Ustaların dünyasında

Bir türün iyi, güzel türlerinden yapılan seçmelerin hem okura hem yeni bir yazara faydalı olacağı kanısındayım. ‘Güzel Yazılar-Röportajlar’ bu konuda çok iyi bir kaynak kitap.

Haberin Devamı

Yazar olmaya niyetlenen birinin genel edebiyat tarihi bilgisi olmalıdır. Belli bir türde başarılı olmak istiyorsa o türün ustalarını okuması gerekir.
‘Güzel Yazılar-Röportajlar’ ünlü, usta röportajcıların yapıtlarından bir seçmeyi içeriyor.
Kitabın başındaki ‘Sunuş’, ‘Dilin Tadı’ başlığını taşıyor, yazarı da Ahmet B. Ercilasun. TDK imzalı yazı ‘Röportajlar Üzerine’de ise tür hakkında bilgi veriliyor:
“‘Güzel Yazılar’ dizimizin bu kitabını ‘röportaj’ türüne ayırdık. Röportaj, yalın ve sözlük tanımıyla ‘konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı’dır.
Bu edebî türün bir başka yönünü de vurgulamakta yarar var. Temelde röportaj haber niteliği taşır gibi; ancak iyi düşünülmüş, iyi planlanmış, hatta kurgusu iyi örülmüş bir röportaj, haberi canlandırma, bilgiyi belgeleme ve estetiği yaratma gücüne de sahiptir. Bu türün ilk ustası Ruşen Eşref ve onun ‘Diyorlar ki’ de yer alan ilk röportajlarından olan Ahmet Haşim ile söyleşisini kitabın başına koyduk.”
Ustaların dünyasında

Bu kitapta yok yok
Gerek Türk, gerek dünya edebiyatında röportaj türünün çok ustaca yapılmış örnekleri vardır.
Bu kitapta kimin röportajları yer alıyor: Ruşen Eşref, Yaşar Nabi, Muzaffer Reşit, Umran Nazif, Hikmet Münir, Şahap Sıtkı, Kenan Harun, Mustafa Baydar, Selma Yazoğlu, Sabahattin Batur, Muazzez Menemencioğlu, Nurer Uğurlu, Enver Sipahioğlu, Ali Teoman, Öz Dokuman, Konur Ertop, Zeki Gezer, İsmail Parlatır, Ferza A. Aras... Konuştukları arasından bazı adlar: Yakup Kadri, Ahmet Haşim, Hasan Âli Yücel, Yahya Kemal, Mehmet Akif, Refik Halit, Vâlâ Nureddin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Kutsi Tecer, Sabri Esat Siyavuşgil, Suut Kemal Yetkin. Seçmelerde hem röportaj tekniklerini hem de edebiyat dünyasının ustalarının düşüncelerini öğrenebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları