Koray Durkal

Klopp ve Xavi’den sonra büyük takım zulmünün kurbanı kim olacak?

2 Şubat 2024
Teknik taktik bilgisinden ziyade çelik gibi sinir ve mental güç lazım.

Liverpool’dan sezon sonu ayrılacağını açıklayan Jürgen Klopp’tan sonra bir veda duyurusu Barcelona Teknik Direktörü Xavi Hernandez’den geldi. Xavi’nin haziran ayında Barça’dan gidecek olmasını değerlendiren Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, “İngiltere’deki baskıyı İspanya’nınki ile karşılaştıramayız. Orada bu işler bin kat daha zor. Barcelona’da hissettiğiniz baskı başka bir yerinki ile karşılaştırılamaz” dedi.

BARCELONA DÜNYANIN EN ZORLU KULÜBÜ

Sonuna kadar da haklıydı. Gerçek şu ki Barcelona dünyanın en zorlu kulübü ve Katalan diyarında çok iyi futbol oynamak da yeterli bir kavram değil. Taraftardan tutun yönetime hatta ve hatta medyaya kadar herkese kendinizi kabul ettirmek zorundasınız. Kulübe altın çağını yaşatan Guardiola ve Messi gibi isimlerin bile sorgulandığı, eleştirildiği yer burası. Xavi de bunun farkında olarak yola çıktı ancak medyanın her gün kendisini ‘öldürmesinden’ tükendiğini belirterek veda kararı aldı.

MENTAL ANLAMDA GÜÇLÜ OLAN KAZANACAK

Klopp enerjisinin tükendiğini söylemişti ayrılık kararını açıklarken. Xavi de enerjiden bahsetti. Her ikisinin enerjileri farklı anlamlarda tükense de, bu istifalar oyun geliştikçe teknik adamların mental anlamda daha da güçlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Xavi’nin şu sözleri bize tam olarak bunu anlatıyor: “Barcelona antrenörü olmak nahoş, zalimce bir duygu. Bir zulüm... Ben olumlu bir adamım ancak pil seviyesi tükenmeye devam ediyor. Bir noktadan sonra görevde kalmanın bir anlamı olmadığını anlıyorsunuz.”

MANCHESTER UNiTED AKADEMiSi’NDE SADECE FUTBOL ÖĞRETiLMiYOR

Geçtiğimiz günlerde Manchester United Futbol Akademisi, eşi benzeri görülmemiş bir ödül törenine imza attı. Bu bir futbol ödül töreniydi ancak ödüllerin hiçbiri futbol için değildi. Old Trafford’da düzenlenen törenin mimarı Akademi Direktörü Nick Cox’tu. Akademi öğrencilerine dağıtılan ödüller yaşam boyu öğrenmeye, müfredat dışı etkinliklere ve eğitim başarısına göre verildi. Cox ödüllerle ilgili şunları söyledi: “Gençleri bizimle birlikteyken yaşadıkları kişisel gelişimleri ve kulübe kattıkları nitelikleri için ödüllendirme fikrim vardı. Yani geleneksel anlamda bir futbol ödül töreni değil, gençlerin bir kutlaması gibi. Ve ekibim bu fikri çok daha iyi noktalara taşıdı.”

DARISI BiZiM BAŞIMIZA

Yazının Devamını Oku

Trabzon’un geçiş dönemi sancılı olacak

30 Ocak 2024
En son evinde Samsunspor’u yenen Trabzonspor o günden sonra çıktığı 4 maçta da galibiyet yüzü göremedi.

Bu maçlarda kalesinde 10 gol gördü. Kasımpaşa önünde oyuna istekli başladı Trabzonspor. Golü 19’da Enis ile bulan bordo mavililerin ritmi daha da yükseltmesi bekleniyordu. Ancak ilerleyen dakikalarda senaryo tersine döndü.

ZAAFLARI iYi DEĞERLENDiRDi

Kasımpaşa, geriye düşmesine rağmen önde oynamaya çalışan Trabzonspor’un zaaflarını çok iyi değerlendirdi ve ikinci yarının 30 dakikalık bölümünde skoru 3-1’e getirmeyi başardı. Kasımpaşa’da Aytaç Kara çok iyi bir sezon geçiriyor. Bu haftayı da boş geçmedi ve ligdeki 11. golünü attı. Kasımpaşa, Sami Uğurlu’yla birlikte son 6 maçlık seride Beşiktaş, Hatayspor ve Trabzonspor’a karşı galip gelmeyi başardı. Özellikle büyük maçlara daha farklı konsantrasyonla çıktıkları bir gerçek.

ABDULLAH AVCI’NIN iŞi ZOR

Trabzonspor, milli takımlara gidenler ve takımdan ayrılanlarla oyun kalitesinin çok gerisinde kaldı. Abdullah Avcı’nın kafasındaki oyun anlayışının bu kadro yapısıyla gerçekleşmesi pek mümkün değil. Gerçek olan şu ki bu sezon Trabzonspor için sancılı bir geçiş süreci olarak. Bir parantez de Kasımpaşa’nın 17 yaşındaki stoperleri Taylan Utku Aydın ve Yasin Özcan’a açmak lazım. Genç yaşlarına rağmen gerçekten çok iyi iş çıkarıyorlar.

Yazının Devamını Oku

Shankly kurdu, Dalglish değer kattı, Klopp zirveye taşıdı

28 Ocak 2024
Kendisi her ne kadar ‘Ben normal biriyim’ dese de Alman hoca Liverpool tarihinde özel bir yere sahip.

Jürgen Klopp önceki gün sürpriz bir açıklama yaparak sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağını açıkladı. Premier Lig’de lider durumda bulunan Kırmızılar’ın taraftarları için bu karar büyük bir şok etkisi yarattı. İlginçtir, Liverpool benzer olayı son 50 yıl içinde önce Bill Shankly ardından Kenny Dalglish gibi iki efsanede de yaşamıştı. Ama bu hepsinden çok farklı...

Klopp geldiği ilk günden itibaren şehre inancı ve birliktelik duygusunu aşıladı. ‘The Normal One (Normal Biri)’ lakabının hakkını verircesine şehrin sokaklarında dolaştı, publarda ve restoranlarda halkla iç içe zaman geçirdi. İlk toplantısında 80 kulüp çalışanını bir odada topladı, o anda hepsinin ismini ezbere biliyordu! Bu bağ Anfield Road’da istediği inancı sarsılmaz bir güce dönüştürdü. Önce kulübü yeniden inşaa etti ardından 30 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi. Yetmedi, tüm bunları Şampiyonlar Ligi kupasıyla taçlandırdı.

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSiN

Shankly kulübü kurdu, Dalglish değerine değer kattı, Klopp ise kimsenin hayal edemeyeceği noktalara taşıdı. Şimdi İngiliz futbolu çok önemli bir figürü kaybetmek üzere.

Pep Guardiola ile birlikte futbol standartlarını ülkede görülmeyen seviyelere taşıyan Klopp sahneden ayrılıyor. Ve Liverpool taraftarlarına da asla yalnız yürümeyeceklerinin sözünü şu ifadelerle veriyor:

“Yiyecek hiçbir şeyim olmasa bile başka bir İngiliz kulübü asla olmayacak.”

iLK KEZ EŞi ULLA iLE TERS DÜŞTÜ

Klopp’un eşi Ulla Sandrock, kariyerinin en büyük kararlarında her zaman en etkili kişi oldu. Borussia Dortmund’dan ayrılmasından tutun Manchester United yerine Liverpool’a imza atmasına kadar başrol oyuncusu her zaman Ulla’ydı. İki yıl önce de ayrılmak istediğinde Ulla kalmak istediğini bildirmiş ve bunun üzerine Klopp, “Hayatımda imzaladığım en önemli sözleşme Ulla ile olan” diyerek Liverpool’daki kariyerine devam etmişti. 2026 yılına kadar uzattığı sözleşmesinden 1 yıl kala vazgeçmesi belki Ulla’ya da sürpriz oldu ancak Klopp’un enerjisinin tükendiğini açıkça söylemesi eşi için de önemli bir gerekçe olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Leonardo Bonucci, Fenerbahçe için bir futbolcudan fazlası

16 Ocak 2024
Kanarya’nın yeni stoperinin A’dan Z’ye bütün özellikleri...

Leonardo Bonucci’nin ne kadar özel bir futbolcu olduğunu daha ilk maçında gördük. Çarşamba günü İstanbul’a ayak basıp takımla birkaç idmana çıktıktan sonra Gaziantep’te forma giyen Bonucci, heyecanı ve hırsıyla enerji saçıyordu. Juventus’ta birlikte forma giydiği Merih Demiral’ın “Gerçek bir lider” diye tanımladığı Bonucci’nin hikayesi, Orta Çağ mimarisine sahip Pianoscarano’da başladı. Kariyerindeki dönüm noktası teknik direktör Carlo Perrone ile çalışması oldu. Perrone, Bonucci’nin hem iyi bir stoper olmasını sağladı hem de güçlü bir karakter edinmesinde yardımcı oldu.

iLK TEKLiF iNTER’DEN GELDi 

İlk daveti 17 yaşındayken İnter’den aldı. Hiç düşünmeden Milano’ya giden Bonucci, çıktığı deneme idmanı sonrası takımın Abu Dabi’deki kampına götürüldü. Hazırlık maçlarında gösterdiği performans sonrası İnter’e imzayı atan Bonucci, o sezon U20 takımıyla İtalya Kupası ve İtalya Ligi’ni kazandı. Bazı maçlarda A takımın kulübesinde oturdu.

JUVENTUS’A GiDEN UZUN YOL

2007’de İnter Leonardo Bonucci’yi sırasıyla Treviso ve Pisa’ya kiraladı, ardından 4 milyon Euro’ya Genoa’ya sattı. Aynı sezon Bari onu 10 milyon Euro’ya renklerine kattı. 2010 yılında Juventus’un teklifiyle hayallerine koşar adım gitmeye karar verdi. Ona göre Bari’yi bırakmak kolay değildi ama Juventus sadece aptalların kaçıracağı bir trendi! Siyah beyazlılar ile ilk maçına 29 Temmuz’da, Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Shamrock Rovers karşısında çıkan Bonucci, ilk golünü ise 19 Ağustos’ta Sturm Graz’a karşı attı.

6 ŞAMPiYONLUK KAZANDI

2010-11 sezonu onlar için pek parlak geçmedi ancak ertesi sezon Antonio Conte’nin gelişiyle yakaladıkları uyum onları 6 yıl sonra yeniden Serie A şampiyonluğuna taşıdı. Leonardo Bonucci, Conte ile 3 sene üst üste yaşadığı şampiyonluklara Massimiliano Allegri ile 3 şampiyonluk daha ekledi.

ŞAMPiYONLAR LiGi’NDE iKi FiNAL

Yazının Devamını Oku

Antalya dersini iyi çalışmış

15 Ocak 2024
Berabere biten maçta galibiyeti hak eden taraf Sergen Yalçın’ın ekibiydi.

Bakasetas ile Onuachu’nun olmadığı denklemde Bardhi-Enis Destan ikilisinin 11’de yer aldığı Trabzonspor, maçın hemen başında Fountas’ın golüyle öne geçti. Ancak Antalyaspor’un baskılı oyunu karşısında bordo mavililer son derece sıkıntılı anlar yaşadı. Benkovic’in savunmadaki liderliği ilk bölümde ev sahibi ekibin ataklarını durdurma konusunda Trabzonspor’un en büyük kozu oldu. Özellikle çizgiden çıkardığı top, oyun hızını arkasına alan Antalyaspor’un baskısını kırma açısından son derece kritikti. Trabzonspor tıpkı Samsunspor maçında olduğu gibi İlk yarıda 0.26’lık gol beklentisinden 1 gol çıkarmayı başardı. Baskı karşısında Trabzonspor un sürekli olarak skoru koruma içgüdüsüyle topu şişirmesi ve Enis Destan’ın ileride top tutamaması Antalyaspor’un golünün sinyali gibiydi. Direkler, savunmanın çıkardığı toplar derken Antalyaspor 68’de Jehezkel ile beraberliği yakaladı. Sonrasında ev sahibi takım galibiyet için yüklenmeye devam etti ancak ikinci golü bulamadı. Trabzonspor ise ikinci bölümü rakip kaleye tek bir şut çekemeden tamamladı. Abdullah Avcı geçen hafta, “Tabela neyi yazıyorsa doğru odur” demişti ancak dün tabela beraberliği yazsa da galibiyeti hak eden ve dersine çok iyi çalışanlar Sergen Yalçın ve Antalyaspor’du.

Yazının Devamını Oku

Kazansa da keyif vermiyor

12 Ocak 2024
Trabzonspor'un oyuncu profili Avcı'nın arzuladığı oyuna uygun değil.

Bu sezon Trabzonspor maçları izleyenlere çok fazla keyif vermeyen bir şekilde geçiyor. Kabul etmek gerekir ki bu oyuncu profilleri Abdullah Avcı’nın arzuladığı oyun yapısı için müsait değil. Samsunspor karşısında ilk yarıda 0.16’lık gol beklentisine rağmen 2 gol bulmaları aslında maçın bir anlamda özeti gibiydi.

Abdullah Avcı geldiğinden beri savunmasında iyi ancak geçişlerde beklentilerin altında kalan bir Trabzonspor var. Samsunspor karşısında ilk yarı skoru buldular ikinci bölümde ise daha çok rakibin oyuncu değişiklikleri sonrası skoru korumaya oynadılar.

AVCI HAKLI AMA...

Karşılaşma öncesi sakatlar ve Afrika Uluslar Kupası’na giden futbolcuların çokluğu yüzünden rotasyon yapamadığını söyleyen Abdulah Avcı realitede haklı ancak sahaya yansıyan oyun kendi taraftarlarını dahi memnun edecek seviyede değil.

Son 5 karşılaşmada 4 galibiyet, 1 beraberlik elde edilerek toplanan 13 puan elbette ki son derece kıymetli ancak bu keyif vermeyen kurguya farklı bir bakış açısı getirip şimdiden gelecek sezona dair planlama yapmaları şart.

Yazının Devamını Oku

Bir meleğe değil, iyi kalpli insanlara ihtiyacımız var

5 Ocak 2024
Union SG'nin bir yılda 10 kat kazandığı Boniface'nin hikayesi.

Geçtiğimiz günlerde bu köşeden Pep Guardiola'nın hayretle izlediği takım olan Union Saint-Gilloise'den bahsetmiştim. Manchester City'nin veri analistleri Belçika ekibinin başarısını "Kadro tasarımlarında bizim göremediğimiz bir şey var" diye açıklamaya çalışıyorlardı! Şimdi sizlere o tasarımın ardındaki gizemi Leverkusen formasıyla Avrupa'yı kendine hayran bırakan Victor Boniface üzerinden anlatacağım.

Union Saint-Gilloise Sportif Direktörü Chris O’Loughlin bakın bu altın değerindeki keşfi nasıl anlatıyor: “Derin bir dalış yapıyorduk ve sosyal medyasının derinliklerinde gerçekten çok değerli bir şey bulduk.”

BONIFACE YARDIMA İHTİYACI OLAN KADINA DESTEK VERDİ

Ve şöyle devam ediyor O’Loughlin: “Çocuklarına bakabilmek için yiyecek arayan Nijeryalı bir kadın Victor Boniface’ye ulaşmıştı. Basit ve sade bir şekilde cevap verdi; ‘Bana PayPal veya banka hesap bilgilerinizi özel olarak gönderin.’ Kadın sanırım sadece 15 veya 20 Euro istemişti. Boniface bunu yaptı ve kadına yardım etti. O zamanlar kimsenin tanıdığı bir oyuncu değildi. Bu sayede iyi bir insan olduğunu fark ettik. Sonuçta istediğimiz şey bu. Bir meleğe ihtiyacımız yok, sadece iyi bir ruha sahip bir insana ihtiyacımız var.”

Sosyal medyada tanık oldukları bu olay sonrası Boniface’yi 2022’de Bodo/ Glimt’ten 2 milyon Euro’ya transfer ettiler ve sadece bir yıl sonra 20 milyon Euro’ya Leverkusen’e sattılar. Şu andaki değerinin 50 milyon Euro olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım.

UNION DEĞERİ DÜŞÜK, KÜÇÜMSENEN VE AÇ OYUNCULARIN PEŞİNDE KOŞUYOR

Union SG’nin veri analizindeki başarısı kadar kendi değerlerini yaratma konusundaki özel çalışması da dikkat çekici. Bunlar; dürüstlük, bağlılık, cesaret, tutku ve alçakgönüllülük. O’Loughlin bu konuya da çok farklı bir yaklaşım getiriyor:

Yazının Devamını Oku

Emanet futbolcularla gelen başarı 

3 Ocak 2024
Kiralama dezavantajını fırsata çeviren kulüp: Frosinone.

Bugün sizlere İtalya Serie A’da farklı bir hikayeden bahsedeceğim. 4 yıllık aranın ardından 2023’te yeniden Serie A’ya yükselen Frosinone’nin biraz tuhaf biraz da çılgın hikayesi... Teknik direktör Eusebio Di Francesco yönetimindeki kulüp şu anda ligde 14. sırada ve İtalya Kupası’nda da Napoli’yi 4-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Ama onların durumunu farklı kılan kadro yapılanması. İtalyan ekibinin 25 kişilik kadrosundaki 10 oyuncu kiralık. Hatta önümüzdeki günlerde Juventus’un izin vermesi halinde bu sayı 11’e çıkacak.

ANGELOZZi: FUTBOL ARTIK DEĞiŞTi

45 bin nüfuslu küçük Frosinone şehrinin takımının bu denli başarılı olmasını sağlayan 1 numaralı isim ise sportif direktör Guido Angelozzi. Aidiyet duygusu eksikliği, sürekli yenilenen takımlar, kendi futbolcularını yetiştirmek yerine farklı oyunculara şans vermek!.. Angelozzi geleneksel kiralama yönteminin dezavantajlarında şimdilik önemli bir fırsat çıkarmış görünüyor. Şunları şöyle söylüyor Angelozzi: “Futbol artık değişti. Harika kaynaklarınız yoksa, fikirlere ve bir grup iyi gözcüye ihtiyacınız var. Juventus ve Bayern Münih gibi önemli kulüplerin genç yeteneklerini bize emanet etmek istemelerinden gurur duyuyoruz. Gelen oyuncuların gösterdiği performans, uyguladığımız modelin sürdürülebilirliğini gösteriyor. Amaç, bu projeyi sürdürmek. Bu sayede bölgedeki çocuklara güven vererek onlara profesyonel olmak için doğru koşulları sunmuş olacağız.”

FROSiNONE KADROSUNDAKi KiRALIK FUTBOLCULAR

RALIK FUTBOLCULAR
Caleb Okoli (Atalanta)
Kaio Jorge (Juventus)

Yazının Devamını Oku