Depremde Bandırma’nın yeri

BANDIRMA’da yaklaşık iki yıl önce Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkmen deprem konulu bir konferans vermişti. Geçtiğimiz yıl da, İTÜ Jeoloji Müh. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak’ın deprem konulu söyleşisi vardı.

Haberin Devamı

Bugünlerde de Prof. Dr. Yaltırak, televizyonda Kahramanmaraş, daha doğrusu Türkiye depremiyle de ilgili hemen her gün çok önemli açıklamalarda bulunuyor. Değerli iki biliminsanı Bandırma’daki konuşmalarında özetle diyorlardı ki; ”Bandırma birinci derecede deprem kuşağında, gelebilecek bir deprem 7.2 olabilir; yetkililer önlemlerini ona göre alsınlar.”
Haritasını bile gösterdiler...
Yerel yönetimler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler, yapı denetim şirketleri...
Ve; devamlı yeni plan değişikleriyle daracık sokaklara yapıların kat adetlerini yükselten belediyeler...
Kahramanmaraş depremi bir şeyler söylüyor mu? Plan değişikliklerini ona göre yapın!
Malta Deresi havzasında 6 ay önce başlayan inşaatların bulunduğu alanın dere yatağı olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Depremde Bandırma’nın yeri

“DEPREM KAPIDA GÖREN VAR MI?”

Öte yandan geçen yıl katıldığı bir canlı yayında Prof. Dr. Naci Görür de dedi ki: “Deprem kapıda!..”
Gösterilen haritada muhtemel Marmara depreminde Bandırma da var...
Prof. Naci Görür bunları söylerken Bandırma’daki bir toplantıda konuşan Prof. Dr. Cenk Yaltırak da, Marmara Bölgesi’nin deprem riskinde olduğunu hatırlatarak bu gerçeğin devletin ve yöneticilerin görmezden gelip gerekli önlemlerini almadıklarını öne sürerek vatandaşları ve yetkilileri deprem konusunda tedbir almaya çağırdı.
“Alan var mı?”
Her gelen belediyenin ilk işlerinden birinin plan değişikliği yaparak kat adetlerini yukarıya doğru ‘tırmandırmak’ oluyor.
“Yani, yukarısı boş ama deprem kapıda!”
Prof. Dr. Görür, Gemlik depreminin ardından Marmara’nın Güney’inin risk biriktirdiğini açıklarken bu kez tehlike altındaki yerleşimlerini de tek tek saymıştı.
Bu yerleşim alanlarından Bursa, Gemlik, Yalova ve Biga’nın yanında Bandırma da var... Bu yerlerin acele depreme hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Naci Görür, Marmara fayının kırılması halinde minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğinden söz etti.
Çok korkutacak bir rakam... Ama işte son yaşanan deprem ortada.
Onun için Bandırma; şapkayı önümüze koyup iyi düşünelim ve şehir planlarını ona göre düzenleyelim.

Yazarın Tüm Yazıları