Beyoğlu Sineması’nı kim/kimler kurtaracak

BAZI kentlerdeki tarihe tanıklık eden caddeler, o şehrin simgesi sayılırlar.

Haberin Devamı

İstiklal Caddesi de bunlardan biri. 

Beyoğlu Sineması kapanacağını duyurdu... 

Bence bu tür binaları devlet ve belediyeler korumalı, onlara yatırım yapmalı, ödenek sağlamalı. Ne yazık ki yüksek kiralar yüzünden İstiklal Caddesi eski özelliğini kaybediyor, kitapçılar, müzik mağazaları, kültür-sanat kurumları yavaş yavaş başka yerlere gidiyor ve yerini başka ticarethaneler alıyor.

Sinematek’in kurucularından, şimdi de Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Sinematek’i çeşitli mekânlarda yaşatan Jak Şalom’dan birkaç e-posta aldım. Bu yazısında hem sinemanın kurtarılması için hem de Beyoğlu’nun, İstiklal Caddesi’nin paraya, ranta kurban edilmemesi için çözümler öneriyor.

Ne yazmış Jak Şalom?

“Evet, Beyoğlu Sineması 30 Haziran’da kapanıyor. Bu bilgiyi sinemanın müdürü Temel Kerimoğlu da onayladı. En az on senedir bu sinemanın yaşadığı sıkıntıları bilmemize rağmen bugün bu haber ansızın bizi çok derinden etkiledi. Beyoğlu Sineması’nın borcu büyük ve ancak bu borç ödenirse sinema kapanmaktan kurtulabilir. İdeal ülke tasvirlerinde bunu belediye ve devlet desteği ile halletmek mümkün olabilirdi ancak bunun mümkün olacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı

Belki de ‘Beyoğlu Sineması neden bu durumlara geldi?’ değil ‘İstiklal Caddesi, Beyoğlu ne oldu da bu durumlara geldi?’ diye sorarak başlamak gerek.

İstanbul’un sembol caddelerinden İstiklal Caddesi yapılan kazı çalışmaları ile eski popülaritesinden çok uzakta.”

PEKİ ÇÖZÜM NE?

ŞALOM sanatçılara bir çağrı yapıyor.

Sinemaya maddi destek olmalarını istiyor.

Örnek olarak bakın neyi gösteriyor?

2007 yılında kapanma tehlikesi ile karşılaşan New Beverly Sineması’na önce maddi destekte bulunup yeterli olmadığını görünce sinemayı satın alan Quentin Tarantino’yu hatırlatıyor. Şalom bir nevi sinema yönetmenlerimize çağrıda bulunuyor!

Umarım sesini duyan olur.

Aşağıda sinemadan yapılan açıklamayı okuyacaksınız:

“Uzun zamandır tekelleşen dağıtım ve gösterim zincirleri arasında, bağımsız kalarak ayakta durmaya çalıştık. Sabit giderlerimizi karşılayamaz hale geldiğimiz dönemde, değişen sinema teknolojisini kurmamız mümkün olmadığından Beyoğlu Sineması 2013 yılında kapanıyordu.

Haberin Devamı

Başka Sinema destek oldu ve fedakârlık yaptı. Bugünlere geldik. Ama hâlâ sabit giderlerimizi karşılayamıyoruz. Sponsor aradık, bulamadık. Giderleri düşürmeye çalıştık, olmadı.

Bu koşullarda, 1989’dan beri Beyoğlu Sineması ile bir renk katma çabamızı sürdürmek imkânsız hale geldi.

30 Haziran’da Beyoğlu Sineması kapanıyor.

Kabullenmemizin mümkün olmadığı, tek renkliliğe gidişten kurtulmanın yolunu bulanlar da olacaktır, umarız.”

***

UMUDUMUZU kaybetmeyelim.

Yazarın Tüm Yazıları