Metrocity’de sular durulacak mı?

Metrocity açıldığı 2003’ten beri ortaklar arası ve aile içi kavgalarla gündemde. Ortaklar arasında yeni kavganın konusu ortaklardan Seda Gengörü’nün şirketten aldığı belirtilen 60 milyon TL para. Bu paranın silinmesi talep ediliyordu. Bu nedenle de iki yıldır genel kurul toplantısı yapılamıyordu. Genel kurul toplandı. Borcun silinmesi reddedildi!

Haberin Devamı

İSTANBULLULAR bilir. Çok değil 2000’li yılların başına kadar Levent’ten Maslak’a uzanan hatta Roche, Deva, Tekfen, Eczacıbaşı, Renault gibi fabrikalar yer alırdı.

 

Bu fabrikalardan biri de Philips televizyon fabrikasıydı. Şirket fabrikasını Çorlu’ya taşımaya karar verince arazisi satışa çıktı. Arazinin yüzde 25’i de Sabancı Grubu’ndaydı. Arsa 1990’lı yıllarda Bursalı iplikçi Bisaş Tekstil’in sahibi Muammer Ağım tarafından satın alındı. Ağın kendisine ortak olarak ünlü Gümüşsuyu Halıları’nın sahibi Necmettin Öztemir’i seçti.

 

Yıllar içinde yaşanan krizlerle iki ortak da tekstilden çıktı. Ağım Bisaş’ı kapattı. Öztemir’in Gümüşsuyu fabrikası ise 2001 yılında 26 milyon dolarlık piyasa borcu, 7 bin borsa mağduru ve 1500 işçinin alacakları ile iflas etti.

 

Haberin Devamı

2003 YILINDA AÇILDI

 

Bu sıkıntılara rağmen iki ortak bölgenin ilk alışveriş merkezi ve konut projesi Metrocity’nin inşaatını sürdürdü. Metrocity 2003 yılında işte bu sorunlar içinde açıldı.

 

Sonrasında ise iki aile de, hem aile içi kavgalar hem de ortaklar arasında anlaşmazlıklarla gündemden düşmedi.

 

En başta Öztemir, Gümüşsuyu’nun kaynaklarını Metrocity’e aktarmakla suçlandı.

 

Metrocity’nin açılışından sonra ise oğlu Cesur Öztemir’in de karşı grupta yer aldığı ortaklar arasında bir başka kavganın daha içine düştü Necmettin Öztemir. Kızı Aliye Zeynep İlterle birlikte, gizli sermaye arttırımı yapıldığını iddia ettikleri genel kurula alınmamakla suçladılar ortaklarını. Ancak talepleri kabul edilmedi.

 

Muammer Ağım ise Bisaş’tan sonra BİS Enerji’yi kurdu. Serbest elektrik satan şirketlerden biri olan fabrika da geçen yıl kapatıldı. Metrocity’de artık kendisini kızları Seda Gengörü ve Gamze Özdoğdu temsil ediyor.

 

Haberin Devamı

60 MİLYON TL ALDI

 

Ortaklar arasında yeni kavganın konusu, kızı Seda Gengörü’nün şirketten aldığı belirtilen 60 milyon TL para. Bu paranın silinmesi talep ediliyordu. Bu nedenle de iki yıldır genel kurul toplantısı yapılamıyordu. Aldığım bilgiye göre sonunda iki yıllık genel kurul bir arada mayıs ayında gerçekleşti. Genel kurul tutanaklarına da ulaştım. İlginç açıklamalar yer alıyor.

 

Genel Kurulda açıklanan kararlara göre Seda Gengörü’yle ait 60 milyon TL borcun silinmesi talebi reddedildi. Yönetim kurulu değişti. Necmettin Öztemir, Muammer Ağım ve Kamil Akıncı yönetim kurulu üyeliklerini çocuklarına bıraktı. Metrocity’nin Yönetim Kurulu Başkanı artık Cesur Öztemir. Ağım’ın ise iki kızı Seda Gengörü başkan vekili. Gamze Özoğuz da yönetim kurulu üyesi.

 

Haberin Devamı

Yeni gelişmeleri yeni Yönetim Kurulu Başkan Vekili Seda Gengörü’ye sordum. Ortaklar arasında sıkıntının kalmadığını beliren Gengörü Metrocity’nin ise yeniden yapılandırılacağını anlatıyor. Verdiği bilgiler şöyle: “Renovasyona başlıyoruz. Bazı yeni markalar gelecek. Bazı mağazalar birleşecek. Decathlon’la görüşüyoruz. LC Waikiki üst kata çıkıyor. Yemek bölümü yenileniyor. Teknosa yıl sonuna kadar kalacak. Ece Türkiye ile birlikte Metrocity tamamen yenilenecek.” 

 

Yönetim kurulu üyelerinin çoğunlukla kabul ettiği kararlar arasında “Şirketin etkin bir kurumsal yönetime kavuşması ve yeniden yapılandırılması” dikkat çekiyor.

 

Cesur Öztemir, ortaklar arasında mevcut ihtilaflı duruma son verilmesini ve ihtilaf değil şirketin başarılı bir şekilde idaresi için konsantre olunmasını istiyor.
Metrocity’de sular bu kez durulur mu, ortaklar arasında işbirliği sağlanır mı göreceğiz!

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KRİZE ALIŞTI

 

İSTANBUL’daki AVM sayısı 116’yı, kiralanabilir alan büyüklüğü ise 4.1 milyon metrekareyi buldu.Bir yandan büyüme oranları düştüğü için diğer yandan terör olaylarının yarattığı olumsuzluklar AVM’lere de yansıdı. Çift haneli rakamlarda artan ciro endeksi artık tek haneye indi. Mayıs ayındaki artış yüzde 4.3. Bu sorunlar yüzünden AVM’ler arasında elenmeler, iş değişiklikleri, satışlar gündemde. AVM’ler de dükkânlar boşalıyor. Sektör uzmanları özellikle rekabetin yoğunlaştığı bölgelerde önümüzdeki günlerde boş mağazaları daha fazla görür hale geleceğimiz görüşünde.  Metrocity’deki sıkıntıyı yazarken sektörde ne oluyor sorusunu da bir uzmana sordum. Murat İzci 15 yıldır AVM’lere kiralama ve danışmanlık hizmeti veriyor. İzci’ye göre sıkıntılı bir süreç yaşanıyor ama sektörün aktörleri maksimum empati yapmayı öğrendi. Sektörün inanılmaz bir kriz tecrübesine sahip olduğunu anlatıyor. C&A gibi yabancı markaların Türkiye’yi terketmesinin ardında da krizler karşısında tecrübelerinin yetersiz kalmasını gösteriyor. Bu süreçte döviz kurlarındaki durağanlığın sıkıntılı sürecin daha hızlı atlatılmasında pozitif bir etki yarattığını ekliyor. İzci’ye eski ve yeni trendleri de sordum. Şöyle özetliyor: “Türkiye’nin modern anlamda ilk AVM’si Galleria. 1. nesil AVM’lerin de ilk örneğidir. Gün ışığı yoktur, sadece enerji ile aydınlatılır. Yıllar içinde ihtiyaçlara göre AVM’ler şekillendi, değişti. Açık alanları arttı. Arayışlar sürüyor. Mesela yakın zamanda açılacak Watergarden Türkiye’nin ilk Foodmall’u olacak.”İzci’ye göre outlet modası ise çoktan geçti. İzci, “Yaşadığımız her krizin ardından sarıldığımız model oldu. AB’de kiralanabilir alanın yüzde 2’si outlet iken bizde yüzde 13” diyor.

 

Haberin Devamı

‘KOMŞUM KATİL Mİ BİLMİYORUM’

 

TÜRKİYE’de onlarca kişinin ölümüne neden olan canlı bomba komşunuz olabilir! Gaziantep’te iki kişi kiraladıkları evde bomba yaparken öldü, İstanbul’da havalanını kana bulayan teröristler de Fatih’te bir ev kiralamışlardı.Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, bu durumun değişmesi için yeni bir hazırlığın yapılmakta olduğunu yazdı: “Emlakçılar ev kiralandıktan sonra doğrudan emniyete bildirimde bulunacak. Emlakçı, ev sahibi, muhtar ve semt karakollarının koordineli çalışabileceği bir sistemin üzerinde duruluyor.”Hâlâ yolda olan bu düzenleme aslında iki yıldır bekleniyor. Çünkü son yıllarda emlakçıdan ev kiralamanın yanında kısa süreli kiralamalar da çok yaygın. Dünyada ev turizmi olarak bilinen bu sisteme göre günübirlik bile kiralama yapmak mümkün. Ne vergi anlamında ne de güvenlik anlamında hiçbir denetleme yok. Sadece mahalle araları değil yeni yapılan pek çok rezidans günlük kiralama uyguluyor. Bomonti’de çok lüks bir projeden ev alan bir işadamı şöyle yakınıyordu geçenlerde:“Milyon dolar verdim ev aldım. Kapı komşum her gün değişiyor. Hırsız mıdır, cani midir bilmiyorum.”Mücella Tarhan uzun süredir ev turizmi yapan bir turizmci. Dünyada 95 milyar doları bulan bu turizm çeşidinin doğru uygulanması için düzenleme yapılmasını gerektiğini anlatan bir turizmci. İki yıldır yaptıkları pek çok başvuruya rağmen hiçbir adım atılmamış. Tarhan, “Ev turizminin turizme büyük katkısı var. Bu krizde yabancı gelmezken evi olan İngilizler, Almanlar, Ruslar geldi. Arkadaşlarını da getirdi. En iyi tanıtım budur” diyor. Bu arada Türkiye’nin turizmde krizi aşması için de algı yönetimine başlaması gerektiğini söylüyor. Tarhan, “Bu dönemde Türkiye’yi değil bölgelerin hikayelerini tanıtmak lazım. Vakit kaybetmeden ülkelerle tek tek görüşmek lazım” diyor.Rusya ile anlaşma Türkiye’yi rahatlatmış görünse de turizmde stratejilerin yeniden yazılması zorunlu gibi. 13 yılda 8 turizm bakanı değişen sektörde rüzgar kötü esiyor! 

 

METROCİTY’DE BOŞ DÜKKÂNLAR ARTIYOR

 

BU arada Metrocity’nin AVM bölümünde yoğun rekabetin yarattığı sıkıntılar yaşanıyor. Sonradan açılan Özdilek ve Kanyon’la neredeyse iç içe olan Metrocity’e gidenler bugünlerde boş koridorlar, kapanan ve yer değiştiren dükkânlarla karşılaşıyor.

 

İki yıldan bu yana satışta olan bir alışveriş merkezi Metrocity. En son Lübnanlı bir grupla masaya oturuldu ama satış gerçekleşmedi.

 

Metrocity lokasyon olarak değerli bir bölgede ancak geçen yıl açılan Özdilek’ten sonra ziyaretçi trafiği olumsuz etkilenen Metrocity’de Teknosa kapanıyor, Marks and Spencer ise daha küçük bir metrekareye geçmeye hazırlanıyor.

 

Şu anda 175 mağazadan 125’i açık. Üç yıl öncesine kadar mağazalar için hava parası konuşulan bir AVM iken bugün boş mağazalar göze batar hale geldi. Ortaklar arasında güçbirliği AVM’nin geleceği açısından da önemli görünüyor!

Yazarın Tüm Yazıları