Türk mutfağı elçileri dünyaya yayılıyor...

Le Cordon Bleu İstanbul, Türk mutfağı eğitimlerinin ilk mezunlarını verdi. ‘Türk Mutfağı Diploması’ belgesini alan öğrenciler farklı ülkelerde restoran açmaya hazırlanıyor. Mutfağımızı çok yönlü bakış açısıyla görebilen şeflerin yetişmesi çok önemli...

Haberin Devamı

Le Cordon Bleu İstanbul bünyesinde başlayacak kapsamlı bir eğitim programının tamamen bizim mutfağımıza ve tekniklerine odaklanacağını,  yine bu sayfada büyük bir heyecanla paylaşmıştım sizlerle. O zaman bu eğitimin niye önemli olduğunu şöyle anlatmıştım: “Birincisi, 126 yıldır süregelen bir eğitim disiplini çerçevesinde Türk mutfağı müfredatının teknik ve metodolojik standartlarda yazılıyor olması çok mühim. Bunun diğer üniversitelerdeki eğitimi de iyi yönde etkileyeceğine inanıyorum. İkincisi, bu kurumun verdiği diplomanın dünyada geçerliliği var. Burada çok yönlü Türk mutfağı eğitimini alan yerli ya da yabancı şefler, Türk yemek kültürünü dünya mutfaklarına taşıyacak en önemli elçilerimiz haline gelecek... Üçüncüsü, bir mutfağı temeliyle öğrenmek sadece en klasik tarifleri iyi yapmak anlamına gelmiyor. O şefin, o mutfağın tekniklerinden ve malzemelerinden esinlenerek özgün bir şeyler yaratabileceğini de ifade ediyor. Ki dünyada ses getiren şeflerin çoğu farklı mutfaklara hâkimdir, o mutfaklarda tecrübe kazanmıştır.
Le Cordon Bleu’nün bu eğitimde vereceği farklı bakış açıları; belki yabancı bir şefin mutfağında ‘Türk usulü’ diye başlayan bir yemek olarak yer alacak.”

Haberin Devamı

Türk mutfağı elçileri dünyaya yayılıyor...

Ve geçen hafta Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü sevgili Defne Ertan Tüysüzoğlu’ndan aldığım telefonla aylar önceki heyecanımızın ne kadar yerinde olduğunu gördüm...

 

VİZYONLU BİR ŞEFİN AMACI NE OLMALI?

Anlattıklarına göre bu eğitimi tamamlayan Türk Hava Yolları’ndan emekli bir öğrenci, Kanada’da yaşayan oğlunun yanına gidip orada bir Türk restoranı açacakmış. Pakistan’dan eğitimlere katılan bir diğer öğrenci, ülkesinde Türk mutfağı yemeklerinin de sunulduğu bir mekânın hazırlıklarına başlamış bile. Yurtdışında yaşayan; annesi Türk, babası Ürdünlü başka bir öğrenciyse her iki mutfağı birleştireceği bir restoran açmayı hedefliyormuş...

Haberin Devamı

Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun da üzerine basarak belirttiği gibi bu programın hayata geçmesi, Türk mutfağının hem geleneksel hem de yörelere özgü tekniklerinin Le Cordon Bleu aracılığıyla uluslararası platformda bilinir hale gelmesi için atılmış önemli bir adım. Bu yüzden de ağırlıklı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin programa katılması, bir süre sonra dünyanın farklı yerlerinde gerçek Türk mutfağı elçilerinin çoğalacağı anlamına da geliyor. İşte bu yüzden uluslararası geçerlilikte eğitim ve sertifika veren bir kurumun buna öncülük ediyor olması çok önemli.

Türk mutfağı elçileri dünyaya yayılıyor...
Zeytinyağlı enginar

Eğitime katılanların amacı tabii ki bir esnaf lokantası açmak, sadece klasik Türk mutfağını öğrenmek değil. Kaldı ki Le Cordon Bleu, fine dining yani yüksek mutfak sahnesi için şefler yetiştiriyor. Vizyonlu bir şef adayının amacı; sadece klasik bir mutfağı öğrenmekten çok daha fazlası olmalı. O mutfağın temelini iyi bilir, malzemesiyle, kültürüyle ruhuna inip anlarsanız, işte o zaman özünden çok da uzaklaşmadan harikalar yaratabilirsiniz. Zaten gastronomi dünyası da bunun etrafında dönmüyor mu şu anda?

Haberin Devamı

En iyi örneklerden biri, bizi Avustralya’da çok iyi temsil eden şefimiz Coşkun Uysal. Yaşadığı Melbourne’de yerel malzemelerimizin çoğu yok. Olsa da domates aynı tatta, yoğurt aynı kıvamda değil. Ama o yemeklerin isimlerini Türkçe yazmaya ve bulabildiği en iyi muadil malzemelerle, modern sunumlarla Türk yemekleri yapmaya inatla devam ediyor. Aldığı ödül ve övgülerle de doğru yolda olduğunu ispatlıyor.

Yani lafın özü, mutfağımızı çok yönlü bir bakış açısıyla görebilen şeflerin yetişmesi çok değerli. Sadece yabancı değil, özellikle yurtdışına açılmak isteyen Türk şef adaylarının bu eğitimi almaları onları gittikleri yerde birkaç adım öne çıkaracaktır. Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun ve benim de en büyük isteğimiz bu eğitimin Türkiye’yle sınırlı kalmaması. Bunun için de dünyadaki diğer Le Cordon Bleu okullarıyla irtibattalar...

Haberin Devamı

Türk mutfağı elçileri dünyaya yayılıyor...
Adana kebabı ve bulgur pilavı

EĞİTİMDE NELER VAR?

‘Klasik Türk Mutfağı’ ve ‘Bölgesel Türk Mutfağı’ olarak iki seviyeden oluşan program Le Cordon Bleu şeflerinin yanı sıra Türk mutfağında donanımlı misafir şeflerin sunumları, uzmanların seminerleri, saha gezileriyle de zenginleştiriliyor.

Her seviye 11 haftada 120 saatlik program, uygulama seansları, gösterimler, kuram dersleri ve saha gezileriyle İngilizce ve Türkçe olarak çift dilde oluyor. Toplamda 120 saat olan her iki seviyeyi başarıyla tamamlayan öğrencilere ‘Diplôme de Cuisine Turque’ (Türk Mutfağı Diploması) belgesi veriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları