MHP’nin ‘Muhalefet’ açıklamasının anlamı ne?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son çıkışı günlerdir konuşuluyor. Devlet Bahçeli “MHP, Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir, bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme göreviyle mesuldür” demişti. Hemen ardından MHP kanadından benzer bir açıklama da MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’dan geldi.

Haberin Devamı

Karakaya da AKP ile ittifakları konusunda “Biz hükümetin ortağı değiliz. Bir hükümet ortaklığı, bir koalisyon yok ama biz ittifakız. Hükümetin başarılı olması, bizim için son derece önemli” dedi. MHP’nin yerini “muhalefet” olarak konumlandıran bu açıklamalar, siyasi kulisleri hareketlendirdi. Hem sorular hem iddialar konuşulmaya başlandı. “Bu açıklamalar durup dururken mi yapıldı, iki parti arasında anlaşmazlık mı var?” sorularına yanıt aranırken, iki parti arasında anayasa çalışmaları nedeniyle sorun yaşandığı iddia edildi. Hatta MHP liderinin Cumhur İttifakı’nı bozma yolunda ilk adımı attığı, bunun sonrasının geleceğini ileri sürenler dahi oldu. Bu nedenle başta MHP Genel Başkanı olmak üzere MHP’den yapılan muhalefet açıklamasının peşine düştüm. MHP’li üst düzey isimlerin bu konudaki görüşlerini sizlerle madde madde paylaşacağım:

Haberin Devamı

CUMHUR İTTİFAKI’NA DESTEK SÜRECEK

“Muhalefet” sözünden rahatsız edici bir anlam çıkarılmamalı, çıkmaz da... MHP “muhalefet” sözü ile Cumhur İttifakı’ndan doğan bir sıkıntıyı ifade etmemiştir.

Mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre MHP, muhalefettir. Tıpkı diğer partiler gibi. MHP, Cumhur İttifakı’nın ortağıdır ancak koalisyon ortağı değildir.

MHP 15 Temmuz’un ardından Cumhur İttifakı’na katılarak, AK Parti ve hükümeti politik olarak ciddi biçimde desteklemektedir. Bu destek de devam edecektir.

MHP’nin ‘Muhalefet’ açıklamasının anlamı ne

50+1 RAHATSIZLIĞI BİZE İLETİLMEDİ

Peki bu çıkışın ardında “elli artı bir” tartışması ya da anayasa çalışması var mı? “Elli artı bir” tartışmasıyla başlayacak olursak, Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan elli artı bir oy şartından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da rahatsız olduğunu söylemişti. Hatta Erdoğan’ın bu durumu “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” sözleriyle anlattığını açıklamıştı. Şu ana kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu konuda bir açıklama duymadık. Nitekim MHP de AK Parti’den bu yönde bir rahatsızlık ifadesi şu ana kadar duymamış. Bakın bu konuda MHP’li üst düzey isimler ne diyor:

Haberin Devamı

AK Parti’den bugüne kadar bu yönde bir rahatsızlık işitmedik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bu yönde bir rahatsızlığı olduğunu bugüne kadar iletmedi.

İki liderin bir araya gelip çözemeyeceği bir konu yok.

İki liderin ilişkisi pürüzsüz ve sorunsuz. Sorun çıksa da iki lider sorunları birlikte çözebilecek durumda.

ANAYASA İÇİN HENÜZ MASAYA OTURULMADI

Gelelim anayasa çalışmaları konusunda iki parti arasında sorun olduğu iddiasına... MHP’li kaynaklar bu iddianın da doğru olmadığını belirtiyorlar:

MHP anayasa çalışmasını tamamladı. Bu konuda MHP’ye bir sorun yansıtılmadı.

AK Parti henüz kendi çalışmasını tamamlamadı. Ancak kısa sürede biteceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

İki parti henüz bir araya gelmedi. AK Parti çalışmasını tamamlayınca iki partinin yetkilileri oturup çalışacaklar.

MHP çalışmaya ve uzlaşmaya olumlu yaklaşır, kısacası “Oturulur, çözülür ve halledilir”.

Yazarın Tüm Yazıları