Yaşantıdan gelen bir albüm

ERDAL ERZİNCAN’ı dinlemenin yalnız halk müziğini sevenler için değil bütün müzikseverler için bir zevk olduğunu savunanlardanım.

Haberin Devamı

Yeni CD’si Karasu’da(1), onun bağlamasından bütün Anadolu’nun ses hazinesini bulacaksınız. Hem seçilen parçalar, hem icra, bir ustanın mızrabına hayran bırakacak nitelikte.

 

Karasu, Erdal Erzincan’ın köyünden geçen bir ırmak.

 

Fırat’ın kollarından birisi, Erzurum’dan doğup Fırat’a dökülüyor.

 

CD, 13 parçadan oluşuyor.

 

Arıx, Yayvan Barı, Köroğlu Barı, Abdurrahman Halayı, Dizden Kırma, Sıksara, Barak Açış, Veled Bey, Urfa Divanı, Kocaarap Zeybeği, Göynük Çiftetellisi, İnce Hava ve Karasu. Albüme adını veren Karasu, Erdal Erzincan’ın bestesi.

 

***

 

Haberin Devamı

ERDAL ERZİNCAN’ın albümünde Kıymet Erzincan Kına imzalı Karasu yazısı dikkatimi çekti.

 

Erdal Erzincan’ın ablasıymış, İngilizce öğretmeni ve dilimize çok önemli kitapları çevirmiş.

 

Doğrusu çok sevdim bu yazıyı. Bilgi ile duyarlılık bir arada birbirine dost olmuşlar.

 

Yazıma aldım ki, eşliğinde Karasu’yu dinleyin:

 

“Küçük Yol’un başındayım. Hani çocukluğumda kalma, bayır aşağı kıvrıla kıvrıla giden ipince bir yol. Bir yol dincelip, ardından uzanmak istiyorum aşağılara, büklere doğru, hele de adı kara kendi ak pak Karasu’ya. İşte aşağılarda şarıl şarıl akan Delikli Daşın Deresi. Hani çocukken kenarındaki tıraşıklara dalardık. Dikenleri batardı, elimiz, yüzümüz kıpkırmızı olurdu, aldırmazdık biz yine, yerdik. Yanı başındaki yemyeşil tumb da orda. Kocaman Kayışın Çayır’ından ve tarladan özgürlüğünü ilan etmiş, o da dereye eşlik ediyor yol boyunca. Bak işte göze de orada olmalı. Hani dedemlere destiyle su götürürdüm. Ama önce ben içerdim. Yüzükoyun boylu boyunca uzanıp dayardım ağzımı gözeye. Buz gibi suyundan kana kana içerdim. Yeniden doğmuşçasına doğrulup koşardım elimdeki su testisiyle dedemlere.

Haberin Devamı

Ah güzel Küçük Yol. Dönüp dolaşıp, bak yine gelip oturdum başına. Bir türkü tutturup seyreyliyorum aşağıları. Çayırları, tarlaları, dereyi, bükü, karşı geçeyi, Liç’i ve dağlarını ve ille de Karasu’yu.”

 

***

 

HALK müziğinin enstrümantal parçalarını bir ustadan dinleyin.

 

(1) Karasu, Erdal Erzincan, Temkeş

Yazarın Tüm Yazıları