2022’nin yerli albümleri

Yıl sonu özetinin son halkası yerli albümler bölümüyle karşınızdayım. Sene boyu çıkan albümlere bakınca farkettim ki aslında bu sene gerçekten de üretimler anlamında yoğun bir seneymiş. Albüm çıkışları teklilere kıyasla elbette daha az ama yine de bu yoğun trafikten bir dinleyici olarak ben çok mutluyum. 2023’ün de en az 2022 kadar üretimlerle dolu olmasını diliyor, yazının derinliklerine doğru yol alıyorum.

Haberin Devamı

mor ve ötesi – Sirenler

Koyu bir mor ve ötesi hayranıyım. Gençliğim ve yetişkinliğimin birçok anını şarkılarıyla şahitlik etmiş bu özel grubun 10 sene sonra bir albümle yeniden yüzleri güldürmesinden daha özel bir durum düşünemiyorum. ‘Sirenler’ konsept olarak dolu dolu bir albüm. Üç farklı bölümden oluşan yeni albümde 11 şarkı yer alıyor. 28 Mayıs’ta İnönü’deki stadyum konserinin heyecanı, yeni şarkıların ilk defa canlı performansını otuz binden fazla kişiyle bir arada dinlemek paha biçilmezdi.

Kilit Şarkılar: Dünyaya Bedel, Ağrılar, Tünel, İstiklal, Park 

Kalben – Eski Dünyanın Yangını

Kalben’in yeni albümü ve aynı isimli romanı bu senenin başında yayımlanmıştı. Aynı tarihlerde ben Covid olduğum için karantina modundayken hem kitabı okumuş, hem de albümü roman etrafında detaylıca dinlemiş, bu üretim halinden çok etkilenmiştim. Yeni albümdeki şarkıların sözleri hikayelerle dolu, düzenlemeler ise bir o kadar detaylı ve zengin. ‘Eski Dünyanın Yangını’ ile sene boyunca turnede olan Kalben, üretim pınarlarını daha da zenginleştirdiği nefis bir müzikal dünya sunmuş.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Bi’Şeyler, Düşünürüm, Eski Dünyanın Yangını, Kedi, Taksi 

Kana Kana – Ölüler Hariç

Övünç Dan’ın hayata geçirdiği tek kişilik müzik projesi Kana Kana ilk albümünü bu sene yayımladı. ‘Türkçe Sözlü Hafif Gotik Müziği’ olarak tanımladığı albümdeki tüm söz ve beste, düzenleme, mastering Kana Kana’ya ait. 9 şarkılık albüm aslında 2015 senesinde tamamlanmış arada yaşanan teknik sorunlardan ötürü gün yüzü görmesi biraz uzamış. İlk albüm konserini benim gibi kaçıranlar varsa fırsat Kana Kana 13 Ocak’ta Babylon’da sahne alacak.

Kilit Şarkılar: Ölüler Hariç, Her Gün Bir Doz, Düğüm, Yalan Lisan 

Sıla – Şarkıcı

Sıla’nın yeni albümü ‘Şarkıcı’ tarzıyla oldukça zengin bir albüm olarak seneyi renklendiren çalışmalardan oldu. Tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi, albüm dinlemenin keyfini hakkıyla teslim ediyor olması ‘Şarkıcı’ için bir diğer önemli nokta olduğunu düşünüyorum. Teklilerin hakim olduğu günümüz müzik dünyasında Sıla’nın anlattığı hikaye ormanına ‘şarkıcı’ albümüyle dalmak, her şarkıda bir başka detay fark etmenin heyecanı gerçekten de özlediğim duygulardı. 

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: sek, ansızın, altango, arz, velhasıl, kalksın uyuyanlar 

Çağan Şengül – Yangın

Duygu dünyasını şarkılarıyla harika bir şekilde aktaran çok özel bir ses Çağan Şengül. Şimdiye kadar yayımladığı teklileriyle kurduğu sağlam dinleyici kitlesi bu sene gelen ilk albümü ‘Yangın’ ile deyim yerindeyse mest oldu. Albümün adıyla yaşayan, dinledikçe kişiyi yakan romantik dünyada Çağan Şengül’e Cem Adrian, Emre Aydın, Şanışer ve  Cem Yenel düetleriyle eşlik ediyorlar. ‘Yangın’ın dinleyicisinde açtığı izler bir başka, Çağan Şengül’ün canlı performansı sonrası bıraktı etki bambaşka. Bu sebeple 2023’te ilk yakaladığınız konserde mutlaka kendisini canlı izlemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar : Ben Sana Veda Edemem, Dört Duvar, Yansın, Yolu Yok, Başka Çarem Yok, Kağıttan Gemi 

Kardelen – Lütfen Kalbimi Sökün

Kardelen benim için bu senenin önemli keşiflerinden biriydi. Sene boyunca yayımladığı teklilerinin ardından ‘Lütfen Kalbimi Sökün’ EP’sini yayımlayan Kardelen’i Zorlu PSM’deki MIX Festival’da canlı izleme şansı da buldum. Kardelen kesinlikle sahnede büyüyen ve büyüleyen bir isim. Performansı ve danslarıyla onu izleyen kitleyi de harekete geçiren bir enerjisi var. Konserden hatırladığım 2023’te yayımlamak üzere bir albümü olduğunu söylemişti, merakla yeni şarkılarını bekleyenlerdenim.

Kilit Şarkılar: Emanet, Yaktın Beni, Ceketin Bende Kalmış 

Haberin Devamı

Nova Norda – Paralel Evrende Dünya Tarihi

7 şarkılık ‘Paralel Evrende Dünya Tarihi’ Nova’nın deyimiyle dinleyicisini her şarkıda başka bir tarihi döneme ve coğrafyaya ışınlıyor. Nova Norda’yı bugüne kadar merakla ve heyecanla takip eden tüm dinleyicilerinin uzun zamandır sayıkladığı albüm 2022’de yayımlandı. Nova Norda yoğun konser takvimine paralel olarak stüdyo çalışmalarını da sürdüren çalışkan bir isim. Yayımlanan ilk albümün bir de akustik versiyonunu dinleyicileriyle buluşturan sanatçı eminim yeni yılda da sürprizlerle gelecek.

Kilit Şarkılar: Pelin, Sarhoşsun Dünya, Peşindeyim Kendimin, Yüreğim Ellerinde 

Güneş – Atlantis

Bu senenin en çok konuşulan isimlerinden birisi de Güneş oldu. Yayımladığı ‘Atlantis’ albümüyle dijital dinlemelerde listelerin tepesinde yer alan sanatçı hiç hız kesmeden yeni şarkılar yayımlamaya devam ediyor. Bu sene yaptığım All Access Youtube röpotajlarından büyük ilgi gören Güneş bölümü benim için de özel bir yere duruyor, bunu da yeri gelmişken belirtmeden geçemedim. Enerjisi, güzelliği, şarkılarının dinamik hali Güneş’in bir sonraki adımları açısından bir dinleyicisi olarak beni sabırsızlandırıyor.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: NKBİ, Suçlarımdan biri, Kelebek, 777 

Ah! Kosmos, Büşra Kayıkçı – Bluets

Sadeliği ve derinliğiyle büyüleyen çok özel bir albüm ‘Bluets’. Ah! Kosmos ve Büşra Kayıkçı’nın 2 sene üzerinde çalıştığı Berlin-İstanbul arasında tamamlanan bir çalışma. ‘Bluets’ tanımlanamayan zamanın ruhunu peşine düştüğü sesleri takip ederek dinleyicisine ilk notasında çıkarttığı yolculuğa son ana kadar inişli çıkışlı bir serüvenle sunuyor. İki sanatçı, ‘tanıdıklık hissi’ veren ve uzakta olan düşsel, dingin seslerin peşine düşerek, soyut mekanları kendi zaman tanımlarıyla harmanlamışlar.

Kilit Şarkılar: Closer, Bluet, 1702, 0502, People We Lose 

Birkan Nasuhoğlu-ne çok şey birikti içimde

Birkan Nasuhoğlu'nun ilk solo albümü "ne çok şey birikti içimde" söz ve müziği sanatçıya ait 6 yeni parça ve Yollar Bitmez'in elektrikli versiyonundan oluşuyor. Birkan’ın albüm lansmanı bu sene unutamadığım konserlerden biriydi. Salon İKSV’deki kalabalığın şarkıları Birkan’dan önce söyleyişi, Birkan’ın sahnedeki duygusallaştığı anlar gözümün önünde hala. Sadeliği hayat ilkesi edinmiş, söylediklerini tam hedeften kişiye dinletebilen özel bir ses Birkan. İlk solo albümü dilerim sonraki gelecek albümlerin bir başlangıcı olsun.

Kilit Şarkılar: Bir Masaldık Sadece, Yollar bitmez, Burada Yaşamak Çok Zor 

Sezer Koç – Sadece Bi Rüya

Sezer Koç’un solo olarak bu yolda attığı ilk adım olan ‘Sadece Bi Rüya’ albümü yer yer melankolik, bence çok duygusal ama bir o kadar da dinamik ve içtenlik aşılıyor. Dinlediğimden beri bana geçirdiği umut ve mutluluğu dilerim her dinleyici kendi dünyasında en az benim kadar yakalar.

Kilit Şarkılar: Hayat İzlerinde, Gökkuşağı, Noksan, Saat On İki, Lambalarda Histeri 

Anıl Durmuş – Senden Yolum Geçmez

‘Kafayı Yaktım’ şarkısıyla herkes gibi benim de dikkatimi çeken Anıl Durmuş ile o dönemde nefis bir All Access Youtube videosu çekmiştik. Samimiyeti, müziğine dair hayranlığı beni çok etkilemişti. Çok geçmeden yayımladığı gerçekten de şarkılarına ayrı bir ruh ve duygu kattığını düşündüğüm ‘Senden Yolum Geçmez’ albümü bence bu sene kaçmaması gereken albümlerden biriydi. Kendisini henüz canlı izleyemediğim için 2023’te kendime söz verdiğim canlı performansların en başında Anıl Durmuş geliyor.

Kilit Şarkılar:  Kafayı Yaktım, Senden Yolum Geçmez, Giden Herkesin Yerine, Alavere Dalavere 

Su Soley – Kabuk

7 şarkıdan oluşan ‘Kabuk’ albümü detayları açısından dikkat kesilmemiz gereken bir çalışma. Su Soley’in zengin bir genre paletiyle renklendirdiği ‘Kabuk’ albümünde Genco Arı ile çalışması da başlı başına albümü daha da özel bir hale getiriyor. Su Soley’i birkaç kere canlı izleme şansım oldu, eğer hala kendisini canlı izlemediyseniz büyük bir deneyim kaçırdığınızı söylemeliyim.

Kilit Şarkılar: Kabuk, Nerde, Bir Kadın, Pardon, Gerçek Ve Düş 

Can Temiz – Ahlaken Alçak

Can Temiz ile bu sene nefis bir All Access Youtube videosu çektik. ‘Ahlaken Alçak’ albümüne dair tüm detayları ve Can Temiz’in müzik hayatına dair birçok konuyu konuştuk. Sanatçının yeni albümü elektronik indie/avant-garde, rock/horrorcore/punk ve alaturka elementlerin harmanlandığı, neredeyse tamamının söz, müzik ve aranjeleri Can Temiz’e ait çok özel bir çalışma. Can Temiz'e bu albümde Ayı Murat (The Ayılar), Fırat Ağacık, Damla Pehlevan gibi müzisyen dostları da eşlik etmiş.

Kilit Şarkılar: Anksiyete, Altın Gibi Ağır, Ölülere Konuşmanın Püf Noktaları 

Burakbey – Deliler Oratoryosu

Burakbey uzun süredir üzerinde çalıştığı albümünün ilk bölümünü bu sene yayımladı. Indie pop ve elektro pop sularında gezinen ‘Deliler Oratoryosu’ Burakbey’in bireysel ve evrensel arayışlarını şarkılarıyla aktardığı özgün bir çalışma. Sözleri Burakbey’e ait olan albümün prodüksiyon koltuğunda ise Şener Engin, Zeynep Oktar ve Arsan Salaryfar oturuyor. Müziğe olan yaklaşımı, iştahı ve heyecanı beni Burakbey’in bundan sonra yapacakları açısından heyecanlandırıyor.

Kilit Şarkılar: Yeni ilahiler, aradım, aynada 

Palmiyeler – İkimiz

Evde bütün gün Palmiyeler çalsa müzik kanalını değiştirmem. Müzikleri o kadar iyi geliyor ki, grubun pozitif ve hayata tutunan mutlu yanı beni her yaptıkları şarkıda daha da keyiflendiriyor. ‘İkimiz’ albümü Palmiyeler’i takip edenleri ziyadesiyle mutlu edecek, doğal hallerini yansıttıkları çok samimi bir albüm olmuş. Canlı konserlerini yakaladığınız ilk fırsatta mutlaka onları bir de canlı izleyin derim.

Kilit Şarkılar: Yaz Bittiğinde, Gül Renkli Şafak, Yollar, ikimiz

Evdeki Saat – Huzursuzluğun Meyvesi

Evdeki Saat’in elektronik altyapılarla harikalar yarattığı yeni albümü ‘Huzursuzluğun Meyvesi’ bu senenin dikkat kesilmemiz gereken albümlerinden birisiydi. Albüm öncesi yayımlanan tekliler Sarmaşık, Rüyadasın ve Sustum’dan sonra gelen albüm toplam yedi şarkıdan oluşuyor. Albüm adını geçtiğimiz senelerde Twitter’da Cihat Akbel isimli bir kullanıcı tarafından atılan Tweet’e ithafen konulmasıyla almış.

Kilit Şarkılar: Sustum, Sarmaşık, Rüyadasın, İyi Nöbetler 

Canozan – Aşkın Bu Sarhoşluğu

Canozan yeni albümüyle bizi melankoli dünyasına bizi davet ediyor. Gördüğüm en çalışkan müzisyenlerden biri olan Canozan’ın yoğun konser takvimine ek olarak sene bitmeden yeni bir albüm yayımlaması sevenleri açısından harika bir hediye olduğunu düşünüyorum. 8 şarkılık albümde albümle aynı ismi taşıyan Deniz Tekin‘in de vokalleriyle yer aldığı “Aşkın Bu Hali”, Billur Battal ile ‘Dans Et Benimle’  ve BARÇIN ile ‘Bu Gece Kal Yanımda’ şarkılarında düetler yer alıyor.  

Kilit Şarkılar: Aşkın bu sarhoşluğu, Dans Et benimle, Senden Ayrı, Kollarıma dön bebeğim 

Can Kazaz – Ve Toprak

Can Kazaz’ın yeni albümü ‘ve Toprak’ sanatçının ‘Yollar ve Su’ isimli albümünün devamı olma niteliğini taşıyor. Sekiz şarkıdan oluşan albümdeki yedi şarkının sözleri, bestesi, düzenlemesi ve miksi Can Kazaz’a ait. Ayrıca Kazaz bu albümde ‘Eğilmez Başın Gibi’ isimli türküye de yeniden hayat veriyor. Can Kazaz’ın şarkı sözlerindeki derinliği, bestelerinin yenilikçi yanı, özellikle devam niteliğindeki bu yeni albümünde kendisini daha da belli ediyor.

Kilit Şarkılar: Zifir Sessizlikte Bulursun, Gidemem, Savur Göğsüme Tohu, Eğilmez Başın Gibi, Anlatsam Dinlenir mi? 

Baturalp- Romantik Manifesto

Merakla takip ettiğim bir isim de Baturalp. Çok kısa bir süre önce ‘Romantik Manifesto’ albümünü yayımladı. Sesindeki Teoman hissi, şarkılarının gençliği ve enerjisi çok hoşuma gidiyor. Tam olarak ‘şimdi’ ve ‘burada’ modu olduğu için belki de müziği beni kendisine çekiyor.

Kilit Şarkılar: Bi Önemi Yok, Keşke, Kabus, Loş, Niye Beni Benimle Bırakıp Gittin 

Yazarın Tüm Yazıları