İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

Sözleri Mehmet Akif Ersoy’a, bestesi Osman Zeki Üngör’e ait İstiklal Marşımızın hikâyesinin anlatılacağı bir projeyle İstanbul ve Ankara’da sahneye çıkacak Tekfen Filarmoni Orkestrası.

Haberin Devamı

İlk kez 2008’de, Cumhuriyet’in 85’inci yılında hayata geçirilen proje 100’üncü yıl nedeniyle tekrar izleyiciyle buluşacak.

İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

Kurtuluş Savaşı’nın fırtınalı günlerinde Mehmet Akif Ersoy’un şiirini yazdıktan sonra açılan beste yarışmasına yüzden fazla başvuru yapıldığını biliyor muydunuz?

Tekfen Vakfı’nın desteği ile yazar Mehmet Altun devlet ve özel arşivlerinde, sahaflarda yaptığı araştırmalar sonucunda 1921 yılında Maarif Vekaleti’nce açılan İstiklal Marşı yarışmasına katılan bu bestelerden 11 tanesinin orijinal notalarına ulaştı.

İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

Haberin Devamı

Altun’un ulaştığı bu tarihi bilgi ve belgeler ‘Bir Güfte, 12 Beste – Milli Marşın Öyküsü’ adlı kitapta yayımlandı. Marşların bazıları makamsal, bazıları ise tek bir çalgı için yazılmış. Daha sonra aralarında merhum Nevit Kodallı, Emre Aracı, Hasna Uçarsu, Özkan Manav gibi günümüz Türk bestecileri, eserlerin orkestra ve koro için düzenlemelerini yaptı. Kazım Karabekir’in yarışma dışı olarak bestelediği ‘Türk Yılmaz’ adlı marşı da, milli marş seferberliğine güçlü bir örnek olarak, projeye dahil edilmiş.

YİĞİT SERTDEMİR SAHNEYE UYARLADI

Daimi şefi Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, koro, saz heyeti, solistler ile bu ilginç ve pek de bilinmeyen hikayeyi canlandıracak anlatıcılar eşliğinde, farklı İstiklal Marşı bestelerini önce 25 Ekim’de Ankara’da CSO Ada’da, ardından 28 Ekim’de İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde seslendirecek.

Milli Marş’ın öyküsünü tiyatro yönetmeni Yiğit Sertdemir sahneye uyarladı. Eserde Ceyda Düvenci, Mert Fırat ve Yiğit Sertdemir anlatıcı olarak yer alacak.

Şef Masis Aram Gözbek yönetiminde MAGMA Filarmoni Korosu ve Ankara Operası solist sanatçısı tenor Faik Mansuroğlu’nun yanı sıra Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud) ile Ercan Irmak (ney)’ın eşlik edeceği Sumru Ağıryürüyen sahnede olacak.

Haberin Devamı

İstiklal Marşımızı farklı bestecilerin yorumlarıyla dinlemek oldukça ilginç bir deneyim olacak.

İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

ODA MÜZİĞİNE TAZE BİR SOLUK

Tekfen Filarmoni geçtiğimiz yıl, kuruluşunun 30’uncu yılında yeni bir model olarak ‘O da Tekfen’i hayata geçirdi. Acık çağrı ile oluşturulan oda müziği toplulukları ‘O da Tekfen’ adı altında Albert Long Hall’deki ilk sezonunda yaklaşık iki bin genci klasik müzikle buluşturdu.

Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, “Oda müziği, klasik müziğin temelidir ancak müzisyenlerin bugün kendi imkânlarıyla oda müziği icra etmeleri çok zor. O da Tekfen, bu imkânı sağlıyor. Müzisyenlerimizin kendi oluşturdukları oda müziği gruplarını ve programlarını yıllık program içerisinde yerleştiriyoruz. Geçtiğimiz sezon boyunca, daha önce hiç klasik müzik konserine katılmamış gençlerin, yıl içerisinde müdavim olduklarını gördük” diyor.

Haberin Devamı

‘O da Tekfen’ orkestraları bu yıl 18 Ekim, 8 Kasım, 15 Kasım, 29 Kasım, 13 Aralık, 20 Aralık ve 27 Aralık tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de olacaklar.

İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

UNUTULMAZ PORTRELERİN YARATICISINA VEDA

FOTOĞRAFÇI Manuel Çıtak’ı pazartesi günü geçirdiği kalp krizi sonrası 61 yaşında kaybettik. Çıtak bugün Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nden ebediyete uğurlanacak.

1962 yılında Malatya’da doğan Manuel Çıtak, İstanbul Saint Michel Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde tamamlamıştı eğitimini.

Unutulmaz portrelerin yaratıcısıydı.

Orhan Pamuk’un ‘Kar’ romanını yazarken gittiği Kars’taki fotoğraflarını o çekmişti.

Yazar Adalet Ağaoğlu ve eşi Halim Ağaoğlu’nun bir ömre yayılan sevgilerini ölümsüzleştirdiği karesi unutulmazlarım arasındadır.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı’nı hiç böyle dinlemediniz

Beyoğlu’nun simgesi Madam Anahit’i, usta oyuncu Nubar Terziyan’ı, seramik sanatçısı Füreya Koral’ı onun bıraktığı karelerden hatırlıyoruz daha çok.

Madencilerin zor yaşam ve çalışma koşullarını, Kilyos sahillerinin curcunasını belgeledi.

Geçen yıl açtığı ve ‘ada sarhoşluğu’ anlamına gelen ‘islomania’ adlı kişisel sergisinde doğaya çevirmişti vizörünü.

Siyah-beyaz fotoğrafın da ustalarındandı.

Eşi, yazar dostum Şebnem İşigüzel ve iki çocuğu olmak üzere tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları