Dünyanın dikkati bu gezide

Geçen hafta gündemin en önemli maddesi olan ve 24 saat süren Azerbaycan’ın Karabağ’daki terör operasyonunun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve kalabalık bir bakan heyetiyle Nahçıvan’dayız.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetiyle yapılan günübirlik çalışma ziyaretinde birçok önemli açıklama ve anlaşma gündeme geldi. Önce izlenimlerle başlayalım:

* Resmi karşılama töreninin ardından Yüksek (Ali) Meclis’in iç bölümünde iki ülkenin bakanları, liderleri tek tek selamladı.

* Erdoğan görüşmeye geçmeden, uçak heyetindeki gazetecileri de Aliyev’e sundu.

* Ziyaretin ana teması Son Karabağ operasyonuydu, yüzler gülüyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir önceki 44 gün sürmüştü, bu kez bir günde tamamlandı” derken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Alivey ise tebrikleri kabul etti.

* Özellikle Karabağ operasyonu ve Ermenistan’daki karışıklığın hemen ardından yapılan ve Azerbaycan’a Türkiye’nin desteğini bir kere daha net biçimde gösteren ziyaretin bölge ve dünya tarafından da dikkatle izlendiğine şüphe yok.

Dünyanın dikkati bu gezide

Haberin Devamı

ATATÜRK’ÜN O SÖZLERİ TEKRAR GÜNDEMDE

Günübirlik ziyarette birçok anlaşmaya da imza atıldı. Bunlar “Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’ne İlişkin Niyet Protokolü, Kahramanmaraş İlinde Konut Binaları, İlkokul, Anaokulu, Kültür Merkezi İnşaatına İlişkin İşbirliği Anlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Enerji Bakanlığı arasında işbirliğini içeren anlaşma” olarak sıralandı. İki ülke arasındaki anlaşmaların, ekonomi, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliğini daha güçlendireceğine şüphe yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 13 Aralık 1922’de “Nahçıvan Türk kapısıdır. Bu hususu nazar-ı itibara alarak, elinizden geleni yapınız” demişti. İşte iki ülke arasında Nahçıvan’da imzalanan anlaşmalar ve yapılan açıklamalarla Atatürk’ün bu sözleri de yıllar sonra gündeme gelmiş oldu.

NAHÇIVAN’IN DOĞALGAZ İHTİYACI KARŞILANACAK

Azerbaycan ziyaretinde stratejik bir temel atma törenine de tanıklık yaptık. 21. yüzyılın en önemli stratejik unsuru olan “enerji” konusundaki bu önemli adımı özellikle paylaşmak istiyorum. Temeli atılan Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı ile Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı’nın devamı olarak Nahçıvan’a kadar 80 kilometrelik yeni boru hattı yapılacak. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak boru hattı faaliyete geçtiğinde, Nahçıvan’ın doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılanacak. Hat Avrupa enerji arzı güvenliği açısından da oldukça önemli.

Haberin Devamı

TARİHİ GÜNDEMDEN RAHATSIZ MACRON

HİÇ
şaşırmadım, dünyanın gözü Nahçıvan’da iken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yine “Macronluğunu” yaptı. Macron “Bugün Azerbaycan’la suç ortaklığı yapan bir Rusya, Bakü’nün manevralarını her zaman destekleyen bir Türkiye ve Ermenistan’ın sınırını tehdit eden bir Azerbaycan hükümeti var” dedi. Oysa Macron bu yanlış yorumu yaparken, iki Cumhurbaşkanı Nahçıvan’dan dünyaya “Tek millet, iki devletiz” ve “Bölgemizde barış, huzur ve refahın tesisi halklarımıza olan borcumuzdur” mesajını veriyordu. Kısacası olmadı Macron!

SIFIR ATIK VE DÜNYAYA YÖN VERMEK

KÜRESEL
ısınma, iklim değişikliği, atıklar, kuraklık... Bu sözcükleri her duyduğumda aklımdan dünyanın sonunu, dünyanın yok oluşunu anlatan film kareleri geçer. Ne yazık ki insanoğlu o filmleri gerçek kılmak için elinden geleni yaptı, kimileri ise hala yapıyor. Mesele çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak. İşte bu yüzden 2017 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından Türkiye’de başlatılan ve Türkiye sınırlarını aşarak, tüm dünyaya yayılan “Sıfır Atık Projesi” yaşanabilir bir dünya bırakmak için hayati önem taşıyor. Proje birçok açıdan ilkleri barındırıyor:

Haberin Devamı

* Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2017’de başlatılan Sıfır Atık Projesi, 5 yıllık süreçte ekonomik olarak 62.2 milyar TL kazanç sağladı.

* Sıfır Atık Projesi’yle 20 yılda ekonomiye 100 milyar TL’lik katkı sunularak, 20 bin kişiye yeni istihdam alanı açılması hedefleniyor.

* Emine Erdoğan bu konuda sadece Türkiye’yi değil, aslında tüm dünyayı ayağa kaldırmak için çaba gösterdi, BM çatısı altında Sıfır Atık Danışma Kurulu kurulması kararına öncülük etti.

* 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildi.

* Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, New York’ta BM 78. Genel Kurulu kapsamında, Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı atmasıyla uluslararası zemini güçlenen girişim, eşi Emine Erdoğan’ın lider eşi diplomasisiyle yeni boyutlara taşındı.

Haberin Devamı

* Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, “Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru” etkinliği kapsamında, Türkevi’nde geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla bir imza töreni düzenlendi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı atan isim oldu.

* Programa katılan lider eşleri de imza atarak, Emine Erdoğan’ın dünya için projesine ortak oldular.

* Emine Erdoğan, başkanlığını yaptığı BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyeleriyle de bir araya geldi.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GÖREVİMİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan küresel ve bölgesel krizlerdeki rolü ile bir dünya lideri. Türkiye içinde ve uluslararası kamuoyunda birçok projeye imza atan eşi Emine Erdoğan da artık tüm dünyaya açılan Sıfır Atık Projesi ve amacıyla dünyaya yön veren kadınlardan...

Haberin Devamı

* ”Sıfır Atık”, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik ediyor.

* Kaynakların verimli kullanılmasını destekliyor.

* Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunuyor.
Unutmayalım atıkların çevreye verdikleri zarar, hava kirliliği, küresel ısınma, yer altı suyu kirliliği, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar olarak geri dönüyor...

Bugün tüm dünyanın imza atmaya başladığı projeye sahip çıkmak, çocuklarımız için hepimizin görevi.

Yazarın Tüm Yazıları