İhtiyacımız olan şey bu projeler işte

Türkiye, Avrupa Birliği fonlarından en az yararlanabilen ülkeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

AB fonlarına Türkiye her yıl milyonlarca Euro ödeme yaparken, geri dönüşüm konusunda ise ne yazık ki o kadar kabiliyetli değil.
Biliyorsunuz, Avrupa Birliği özellikle çevre, gelişim, teknoloji gibi konularda hazırlanan projelere karşılıksız hibe destek kredileri ödüyor.
Ancak bu konuda Türkiye çok da yeterli değil açıkçası.
Bugün konumuz Avrupa Birliği fonları olmasa da, benzer çalışmalar kendi öz kaynaklarımızla da yürütülüyor.
Bunun için de şehirlerde kaymakamlık yada valiliklerin yanı sıra, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları bünyesinde proje ekipleri olur.
Bu proje ekipleri AB fonlarından faydalanılabilecek, ya da kendi öze kaynaklarımızla, yani KOSGEB yada TKDK gibi devlet kurumları vasıtası ile büyük bölümü hibe olmak üzere hazırlanabilecek projeler vasıtası ile maddi destekler alabiliyor.
Türkiye bu tür projeler konusunda zayıf, Orhangazi ise kendi özelinde daha fazla kısır bir şehir.
Sık sık bu konularda hem tavsiyeler, hem eleştirilere de maruz kalmış bir kentiz.
***
Geçmişte bazı projelere hem kamu adına hem de özel sektör kanalı ile desteklemeler de almıştı Orhangazi.
Ancak en ciddi ve belki de en anlamlı projelerden birisine bugünlerde tanıklık ediyoruz.
Kaymakamlık ve Orhangazi Belediyesi proje ekipleri bir çalışma yapıyordu.
Proje engelli çocuklar ve gençler için.
***
Proje Orhangazi Kaymakamlığı koordinatörlüğünde Orhangazi Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Hektaş Tarımsal İnovasyon ortaklığı ile yürütüldü.
Projenin adı “Engelsiz Tarım” projesi.
Hedef Saadet Öcalgiray Özel Eğitim Meslek Okulu’nda eğitim gören engelli öğrenciler ile tüm engelli bireyler için mesleki becerilerini geliştirmek.
Proje üretimden paketlemeye, planlamadan pazarlamaya kadar tarım ürünlerinin hazırlanması, tarım ürünlerinin her alanda faaliyet gösteren bir kurgu ile Türkiye’ye örnek olacak bir proje geliştirmekti.
Bu anlamda Saadet Öcalgiray Özel Eğitim ve Meslek Okulu yakınlarında yaklaşık 15 bin m2’lik bir arsa hazineden Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.
Projenin toplam bütçesi 2 milyon 500 bin TL.
Bu anlamda hazineden kiralanan bu 15 bin m2 alanda tarım, sebze, meyve ekimi yapılacak.
Derslikler, tarım atölyeleri, sera alanları, ürün satış ofisleri ve engelsiz kafe inşa edilecek.
Tüm bu yönleri ile gerçekten heyecan verici bir proje.
Ulusal anlamda ses getirecek, belki de Türkiye’ye de büyük örnek olacak bir proje.
Üstelik bu proje alanında Hektaş firmasının desteği ile mavi yemiş gibi katma değeri son derece yüksek bir ürün yetiştirilerek satışı yapılacak, bu sayede burada eğitim alan engelli öğrencilere de gelir sağlayacak.
Bu proje ile ilgili ilk adım da atıldı.
Hazineden Milli Eğitim Bakanlığı’na devri yapılan bu arsa bu proje emrine verildi.
Hektaş firması da bu arsa üzerinde gerekli işlemeleri ve çalışmaları yaparak ilk fidan dikimleri de geçen hafta protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.
***
Şimdi şöyle düşünün,
15 dönümlük bu arsa da tarım ürünlerinin yetiştirildiğini, tarım atölyelerinin kurulup orada eğitim gören öğrencilerin de bu atölyelerde tarım eğitimi aldığını, pazarlama departmanlarından, seralara kadar tüm işlemlerin tamamlandığını...
Burada tam anlamı ile devasa bir tesis hem engelli yavrularımıza büyük bir katkı sunmaya başlayacak, hem ciddi bir ekonomik girdi sağlanmış olacak.
***
Bu işler bir vizyon meselesi aslında.
Eski Türkiye’de engelli çocukların evlerden hiç çıkarılmadığı, toplumdan tamamen soyutlanıp evlere hapsedildiği günlerden, bugün hem engelli için hem de engelliye bakan anne yada birey için devlet tarafından ödenen ciddi paralar.
Bu sayede artık evde hapsolmuş engelliler değil, toplumun tam ortasında, bizimle iç içe yaşayan, hatta ülkenin üretimine de ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak seviyeye gelmiş durumda.
***
Orhangazi’de hayata geçirilecek olan bu proje sayesinde ise bu konunun yeni bir evresini görmüş olacağız.
Gerçekten de bizleri de heyecanlandıran bu proje kısa süre sonra meyvelerini verecek, üreten özel öğrencilerimizi ve yavrularımızı da görmüş olacağız.
Bu noktada proje ekibini ve bu çalışmaları yürüten ekibin yanı sıra, Orhangazi’ye büyük bir Tarım İnovasyon Merkezi kuran Hektaş firmasını kutlamak gerekiyor.
Gerçekten ciddi bir bütçe isteyen bu projeye Hektaş firması öncülük ediyor.
Ülkede tarımın gelişmesine sunacağı katkıya ilave olarak, bir de bu tür sosyal projelerde yer alması da Hektaş’ın görünen artıları arasında yer almaya devam ediyor.
Tüm proje ekibini kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları