Fuat’ın Geri Dönüşü: Omurga

Türkiye’de hip hop müziğinin temellerini atan isimlerden Fuat, 10 sene sonra yepyeni bir albüm ile geri döndü. Sanatçı ile yeni albümü için bir araya gelip hem geride kalan bu 10 yılın neler biriktirdiğini, hem de yeni albüm ‘Omurga’yı konuştuk.

Haberin Devamı

Fuat aslında 10 yıl boyunca yeni albümüne adım adım hazırlanmış. Hem kendi yaşadıkları, hem de global anlamda hip hop kültüründe neler oluyor onları izleyip, üzerine düşünerek odaklandığı bir dönem geçirdiğini ifade ediyor. Bütün bunlar olurken ideolojik açıdan herhangi bir değişim olmadığını da ekliyor. 25 sene öne hangi şevk, özveri ve sevgi ile rap yapıyorsa ve bu kültüre nasıl yaklaşıyorsa hala o yoldan devam ettiğini söylüyor. Bunca senelik tecrübeye rağmen hala ilk albümünü çıkarttığı zamanlardaki gibi heyecan yaşadığını söyleyen Fuat, kendisini geliştirmeyi ve yeni yollara cesaretle çıkmaktan asla vazgeçmediğini de ekliyor.

ALBÜMÜN TEMASI

Fuat’ın Geri Dönüşü: Omurga

Haberin Devamı

‘Omurga’ için istediğini içinden geldiği şekilde yaptığı için haklı bir huzur ve gurur yaşadığını belirten Fuat, ‘albümün bir teması var mı?’ sorusuna hiçbir zaman tek bir tema belirlemediğini, mümkün olduğunca çok fazla konuya dokunarak raplediğini söylüyor. Yeni neslin 20 sene önce neler olduğundan, daha doğrusu bugünlere nasıl gelindiğinden haberdar olmadığına yakınan sanatçı, bu dönemde vefasızlığın çok olduğunun altını çizerken hip hop kültürünün de bu omurga etrafında oluştuğunu belirtti. Genelde şarkılarında insanların adeta kendilerine ait bir film seyrettiğini belirtirken, hikayelerine dair bilgi vermektense dinleyicinin albümü dinleyip, sindirerek bunu anlamalarını, bu detayları verip onların hayal güçlerini baltalamak istemediğini söylüyor.

ALBÜMÜN HAZIRLIK SÜRECİ

Yeni bir albüm yayınlamayalı10 yıl kadar bir zaman geçse de, 2018 senesinin çok keskin ve konsantre olduğunu belirten Fuat, miks ve mastering dahil her konuda varış çizgisini göğüslemesi gerektiğini ve bunu başardığını belirtiyor.

Tam bağımsız olabilmek adına siber güvenlik uzmanı Fırat Alparslan ile iş dünyasındaki detayları çözdüğünü aktaran Fuat, altyapılarda uzun yıllardır çalıştığı isimlere ek olarak yeni isimlerle de bu albümde çalışmış. AMP, Baykan Barlas, Beatmucit, Ronald Mc Donald, Peyk’den Özgür Ulusoy, Alman ses mühendisi Robert “Robster” Henke, Fire on Black, Allame, Mehmetcan Erdoğan, Adham Farid, Naci Tepedelen, Engin Gurur Gelen, Borpro ve Osman Güngördü ‘Omurga’nın müziğinden sorumlu dostları olduğunu belirten Fuat, Patron, Saian SS, Şanışer ve Peyk’den İrfan Alış ile yeni albümde düetler yapmış.

Haberin Devamı

Fuat’ın Geri Dönüşü: Omurga

Almanya’dan dostları olarak bahsetti Gris ve Taktloss ile albümde akıp gittiklerini söyleyen Fuat, kayıtları aralarında İstanbul Babajim, Berlin SAE’nin de olduğu birkaç stüdyoda gerçekleştirmiş. Albümün iskelet kas ve sinir sistemini Melihcan Çetinkaya nam-ı diğer Sarkopenya ile monte ettiklerini aktaran Fuat, onca yıldan sonra albümün tamamlanma sürecinin çok keyifli olduğunu belirtiyor.

Bu kadar uzun aradan sonra albüm çıkartınca, albümdeki şarkılardan hangisinin onu daha çok etkilediğini merak ettim. Fuat bu soruya ‘Kahır’ şarkısı olarak yanıt verdi. Albüm bitmiş olmasına rağmen kafasında bu şarkıyı yıllardır tasarlıyormuş. Şarkının klibi yayınlandığı zaman neyin altını çizmek istediğinin daha iyi anlaşılacağını belirten sanatçı, Peyk’ten Özgür Ulusoy ve lead vokalistleri İrfan Alış’ın Engin Gurur Gelen ile çarpışması hedefi çok iyi tutturduğunun altını çiziyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan Saian ile ‘Omzuna Al’ı, Şanışer ile ‘Sonrası Yok ve İstemem’i, Patron ile Omurga 2’de çıkacak olan ‘Geç de Olsa’yı yaptığını, bunların şampiyonlar ligi klasmanı olarak kalbinde taşıdığını söylüyor. Tüm şarkıların macera dolu olduğunu, belki de oluşum hikâyelerini anlatan bir video hazırlayabileceğini söylüyor.

Fuat’ın Geri Dönüşü: Omurga

Fuat gibi hip hop kültürünün temel taşlarından bir isimle röportaj yapınca Türkiye’deki son senelerdeki rap müziğinin trend olmasını sormadan edemedim. Bu soruya kendisi için hip hop kültürünün asla bir trend olmadığını ve olmayacağını söyleyerek cevap verdi. ‘Benim ülküm kültürdür’ diyen Fuat, hip hop’un yeni yollar bulmak olduğunu ve yenilikçi bir ruha sahip olduğunu belirtti. Ancak bütün bunları belirtirken asla ve asla kopyala yapıştır olmadığını da eklemeden geçmedi. Hip hop’un bir codex’i olduğunu, ‘Omurga’ bu codex’in manifestolarından biri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Fuat, bu sene hiphop ile tanışmasının ve bu kültüre aşık olmasının tam 31. senesi olduğunu söylüyor. 1988’den beri bu yolun neferi olduğunu belirten sanatçı önünde ne kadar sene olduğunu bilmese de arkasında bıraktığı izlerin belli olduğunu söylüyor. Kendisinin asla ne müziğe ne de hayata ciddiyetsiz bakmadığını, hava atmak için müzik yapmadığını, hele hele içi boş, kültürsüz, eğlence müziğinin ona göre olmadığını aktarırken herkesin istediğini yapmakta özgür olduğunu ve hatta yaptığını, kendisinin yolunun başka olduğunu belirtiyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları