İskender Pala’ya ithafen...

Editörlüğünü Nagihan Gür’ün yaptığı ‘İskender Pala Armağanı’, ömrünü divan edebiyatına adayan ve bu türü kitlelere sevdiren İskender Pala’nın farklı yönlerine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

İskender Pala yıllar önce tanıdığım, çalışmalarını takip ettiğim iyi bir yazar. Nitelikli eserlerinin çok okunması da ayrıca onu edebiyatımızda önemli kılıyor. Çünkü yazdıkları kurgu edebiyatında yerini almıştır ama içinde bilgi ve araştırma vardır, edebiyat zevkinin yanı sıra öğrenme özelliğinden de yararlanırsınız.

İskender Pala’ya ithafen...

İskender Pala’nın belirtilmesi gereken bir özelliği de divan edebiyatını kitlelere sevdirmesi, genç kuşak tarafından okunmasını sağlamasıdır.

Editörlüğünü Nagihan Gür’ün yaptığı ‘İskender Pala Armağanı’ (Kapı Yayınları), birkaç açıdan önemli bir çalışma. Armağan kitapları, o kitapları okuyanlara yeni bakış açıları sunar, okumayanları da okumaya sevk eder.

Haberin Devamı

Gür, Önsöz’de hocası İskender Pala’yı ve kitabı anlatıyor: “Elinizdeki bu kitap, ömrünü divan edebiyatı araştırmalarına adamış, yazdığı akademik yazılarla ve kurgusal metinlerle Osmanlı kültürü ve tarihini her düzeyden okura benimsetmeyi başarmış ilkeli bir akademisyene, üretken bir yazara ve mütevazı bir kültür adamına sunulmuş ‘gecikmiş’ bir armağandır. Armağan kitabını ‘Anı Yazıları’ ve ‘Akademik Yazılar’ olmak üzere iki temel bölüme ayırma fikri, yazar listesi oluşurken şekillendi. ‘Anı Yazıları’ başlığı altında Osmanlı/Türk edebiyatı çalışmalarına önemli katkılar sağlamış yazarların/akademisyenlerin yazılarına yer verildi.”

Kimler yazdı: Namık Açıkgöz, Beşir Ayvazoğlu, Yakup Çelik, Mustafa İsen, Nihat Öztoprak...

İskender Pala’ya ithafen...İskender Pala Armağanı
Editör: Nagihan Gür
Kapı Yayınları

OSMANLI KÜLTÜRÜNE KAYNAK

Kitabın ‘Akademik Yazılar’ başlıklı bölümü, Osmanlı kültürü ve tarihi araştırmalarına kaynaklık edecek bir derleme olarak tasarlandı. İşte bu bölümde yazısı yer alan isimler: Namık Açıkgöz, Selim Ferruh Adalı, Edith Gülçin Ambros, Walter G. Andrews, Mehmet Kalpaklı, Bünyamin Ayçiçeği, Hatice Aynur, Fatma M. Şen, Meryem Babacan Bursalı, Rıdvan Canım, Ömür Ceylan, Müjgan Çakır, Hanife Koncu, Hayati Develi, Rekin Ertem, İsmail E. Erünsal, Zehra Fidan, Nagihan Gür, Bilal Güzel, Osman Horata, Bayram Ali Kaya, Kübra Yıldırım Khan, İsa Kocakaplan, Mehmet Fatih Köksal, Cemal Kurnaz, Muhsin Macit, Mehmet Özdemir, Nihat Öztoprak, Dursun Ali Tökel, Evrim Türkçelik, Abdullah Uçman, Şerife Yalçınkaya, Ozan Yılmaz.

Yazarın Tüm Yazıları