Cildimizin kaderi bizim elimizde

Güneşle temasımızın artması bir riski de beraberinde getiriyor: Güneş yanıkları! Hem tatilimizin tadını kaçırmamak hem de cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarından korunmak için cildimize özen göstermeliyiz.

Haberin Devamı

Bayram tatiliyle çoğumuz sahillere akın etti. Denizin, kumun ve güneşin keyfini çıkarmak harika. Ama güneşle ilişkimizi dengede tutmazsak tatilin tadı kaçabiliyor. Üstelik bu sadece anlık bir sorun da değil. Güneşin neden olduğu cilt yanıkları, cilt lekelerinden cilt kanserine ciddi sorunlara yol açabiliyor. Dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Sibel Berksoy Hayta çocukluk çağında oluşan güneş yanıklarının cildimizin kaderini belirlediğini söyledi ve bu konudaki tüm sorularımızı cevapladı...
Cildimizin kaderi bizim elimizde

Belirtilere dikkat!

Güneş yanığı, cildin güneş ışığına korumasız, bilinçsiz ve yoğun maruz kalması sonucu oluşur. Deride kızarıklık, hassasiyet, şişlik, sertleşme, kaşıntı ve ağrı güneş yanığının ilk hafif belirtileridir. Yanan bölgede su toplamış alanlar ve bunların patlamasıyla meydana gelen yaralar, deride soyulmalar güneş yanığının şiddetli belirtileri arasındadır. Geniş alanları kapsayan yanıklar halsizlik, bulantı, kusma, sersemlik hissi, baş ağrısı, ateş ve titreme gibi şiddetli başka belirtilere neden olabilir.  Bu gibi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

Elbette doğru önlemlerle güneş yanıklarından korunmak mümkün. Geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlükleri takmak, güneş filtreli kumaşlardan yapılan kıyafetler giymek, 10.00-16.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamak, hem UVA hem de UVB filtreli güneş kremleri kullanmak ve uygun aralıklarla tekrarlamak korunmada en önemli basamaklar...
6 aylıktan küçük bebekleri korumanın en iyi yoluysa giysiler, ikinci seçenek de
çinko oksit ya da titanyum dioksit içerikli koruyucu kremlerdir.

Güneş yanığı belirtiniz varsa öncelikle yapmanız gereken güneşten uzaklaşmak. Soğuk uygulama cildinizi rahatlatır. Ancak kastettiğimiz buz uygulaması değil! Soğuk ve temiz suyla ıslatılmış bir havlu... Cilt bariyerini onarmak ve dayanıklılığını arttırmak için nemlendirici kremler de fayda sağlar. Ayrıca doku reaksiyonunu ve ağrıyı hafifletmek için doktorunuzun önerisiyle ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bronzlaştırıcı spreyler ve parfüm kullanımı cildi daha duyarlı hale getirdiği için  yanık riskini arttırır.  A vitamini türevleri, bazı tansiyon ilaçları, bazı antibiyotik grupları, bazı antidepresanlar ve kremler de yanık riskini arttırabilir. Ürünleri doktorunuzun veya eczacınızın direktifleri doğrultusunda kullanmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

Doğru sandığımız yanlışlar

-Yanığa yoğurt, diş macunu, salça sürmek. Yanlış! Bu tür uygulamalar mevcut durumu daha da kötüleştirebilir ve enfeksiyona sebebiyet verebilir.

-“Bulutlu havada güneş yanığı olmaz.” Yanlış! Siz güneşi görmeseniz de o sizi görür.

-“Koyu tenliyim, ben yanmam.”  Yanlış! Açık tenli olanlara göre daha az risk taşısa da koyu tenli kişiler de yanar.

-“Güneş koruyucuyu bir kez sürmek gün boyu korur.” Yanlış! Güneş koruyucuların koruma süresi  maksimum 2-4 saattir.

-“Denizde ya da havuzda su içindeyken yanmam.” Yanlış! Suyun içindeyken vücudunuzdaki su damlaları mercek görevi görerek hem yanmanızı kolaylaştırır hem de ışığın kırılım yönünü değiştirerek daha fazla UV’ye maruz kalmanıza neden olur. Aynı şekilde su yüzeyi gökyüzünden gelen ve üzerine düşen UV’nin yüzünüze ya da vücudunuza tekrar yansımasına yol açarak yanık riskinizi arttırır.

Haberin Devamı

-“Kumsalda şemsiye altında yanmam.” Yanlış! Kumsalda kumlardan, sudan kırılarak dağılan UV ile de güneş yanığı olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları