğüne getirilmesi de bir başka tartışılan nokta oldu.

EŞiNi PSG’Li KADIN FUTBOLCUYLA ALDATTI

Yaklaşık iki yıl önce Paris Saint-Germain’in kadın futbol takımında forma giyen Kheira Hamraoui saldırıya uğramış, polis olayla ilgisi tespit edilen bir telefon sim kartının Eric Abidal üzerine kayıtlı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu sim kart ikili arasındaki gizli ilişkiyi de ortaya çıkarırken Abidal’in eşi Hayet Abidal, aldatıldığını öne sürerek boşanma davası açtı. Eric Abidal’den yüksek miktarda nafaka talep eden Hayet de, Kheira Hamraoui’nin ciddi şekilde yaralanmasına yol açan bir saldırının azmettirici olarak şüpheliler arasında yer aldı. Paris Saint-Germain’li kadın futbolcular da bu olayda evli bir erkekle ilişki yaşadığı gerekçesiyle Kheira Hamraoui’nin karşısında tavır aldı.

MESSi iLE YILDIZI HiÇ BARIŞMADI

Yazının Devamını Oku

Gerçekten çok yazık oldu

1 Eylül 2023
Maça tribündeki ‘zafer en çok bize yakışır’ sloganıyla örtüşen bir futbolla başladı Adana Demirspor.

En büyük eksiklik Cherif Ndiaye’nin son vuruşlardaki etkisizliği oldu. Sezon başından bu yana attığından fazlasını kaçıran Cherif penaltıda da kaleciden dönen topu tamamlayarak Adana Demirspor’u yeniden tura ortak etti.

70 SONRASI ENERJİ KAYBOLDU

İlk maçın getirdiği dezavantaj yüzünden hücumda yüksek enerji ve konsantrasyonla oynayan Adana Demirspor 1-0’ı bulduktan sonra ikinci bölümde beklentilerin çok çok altında kaldı. 70’e kadar Genk’e tek bir isabetli şut bile attırmayan temsilcmiz bu dakikadan sonra rakibin sonradan oyuna giren atlet oyuncuları karşısında büyük sıkıntılar yaşadı. Özellikle Semih Güler’in sakatlanıp çıkmasının ardından savunmadaki sıkıntılar daha da arttı. Düşen takımı bu dakikalarda ayakta tutan isim kaleci Karacic oldu. Belçika’daki maçta Genk’in akıcılığına akılcılıkla karşılık veren Adana Demirspor maalesef bu akılcılığı ikinci bölümde gösteremedi. Atletizm yönü güçlü olan Genk farkını daha belirgin bir şekilde ortaya koydu. Önce uzatmalara sonra penaltılara giden maçta en çok güvenilen isimlerden biri Belhanda’nın vuruşu kaçırmasıyla Avrupa hayaline veda etmiş oldu. Gerçekten çok yazık oldu.

Yazının Devamını Oku

Tam Fenerbahçe'nin aradığı tipte bir golcü

31 Ağustos 2023
Michy Batshuayi’yi Nottingham Forest’a göndermeye hazırlanan F.Bahçe Belçikalı yıldızın yerine Alfredo Morelos’u getirdi... Peki neden Batshuayi gitti de yerine Morelos geldi?

Sarı lacivertlilerin bu sezon oynadığı kurguya baktığımızda sahada yer alacak forvetin özellikle bağlantı oyununa uygun olması gerekiyordu. Batshuayi oyun planı çerçevesinde buna uygun değildi ve Fenerbahçe bu işi çok iyi yapabilen Morelos’a yöneldi.

PREMIER LİG'İN KAPISINDAN DÖNDÜ

Nitekim patlayıcı bir hızı olmasa da dripling yönü son derece iyi olan ve iyi bir ceza alanı golcüsü olan Morelos güçlü fiziği sayesinde sırtı dönük oyunda da çok önemli bir isim. Morelos’u yetenek bakımından eleştirmek pek mümkün değil ancak mental olarak aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Rakip oyuncularla fiziksel temasa girmeyi ve hakemlerle uğraşmayı fazlasıyla seviyor. Disiplinsiz tavırları onu Premier Lig kapısından döndürdü.

FARKLI TAKTİKLERE ADAPTE OLABİLİYOR

Rakamsal olarak baktığımızda da Rangers formasıyla çıktığı 269 maçta 66 sarı kart ve 8 kez kırmızı kart görmesi endişe verici. Bu özelliğinden kurtulmayı başarır ve tamamen sahaya odaklanırsa Fenerbahçe için önemli bir kazanım olur.

Çok yönlü bir forvet olan Morelos, farklı taktiklere adapte olma konusunda da sıkıntı çekmiyor. Rangers’ta daha derinde oynamasına rağmen her zaman önemli işler yapmayı başardı. Nitekim İskoç ekibinde hep çift haneli sayılara ulaştı.

BÜYÜK ZORLUKLAR ONU FUTBOL OYNAMAYA İTTİ

Kolombiya doğumlu oyuncu pek çok meslektaşı gibi zor bir hayattan geliyor. Babası sokaklarda meyve satarak ailesini geçindirmeye çalışırken oğlunun futbol oynayarak kurtulmasını istiyordu. Bu sebeple onu Fumigadores de Cerete kulübüne götürdü. Böylece Morelos’un futbol kariyeri başladı. Morelos 14 yaşına geldiğinde, antrenörlerinin izni olmadan Independiente Medellín kulübünde denemelere gittiği için takımdan uzaklaştırıldı.

Yazının Devamını Oku

Liverpool sokağın ruhunu arıyor 

29 Ağustos 2023
Hücumunu geliştirmek için ‘Melwood Arena’ isimli bir kafes futbol sahası inşa etti.

Liverpool, sokağın ruhunu yaratmak ve hücum oyunlarını geliştirmek için eğitim merkezinde “Melwood Arena” ismini verdikleri bir kafes futbol sahası inşa etti. Bu projenin yaratıcı ise Jürgen Klopp’un yardımcısı Pep Lijnders. Porto’da çatıştığı dönemlerde Portekiz sokak futbolundaki kafeslerden son derece etkilenen Lijnders yeni projeyi nasıl hayata geçirdiklerini ve detaylarını şu sözlerle açıklıyor; “Klopp’a geçen yıl bütçenin ne olduğunu sordum ve bir sokak sahası inşa etmeyi çok istediğimi söyledim. O da bu isteğime harika bir tepki verdi. 100 egzersiz geliştirebiliriz, ancak en iyisi sokağı yaratırsak olur. İnşa etmesi biraz zaman aldı, çok paraya mal oldu ama iyi bir bütçemiz vardı”

TAM ANLAMIYLA KÜÇÜK ANFiELD

Tamamen kendi tasarımları olan kafesteki özellikler Anfield ile birebir aynı. 20x40 metre olan kafesin çimleri Anfield’da kullanılanla aynı ve kendi fıskiyeleri ile sulanıyor. Top sürekli oyunda ve dışarı çıkmıyor. 5’e 5 maçlar oynanıyor ve kazanan devam ediyor.

KAZANAN TARAFIN AYAKTA KALDIĞI YERLER

Ve Lijnders şöyle devam ediyor; “Oyuncunun sahada sahip olduğu her şeyle birlikte olması gerektiğine inanıyorum. Sadece bacaklar sadece akciğerler değil. Beyin ve kalple de. Bu yüzden eski günlere geri dönmeyi seviyorum özellikle kazananın ayakta kaldığı sokaklara.” Lijnders’in ayrıca Liverpool’da ‘kimlik oyunu’ adını verdiği bir projesi daha var. Hem Melwood Arena hem de kimlik oyunu ona göre aynı amaca hizmet ediyor; “rekabeti teşvik etmek ve oyuncuların onurlarını korumalarını sağlamak...”

DiŞLERiNiN ARASINDA BIÇAKLA ÇALIŞIYORLAR! 

Lijnders bu projeyi de bakın nasıl özetliyor; “Futbolun onurla ilgili olduğuna inanıyorum. Orada olabileceğinin en iyisi olmak istiyorsun. Salah’a daha nasıl ilham verebilirim? Ama Salah’ı kimlik oyununa koyuyorum ve 6 oyuncu seç diyorum. Alexander-Arnold ve Van Dijk’a da 6 oyuncu seç diyorum. Ve 7’ye 7 kimlik oyununu oynuyorum. Neler oluyor biliyor musunuz? Dişlerinin arasında bıçakla antrenman yapıyorlar! Bu yüzden oyuncuların onuruna ulaşmaya çalışıyorum. Bilmiyorlar ama yapmaya çalıştığım şey bu çünkü gelişmenin tek yolu. Bu ihtiyacın olan bir şey, bu açlık, bu tutku. Bir şeyi teşvik etmelisin.”

RODRYGO’NUN RÖPORTAJINI MUTLAKA OKUYUN

Yazının Devamını Oku