Kafede şorta parkta yogaya yasak mı geldi

Sosyal medyaya arka arkaya düşen iki haber; ilki Kocaeli Başiskele’den. İddiaya göre genç bir kadın ‘şort’ giydiği gerekçesiyle girdiği kafeden kovuldu. Daha da vahimi, kafe, kapısına ‘Burada açık giyinmek yasaktır’ tabelası koymuştu. Genç kadın yaşadıklarını sosyal medyada yazınca işletmeye tepki yağdı. İkinci haber Eskişehir’den geldi. Kadınlı, erkekli grubu parkta yoga yapacakları sırada görevliler engelledi. İki olayın da peşine düştüm. Kim bu kafenin sahibi? O tabelayı oraya kim koydu? Parkta yoga yapmak yasak mı? Tüm bu soruların cevabını araştırdım.

Haberin Devamı

ŞORT GİYEN MÜŞTERİYİ KOVDULAR

Abdullah Çakıroğlu isimli kişi İstanbul Çekmeköy’de şort giydiği için otobüste hemşire Ayşegül Terzi’ye saldırmıştı, hatırlarsanız. O dönem Terzi ile özel bir röportaj yapmış, gözündeki üzüntü ve korkuya bizzat tanık olmuştum. Ne üzücü ki 6 yıl sonra yine, yeniden bir başka ‘şort’ vakası sosyal medya gündeminde. Twitter’da ‘larisatlantic’ isimli kişi İzmit, Başiskele Liman Caddesi’ndeki Barista Italiano isimli kafeye gittiğini ancak kafenin çalışanı olduğunu düşündüğü bir kadının “Burada açık giyinmek yasak, aileler rahatsız oluyor” diyerek kendisini zorla dışarı çıkardığını yazdı. İsmini açıklamayan bu sosyal medya kullanıcısına olayı detaylı anlatması için ısrarla ulaşmaya çalıştım ama cevap alamadım. Ancak kullanıcı bu anlattıklarını doğrulayacak bazı görseller de paylaştı. Kafenin kapısına konulan tabelada ‘Burada açık giyinmek yasaktır’ ibaresi açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Kafede şorta parkta yogaya yasak mı geldi

KAFE SAHİBİ MISIRLI

Kafe sahipleri ise olaya ilişkin sosyal medya hesaplarından İngilizce bir açıklama yaptı. Yaşanandan haberleri olmadığını iddia ederek, “Kafemizde yaşadığımız olayla ilgili saygısızlığı yapan personel işten çıkarılmıştır. Kafe yönetiminin bu olaydan haberi yoktur. Erkek personelin yaptığı, münferit bir olaydır. Yanlış anlaşılma için özür dileriz” denildi. Araştırdım. Kafe iki ortaklı. Ortaklardan biri Mısırlı. Kafe 2 yıl önce açılmış. Adının verilmesini istemeyen eski bir çalışanları, kafe sahiplerinin, açıldıkları günden bu yana hem dil hem de kültürel sorunlar yaşadıklarını söylüyor. Kafenin tabelası ve internet sitesindeki Türkçe açıklamanın ‘kırık’ olmasının sanırım sebebi bu. Ayrıca kafenin bazı müdavimleri bu yakışıksız olayı bir çalışanın değil, bizzat kafenin Mısırlı sahibinin kızı Maryam T.’nin yaptığını, tepkileri dindirmek için böyle bir açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

ANAYASA’YA GÖRE BU BİR SUÇ

Eşitlik İçin Kadın Platformu avukatlarından Selin Nakıpoğlu, söz konusu kafede yapılanın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı ve suç olduğunu belirterek diyor ki: “Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı, demokratik, laik bir hukuk devleti olduğu Anayasamızın 2. maddesi ile hüküm altına alınmıştır. Yine Anayasa’nın 5. maddesine göre toplum huzurunu sağlamak devletin amaç ve görevleri arasındadır. Kafede yapılan muamele bu açıdan da Anayasa’ya aykırıdır. Oradaki kadınların huzuru bozulmuştur zira. 10. maddeye göre de kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir bu ülkede.”

Haberin Devamı

Kafede şorta parkta yogaya yasak mı geldi

KİMSE KARIŞAMAZ

“Ülkemizde kadınlar 1925-1934 yılları arası çarşaf, peçe gibi kıyafet zorunluluğundan kurtulmuştur. Mısır’da olduğu gibi hicap giyme zorunluluğu yoktur. ‘Mekân onun, istediğini alır, istemediğini kovar’ gibi sözlerle işletme sahibinin özgürlüklerinden bahsedilmiş sosyal medyada. Ancak Anayasamızdaki maddelerle de belirlendiği gibi işletme sahibinin kişisel fikri o kadınların istedikleri yerde oturma özgürlüğü başladığında biter. Bu tarz muamelelerle karşılaşanlar, lütfen susmayın! Kanunun verdiği haklarınızı kullanın. Kimse kimsenin saat kaçta sokağa çıkacağına, nerede gezeceğine, ne giyeceğine karışamaz. Aksi, kadınların yaşam biçimlerine müdahaledir ve Anayasa’ya göre suçtur.”

Haberin Devamı

PARKTA YOGA YASAK DEĞİL

Sosyal medyaya düşen diğer görüntü ise Eskişehir Dede Korkut Parkı’ndandı. Güvenlik görevlileri parkta yoga yapmak isteyenlere ‘Sizi CİMER’e şikâyet etmişler’ diyerek müdahale etti. Eskişehir’in en güzel parklarından biri olan Dede Korkut Parkı’nı Türk Dünyası Vakfı yaptırdı, dolayısıyla tüm sorumlulukları vakıfta. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ile konuştum. Çevresinde çit dahi olmayan parkta yoganın yasaklanmadığını, gelenlerin rahatlıkla yaygılarını yayıp çimlerin üzerine oturabileceklerini söylüyor ve “Güvenlik görevlilerimiz büyük bir organizasyon olacağını düşündükleri için bu yönlendirmeyi yapmış. Yoksa bireysel ya da küçük gruplar (5-10 kişi) halinde gelenlerin kimseden izin alması gerekmiyor. Parkta yoga yapmak bugüne kadar yasak değildi, bundan sonra da olmayacak” diyor.

Haberin Devamı

Kafede şorta parkta yogaya yasak mı geldi

DEZENFORMASYON VAR

Ya büyük gruplar gelirse? Avcı şöyle yanıtlıyor: “Kamu, sivil ya da özel kuruluş olması fark etmez; katılımın belli bir sayıyı aştığı tüm etkinlikler için bize müracaat edilmesi, izin alınması şart çünkü alan tahsisi ve gelenlerin emniyeti açısından bu detaylar önemli. Onun dışında ise bir yasak yok! Asıl yasak Büyükşehir Belediyesi’nin parklarında. Kent park önünde ‘Piknik yapmak, evcil hayvan gezdirmek, çim üzerine örtü sermek, kamp sandalyesi kullanmak, bisikletle girmek yasaktır’ uyarısı var. Zaten oralarda yasak olduğu için insanlar bizim parka geliyor. Anlayacağın ortada çok büyük bir dezenformasyon kampanyası var.”

Yazarın Tüm Yazıları