İnsanlar söylediklerinizi değil hissettirdiklerinizi unutmazlar

Fotoğraftaki kırmızı pabuçlar eminim hepiniz de bir duygu oluşturmuştur. Kocaman kadın, geçen gün bayram alışverişine çıktım ve kendime bu kırmızı pabuçları aldım.

Haberin Devamı

Fotoğrafını çekip anneme gönderdim çünkü küçükken annem bana bir bayramda kırmızı rugan ayakkabılar almıştı. Şimdi dolabı açıp açıp bakıyorum ve gülümsüyorum.

İnsanlar söylediklerinizi değil hissettirdiklerinizi unutmazlar

Çünkü küçükken bayramlarda alınan eşyalar değil de aslında o eşyaları size alıp başucunuza koyanlardır gerçek değerler. Çocuklar aslında hissettirdiğiniz duyguları hatırlarlar, şanslıysanız ve sevgi dolu büyütülüyorsanız kırmızı ayakkabı alamasanız da olur. Ama ayakkabıyı alıp çocuklarınıza sevgiyi hissettiremezseniz işte o maalesef olmuyor.

GURBETTE BAYRAM

Bayramda bir arada olmanın önemini ailem hep yaşattı şükür ama yaş aldıkça hele ki ergenlik çanları çalmaya, kendimizi bir şey sanmaya başladığımızda ‘bu bayramda gitmesem atlasam olur’lar başlar. Ama sonra kavak yelleri esmeyi durdurunca şanslıysanız ve eğer hâlâ hayattalar ise anne ve babanız sizi aynı hasretle oldukları yerde bekler dururlar. Her seferinde yanlarına koşmaya başlarsınız. Ama gurbeti seçmiş hayallerinizin, başarının peşinden koşmuşsanız, mesela biletler çok pahalı gelmiş ise ve ‘amaaan bu bayram da burada olayım’ demişseniz işte o sabah kalktığınızda gün nedense aymaz. Boğazda bir düğüm, ‘yok canım ağlamayacağımdır herhalde’ dersiniz. Yutkundum tamam geçti. ‘Ben bir annemi arayayım’, hayda arayamıyorum. ‘Tamam tamam hazırım şimdi arayayım ağlamayacağım söz kendime’ der ama anne ve babanızın yüzünü video aramanızda görür görmez iniverir yaşlar gözlerinizden. Ve söz verirsiniz kendinize bundan sonra; ‘Her bayram gideceğim yanlarına.’ İşte gurbette bayram böyledir. Yani aslında gurbette bayram bayram tadında değildir.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER TATİLDE NE YAPMALI?

İnsanlar söylediklerinizi değil hissettirdiklerinizi unutmazlar

Çok sıkıcı bir başlık değil mi? Devamında ‘ders çalış, ödev yap’ falan bekliyorsunuz biliyorum ama ben öyle demeyeceğim. ENDORFİN VE DOPAMİN SALGILAYIN ÇOCUKLAR! Endorfin mutluluk hormonudur ve mesela spor yaparken koşarken oynarken salgılarsınız, mutluluk hormonu sadece endorfin değildir. Bilinen 4 hormon aşağıdaki gibidir.

Endorfin

Serotonin

Dopamin

Oksitosin

Haberin Devamı

Endorfin salgılamak için; egzersiz yapmak, müzik dinlemek, masaj yaptırmak, baharatlı yiyecekler tüketmek, ayakkabısız toprakta yürümek, sevdiğiniz kişilerle vakit geçirmek gerekir. Bence harika bayram aktiviteleri bunları yapın.

Serotonin salgılamak için; güneş ışığı ve D vitamini alın, mutlu hissettiren yerleri ve anıları düşünün ve yine egzersiz yapın.

Dopamin salgılamak için; yeterince uyuyun, probiyotik tüketin, sağlıklı beslenin.

Oksitosin salgılamak için; Sarılın! Bu hormon en çok sosyal bağların güçlendiği ve duygusal etkileşimlerin yoğun olduğu durumlarda salgılanır. Başkalarına iyilik yapınca da bu hormonu salgılayabiliyormuşuz.

Günün Sözü: “ (Kim mutlu edebilir seni, sen hazır değilsen?) Nietzsche

Haberin Devamı

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları