Tarım artık daha stratejik bir konu

GEÇENLERDE İstanbul Gübre Sanayi AŞ (İGSAŞ) Genel Müdürü İlkay Ünal ile sohbet ettik.İGSAŞ, 2004’te özelleştirme yoluyla Yıldızlar Yatırım Holding ailesinin bir parçası oldu. Tesisler bugün hala Türkiye’de tek üre üreticisi konumunda. Sektör geçtiğimiz yılı yaklaşık 10 milyon tonluk gübre tüketimiyle kapattı. İGSAŞ; bunun yüzde 20’sini sağlıyor.Şirket ülke için çok stratejik ürünler üretiyor ve geliştiriyor.

Haberin Devamı

Tarım artık daha stratejik bir konu

Kütahya, Samsun, Hatay’da yeni yatırımlarla birlikte Türkiye’nin ithal ettiği birçok ürünü bünyesinde üretecek.
Türkiye’de yaklaşık 3-3.5 milyon ton üre tüketiliyor. Bunun yaklaşık 2 milyon tonu tarımda, geriye kalan kısmı sanayide kullanılıyor. Üre en kritik azotlu gübre konumda. Bunun 550 bin tonunu İGSAŞ üretiyor ve çiftçimize, tarımımızın hizmetine sunuyor.
İGSAŞ aslında klasik gübre üretmiş. Yıldızlar Yatırım Holding bünyesine geçtikten sonra Kütahya ve Kocaeli tesisleri modernize edilmiş, kapasite artırılmış, yeni tesis yatırımları eklenmiş. Akıllı tarımla birlikte yeni ürünler geliştirilmiş. Kütahya’daki ARGE merkezinde geliştirilen yeniliklerle patent süreçleri başlatılmış.
Bu arada hammadde yatırımları da devreye sokulmuş.
Dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.
İGSAŞ’ın Kocaeli, Kütahya ve Antalya’da üretim tesisleri var.
İzmir Aliağa, Tekirdağ, İskenderun, Antalya, Samsun, Kütahya ve Kocaeli’ndeki büyük depolarıyla Türk tarımına katkı sağlamaya devam ediyor.
Azotlu gübrenin ana hammaddesi doğalgaz. Dolayısıyla doğalgaz fiyatları ve kur arttıkça ana tedarikçi olan BOTAŞ’ın fiyatı belli bir yerde tutma şansı maalesef mümkün değil.
Genel Müdürü İlkay Ünal anlattı; “Doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle geçtiğimiz yılın 30 Ekim’inden itibaren üretimi durdurmak zorunda kaldık. Fiyatlar tekrar üretim için makul bir noktaya geldiğinde yeniden başlattık. Yaklaşık 8 ay gibi bir süre üretime ara vermek zorunda kaldık. BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatı, yurt dışındaki azotlu gübre fiyatları ile rekabet edebildiği sürece tesisimizin bacası tütmeye devam edecek. Ülkemiz tarımı ve sanayisi için çok önemli ürün gruplarında kapasite artırımı yapacağız ve tesis devreye girdiğinde ülkemizin ithal etmek zorunda kaldığı bazı ürünleri ikame ederek yurt dışına döviz çıkışını azaltacağız.”

Haberin Devamı


Yerin 330 metre altında
fesleğen ürettiler

TEKNOLOJİ geliştikçe tarımda yeni olanaklar da gelişiyor. Örneğin İGSAŞ’ın İstanbul’da başlattığı uygulama gerçekten örnek... Geçen yıl İstanbul’da dikey tarım projesini başlattıklarını hatırlatıyor İlkay Ünal ve kamuyla özel sektörün birlikte yaptığı projelerin daha değerli olduğunu söylüyor.
Haklı...
Bu konuda yapılabilecek çok şey var.
İlkay Ünal bu projeyi şöyle anlatıyor; “İlk tohum ekimi 30 Eylül 2022’de yapıldı. Proje alanı, Kağıthane Belediyesi’nin Yeni Kültür Merkezi binasının eksi 8’inci katında 700 metrekare büyüklüğündeki otopark alanında eksi 30 metre derinlikte bulunuyor. Dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim tesisi oldu. Tesiste toplam 330 metrekare alanda 3 adet bitki üretim ünitesi ve 1 adet tohum çimlendirme ünitesi bulunuyor. Bu tesiste 30 dönüm açık arazide yapılabilecek üretimi 300 metrekare alanda yapabiliyorsunuz. Hasat süreleri kısa olduğu için yılda 12 kez aynı verim ve kalite de ürün alabiliyorsunuz. Bu tesiste yeşil yapraklı ürünler üretiliyor. Fesleğen ve özel marul çeşitlerinde çok başarılı olundu. İstanbul’daki dikey tarım projesinde elde edilen İtalyan fesleğenleri şu an ünlü bir zincir kafede müşterilere sunuluyor.”
Yerin 330 metre altında üretilen fesleğenler Türkiye’nin bilinen en iyi İtalyan restoranlarına veriliyor.
Dikey tarım büyüyecek, artık bizler de evlerimizde, balkonlarımızda, boş alanlarımızda istediğimiz ürünleri üreteceğiz.

Haberin Devamı

Tarım artık daha stratejik bir konu

 

Heyecanlı bir seçim dönemi yaşayacağız

SİYASET ısınıyor.
Ekim, kasımda daha çok isim ön plana çıkacak.
Şimdiden büyük şehirler için isimler telaffuz edilmeye başlandı.
Millet İttifakı’ndaki büyük hayal kırıklığı devam ediyor.
Partiler arası görüşmeler olsa da bunun yerel seçime nasıl yansıyacağı henüz net değil.
O yüzden özellikle İstanbul ve Ankara adayları netleşmeden diğer büyükşehirler için bir yorum yapmak yanlış olur.
Ama genel görüş İstanbul ve Ankara dışında diğer partilerin kendi adaylarıyla yola devam edeceği yönünde...
Cumhur İttifakı daha rahat...
Burada da büyükşehirlerde bir ittifakın olabileceği konuşuluyor. Bunun için henüz erken...
Ama çekişmeli, heyecanlı bir seçim olacağını şimdiden söyleyebilirim.

 

Haberin Devamı

Adaylar daha erken netleşebilir

GALİBA bazı şehirlerin adaylarını daha erken öğreneceğiz.
Örneğin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Aydın’da Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yeniden aday olacağını ifade etti. Elbette karar Parti Meclisi’nden çıkacak ama Aydın’da bir sürpriz olmaz. Kılıçdaroğlu’nun yola devam etmek istediği belediye başkanlarını bu iki ay içinde işaret edeceği, ismi açıklayacağı söyleniyor.
Bu da diğer partilerin o illerde adaylık sürecini öne çekmesine neden olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları