Almanya’da eğitim

Bu haftaki konumuz çoğumuzun yakından tanıdığı, azıcık kurcaladığımızda mutlaka tanıdık birilerini bulabileceğimiz Avrupa’nın bizler için en tanıdık yüzü olan Almanya’da eğitim olacak.

Haberin Devamı

Koşulları nelerdir, nasıl bir eğitim beklemeliyiz, çocuklarımız Almanya’da okumak için neler yapmalı, maliyetleri nelerdir gibi sorularımızın tamamını, özellikle Avrupa’daki devlet üniversitelerine uzunca bir süredir öğrenci hazırlayan ve hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde yerleştirmeler yapan Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü Burak Yılmaz’a yönelttim. Sizler için de keyifli ve çok faydalı bir söyleşi olacağını düşünüyorum.

Almanya’da eğitim

Burak Yılmaz

*Burak Hocam bu sefer farklı bir ülkeyle tekrar birlikteyiz. Ülke olarak çok iyi tanıyoruz ama sizden eğitim sistemini öğrenmek isteriz. Nasıl bir lisans eğitim sistemi mevcut Almanya’da ve Türkiye’den temel farkları nedir?

Haberin Devamı

Almanya, eğitim almayı planlayan öğrenciler ve aileleri için biraz araştırınca ‘acaba çok mu zor’ sorusunu sordurtan bir ülke. Farklı kurallar ve tabii ki eğitim yöntemlerine dair temel farklar olduğunu düşünüyorum ülkemize kıyasla. Öncelikle lisans eğitimi diğer tüm Avrupa ülkelerinde de gördüğümüz gibi 3 yıl, yüksek lisans ise bizdeki gibi 2 yıl. Yıllık programları incelediğimizde dönem başı ders adedi olarak Türkiye’ye kıyasla daha az ders aldıklarını ancak bu derslere ayrılması gereken zaman ve eforun ters orantılı olarak yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Öğrencilerin iyi bir kondisyona ihtiyacı var, çünkü yıl boyu katılımcı ve etkin bir öğrencilik geçiriyorlar. Sunumlar, ödevler, projeler. Direkt vize-final sisteminin dışında dolayısıyla aslında çok faydalı ama yorucu bir maraton olduğunu söyleyebiliriz. Aynı dersi üst üste birkaç kez vermememiz durumunda ilişiğimizin kesildiği okulların varlığı da ‘zorluk’ endişesini tetikleyen kurallardan biri olarak görünüyor. Ancak hep söylediğimiz gibi doğru analiz ve iyi bir hazırlık bu riskleri bertaraf etmemiz için hem gerekli hem de yeterli oluyor.

*Almanya’da üniversiteye başvurmak için hangi adımlar takip edilmeli ve bu süreçte aday öğrenciler nasıl hazırlanmalı?

Haberin Devamı

Almanya’nın uluslararası öğrenci kabul şekli, gelecek öğrencilerin kendi ülkelerinde bir üniversite eğitimi almaya hak kazanışı üzerine kurulu. Yani, Türk öğrencilerin yapması gereken şey YKS’de iyi bir puan alarak burada bir bölümü okumaya hak kazanmak. Burada temel belirleyici sıralama ya da kazandığımız okul değil, aldığımız puan oluyor. AOBP eklenmiş yerleştirme puanından bahsettiğimizi hatırlatmak lazım. Türkiye’de kazandığımız bölüm neyse, ya doğrudan o bölümü ya da ona yakın bir bölümü okuyabiliyor çocuklarımız Almanya’da. Klasik söylemimizi burada da tekrar etmeliyim sanki; çocuklar hiç yurt dışı seçeneği yokmuş gibi YKS hazırlıklarına devam ediyorlar, biz ise kesinlikle Türkiye’de kalmayacakları şekilde Almanya için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Net bir takım çalışması yani... Bizim en doğrusu olarak gördüğümüz erken yaşlarda danışmanlık sürecine başlanmasının özellikle Almanca ve diğer ek gereklilikleri tamamlayacakları bir zaman yönetimine imkân vermesi de oldukça önemli iyi okullarda eğitim alabilmemiz için. Çünkü Almanya’daki devlet programlarının neredeyse yüzde 90’ı Almanca eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Almanya’da eğitim

*Almanya’da İngilizce eğitim veren lisans programları bulunuyor mu? Eğer varsa, Almanca bilmeden Almanya’da lisans eğitimi için başvuru yapılabilir mi?

Buradaki temel ayrımı devlet okulları ve özel okullar olarak yapmalıyız başlangıçta. Eğitimin hemen hemen ücretsiz olduğu devlet üniversitelerinde Almanca programlar baskın olmasına rağmen nadiren İngilizce programlar da bulabiliyoruz. Ne var ki, lisans programlarında İngilizce eğitim alsak dahi, başlangıç seviyesinin biraz üstünde (A2) bir Almanca bilme zorunluluğumuz olduğunu unutmamalıyız. Biz bu konudaki eksiği tamamlayabilmek için, tüm öğrencilerimize danışmanlık süresince haftada 1 saat ücretsiz Almanca dersi veriyoruz. Daha fazlasını almak isteyen öğrencilerimiz için de oluşturduğumuz özel programlarımız bulunuyor. ‘Ben Almanca’ya vakit ayıramam, YKS’ye odaklanmam gerekiyor’ diyen öğrencilerimiz içinse, devlet üniversitelerinin yine ücretsize yakın (sadece harç ücretleri ödeyerek) dil hazırlık programlarını çok önemli bir opsiyon olarak değerlendiriyoruz.

Haberin Devamı

*Hazır finansal konulara girmişken, Almanya’da lisans eğitiminin maliyeti ne kadar ve öğrenciler eğitim için finansal destek ya da burs olanaklarına erişebilirler mi?

Almanya’da devlet üniversiteleri az önce de söylediğim gibi ücretsize yakın yani sadece harç ücretlerini ödeyerek eğitim aldığımız yerler. Dolayısıyla aileye finansal yükü sadece yaşam maliyetleri oluyor. Bu yaşam maliyetleri için de yine Alman devleti tarafından belirlenen yaklaşık 12.000 Euro’luk yıllık bedeli baz alıyoruz. Aslında bunun anlamı şu; Almanya’nın pek çok yerinde kira, yemek, yol parası gibi masraflara aylık ortalama 1000 Euro harcamaya hazırlıklı olmalıyız. Büyükşehirlerde bu rakamların bir miktar daha yukarı çıktığını gözlemliyoruz. Eskiden böyle bir karşılaştırma anlamsız oluyordu ancak maalesef şu anda Türkiye’deki günlük giderleri düşündüğümüzde yurt içinde başka bir şehirde okuyan öğrencinin masraflarıyla Almanya’da eğitim esnasındaki yaşam masraflarının aynı olduğu garip bir dönem yaşıyoruz açıkçası. Burs konusunda zaten eğitimin ücretsiz olduğu bir ülkeden bahsettiğimiz için çok geniş imkânlar maalesef bulunmuyor. Özellikle başlangıç aşamasında. Ancak Almanya’ya yerleştikten sonra oradaki başarı durumumuza bağlı vakıf ve şirket bursları görebildiğimiz gibi aynı zamanda öğrencilerin de part-time çalışarak bu yaşam maliyetlerinin önemli bir kısmını karşılayabildiğini söylemek hiç de zor değil.

Haberin Devamı

*Almanya’da lisans eğitimi alan bir öğrencinin mezuniyet sonrası kariyer ve iş olanakları nelerdir? Almanya’da eğitim almış olmak kariyer perspektiflerini nasıl etkiler?

Belki de Almanya’nın en önemli artısı bu kısmı. Almanya öyle garip ve büyük bir marka ki, Almanya içinde nerede olduğunuzu, ne okuduğunuzu ya da hangi üniversiteye gittiğinizi de önemsiz bırakacak şekilde çok önemli bir ülke itibarını ve saygınlığını da heybenize atmış oluyorsunuz. Zaten Almanya’da kalmak isteyen öğrenciler için ilk 6 ayda işe yerleşme oranı ülke genelinde yüzde 98’lere ulaşıyor. Türkiye’ye dönmek ya da başka bir ülkeye geçiş planında ise yine Almanya’da eğitim almış olmanın çok önemli faydalarını görecekleri muhakkak. Diğer bir avantajı ise lisans ya da yüksek lisans eğitimleri boyunca yapacakları stajlar, çalıştıkları projeler ve üniversitelerin çok yakın iş birliğinde oldukları şirketlerin radarında kazandıkları deneyimin, öğrencileri yaşıtlarının çok önüne atması oluyor şüphesiz ki...

*İlgilenen ailelerimiz size nasıl ulaşabilirler, ya da ilk yapılması gereken nedir?

Aktif Yurtdışı Eğitim web sitemizde (www.aktifedu.com ) anlık iletişim bilgilerimiz mevcut; oradan yazılı olarak ulaşabilecekleri gibi 0212 556 81 88 numaralı telefonumuzdan danışmanlarımızla görüşebilir, ücretsiz bir randevu oluşturabilirler. Ama bütün ailelerimize ve öğrencilerimize rica etmiş olalım, bizimle ya da bizsiz hiç önemli değil, mutlaka olabildiğince erken hareket edilmeli, çok ciddi ve titizlik gereken bir süreçten bahsediyoruz çünkü. Yarının bugünden daha geç olduğu bir süreç öğrencilerimizi bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları