Okumayı dört gözle beklediklerim

Yeni yılda iki kitabı çıkar çıkmaz okuyacağım: Hilmi Yavuz’un şiirlerini ve Orhan Pamuk’un romanını.

Haberin Devamı

MEHMET AKİF ERSOY İÇİN YENİ KİTAPLAR

Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın ulusal marş olarak kabulünün 100’üncü yılı. Yayınevleri, üniversiteler, bu marş ekseninde onun eserlerini, düşüncesini inceleyen toplantılar, sempozyumlar düzenlemeli. Hiç kuşkusuz marşın bestecisi Zeki Üngör’le orkestrasyonunu yapan Edgar Manas da unutulmamalı. Meclis’te şiiri okuyan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in de gündeme getirilmesini öneriyorum. Okuma listenizde Beşir Ayvazoğlu’nun Mehmet Akif üzerine yazdığı ‘1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi’ isimli kitabı mutlaka bulunmalı.

YENİ YILDA İYİ ÇEVİRİLER

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Talât Halman Çeviri Ödülü’nün değerlendirmelerinde dört çevirmen finale kaldı. Böylece kısa liste belirlenmiş oldu. Bu liste içinden kazanan kitap bu ay belli olacak:

Haberin Devamı

Okumayı dört gözle beklediklerim
Yan Lianke, ‘Günler Aylar Yıllar’, çevirmen: Erdem Kurtuldu

Okumayı dört gözle beklediklerim
Voltaire, ‘Safdil’, çevirmen: Berna Günen

Okumayı dört gözle beklediklerim
Lev Nikolayeviç Tolstoy, ‘Şeytan-Peder Sergi’, çevirmen: Günay Çetao Kızılırmak

Okumayı dört gözle beklediklerim
Patrick Modiano, ‘Karanlık Dükkânlar Sokağı’, çevirmen: Ekin Özlü Akseki

Seçiciler kuruluysa şöyle: Doğan Hızlan (Başkan), Sevin Okyay, Ayşe Sarısayın, Yiğit Bener ve Kaya Genç.

TELİFTEN DÜŞENLER

Sabahattin Ali’nin kitaplarını her yayınevi basıyor. Beklediğim, yazar üzerine inceleme kitaplarının hazırlanması... Ayrıca Orhan Veli Kanık üzerine de incelemeler bekliyorum. Orhan Veli Kanık üzerine yapılacak incelemelerde Garip Üçlüsü’ne de değinilmeli. Kapsamlı bir edebiyat tarihi de beklediğim kitaplar arasında. Yeni antolojiler de şiiri, öyküyü canlandırabilir.

CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA HAZIRLIK

Haberin Devamı

2023 Cumhuriyet’in 100’üncü yılı. Her alanda hazırlık çalışmalarının başladığını umuyorum. 50’nci yılında Türkiye İş Bankası Yayınları 50 yılı değerlendiren kitaplar yayımlamıştı.

Semih Balcıoğlu’nun yazdığı ‘50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü’ onlardan biriydi. Şimdi de şu alanlarda 100’üncü yıl kitapları hazırlanmaya başlanabilir: Edebiyat, mizah-karikatür, resim, müzik, mimarlık, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in kuruluşu, Türk dili.

AYRICA;

Orhan Pamuk’un yeni romanı ‘Veba Geceleri’ de yeni yılda yayımlanacak. Onun dışında, beklediğim kitapların en önemlilerinden biri de Hilmi Yavuz’un yeni şiir kitabı.

Yayınevleri yeni polisiye çeviriler, telif kitaplar için çalışıyor. Yayın dünyasında dikkatimi çeken gelişme şu; çeviri kitaplar arasında artık Çince ve Japonca da başarılı çeviriler yayımlanıyor. Çeviri ödüllerinin olmasının bunda etkisi olduğu kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları