CHP’li Zeynep Altıok soruyor: Kim bu bürokratlar

Bilkent Şehir Hastanesi için açılacak yeni yola ilişkin ODTÜ’yle Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı protokol ve bu kapsamda başlatılan çalışmalar, Ankara’da bir süredir tartışma konusu.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, pazartesi günü bu köşeden, yeni yolun hemen yanında yükselmeye başlayan ve yeni yola çıkışı verilen inşaatları gündeme getirmiş, “Eskişehir Yolu’nda, yüzlerce ağaç kesilmesine neden olan, sadece Şehir Hastanesi miydi? ODTÜ sınırına dayanan yeni bölgede, yeni yerleşim alanları mı planlanıyor?” diye sormuştum.

Hürriyet Ankara’da “Hastane yolunda yeni ‘yük’ler” başlığıyla konuyu gündeme getirmemizin ardından, bir süredir kendisi de iddialarla ilgili araştırma yürüten CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, kooperatiflerle ilgili farklı iddiaları da Meclis gündemine taşıdı.
Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yol için kesilen ağaçların bulunduğu bölgede iki ayrı lüks rezidans inşaat çalışmasının başladığını belirterek, “Yol için enlemesine 35 metre değil; 120 metre açıldığını ve protokole uyulmadığını gözlemledik” diyerek bir başka önemli noktaya daha dikkat çekti.

Haberin Devamı

Önergesinde, Bilkent’te 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden 74 bin metrekare imarsız arsa satın alınarak kuruluşu gerçekleştirilen kooperatifle ilgili köşemizde yer verdiğimiz bilgileri de paylaşan Altıok, kooperatifi kurduğu iddia edilen bürokartları da gündeme getirdi. Altıok, bu önemli iddialarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’dan bilgi istedi. Zeynep Altıok’un soruları şöyle:

ALIP, KISA SÜREDE SATTILAR MI?

* Burada bulunan inşaat arazi hisselerinin bir kısmının inşaatlar daha başlamadan bazı bürokratlarca satın alındığı ve kısa süre sonra çok yüksek fiyatlarla bu hisseleri ellerinden çıkardıklarına yönelik iddialar doğru mudur?
* Bahsi geçen iddialar doğruysa bu bürokratlar bu daire ve hisseleri hangi tarihlerde, ne kadara satın almışlar ve ne kadara kimlere devretmişlerdir?
* Nazım İmar Planı’nda “Orman-Ağaçlık Alanlar” olarak işlenmiş ne kadarlık alan konut inşaatı için ruhsat almıştır? Bu plan değişiklikleri hangi tarihlerde ne şekilde gerçekleşmiştir? Bu araziler hangi firmalara hangi tarihlerde ne şekilde verilmiştir?
* Ormanda iş makineleri ve servis araçlarının geçmesi için protokolde olmayan kaç yol açılmıştır? Bu yolların açılması için kaç ağaç kesilmiştir?
* Sökülen ağaç sayısı kaçtır? Sökülen bu ağaçların kaçı, nereye dikilmiştir? Kesilen ağaçların iki katını dikme vaadinde bulunan belediye bu ağaçları ne zaman ve nereye dikmeye başlayacaktır?
* Yapılan protokole uyulmadığı daha işin başında ortaya çıkmışken gerekli denetimler nasıl ve kimler tarafından yapılacaktır?

Haberin Devamı

YETKİLİLER BU SORULARI YANITLAMALI

Daha önce de çokça yazıp, söylediğimiz gibi ODTÜ Ormanı, Ankara için çok kıymetli ve bu ormanlar, plansız yapılaşmaya kurban gitmemeli. Yine tartışmalı bir şekilde yol inşa edilen alanın hemen yanı başında inşaatlar yükselmesi, kamuoyunda soru işaretlerine neden oluyor. Milletvekili Altıok’un sorular çok önemli. İlgili ve yetkili kurumlar, ‘şeffaf yönetim’ anlayışının gereğini yerine getirmeli ve bu sorular yanıtsız kalmamalı?

Yazarın Tüm Yazıları