Duruay’dan Mogan çıkışı

Mogan Gölü’nü kurtaracak protokol olarak lanse edilen imza töreninin üzerinden 20 ay geçti.

Haberin Devamı

Protokolü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi imzalamıştı.
Dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çabasıyla bir araya gelen tarafların protokolüne göre temizlik çalışmaları Mart 2015’te başlayacaktı ama olmadı.
Temizlik ihalesi bile bu yılın şubat ayında yapıldı, iptal oldu. Geçtiğimiz ay ikinci kez ihaleye çıktı yine iptal edildi.
* * *
Protokole göre bu yılın ekim ayında can çekişen Mogan’ın temizlenmiş olması gerekiyordu.
Mogan’la ilgili mesafe kat edilememesinden en çok rahatsız olan isim kuşkusuz Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay.
Duruay, hem doğup büyüdüğü ilçenin sembolü olan gölün göz göre göre yok olmasına üzülüyor hem de yapılamayan temizliğin ‘ihalesi’ yerel ölçekte kendisine çıkıyor.
* * *
Gölü temizleyecek ihalenin neden yapılamadığına gelince. Son iki ihalede de teklif veren 8 şirket belirlenen bedelin çok üstünde teklif verdi. Temizlik için belirlenen tahmini bütçe 56 milyon lira civarındayken teklifler 80 milyon lira civarında geldi.
Duruay’ın, ihale süreci uzayınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili bürokratlarına “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın halkımıza sözü var. Gölün temizliği bir an önce yapılmazsa sıkıntısını yerel ölçekte biz genelde siz çekersiniz. Eğer Cumhurbaşkanımız sürecin söz verdiği şekliyle işlemediği konusunu gündeme alırsa hepiniz bu işin altında kalırsınız” dediği konuyla ilgili kulağıma gelenler arasında.
* * *
1 Kasım seçimlerinin ardından Mogan Gölü’nü temizleyecek ihale sürecini yöneten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bürokrasi hızlı işlemiyordu. Belediyecilik kökenli bir isim olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin döneminde daha pratik işler yapılması beklentisi Mogan’ın da kurtulma umudunu artırıyor.
Yazının başında da ifade etmiştim. İhalede tekliflerin beklenenin üzerinde gelmesi gölün temizlenmesinin önündeki tek engeldi. Haziran ayı içerisinde gölün ihalesi bu kez davet usulü yapılacak ve temizlik için teklif veren firmalar yeniden çağırılacak. Bu kez orta yolda buluşma ihtimali daha yüksek gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

GÖLBAŞI’NI ZİYARET ETMİŞTİ

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl 7 Haziran seçimleri öncesi Gölbaşı’nı ziyaret etmiş ve şöyle demişti:
“Sizlerle iki müjdeyi paylaşmak istiyorum. Gölbaşı’na 200 yataklı hastane inşası için çalışmalar son aşamaya geldi. Hemen arkasından da ihale ve inşa aşamasına geçilecek. İkinci müjdemiz, Mogan Gölü’nün temizlenmesiyle ilgili, onun da projesi hazır, çok yakında somut adımlar atılmaya başlanıyor. Tabi hasretle beklediğiniz, bizim de beklediğimiz Gölbaşı’nı ikiye bölen Konya yolu meselesiyse, yapılacak otoyolla zaten kendiliğinden çözülecek.”

BU YÖNTEMLE İŞİMİZ ZOR

Mogan Gölü’nün temizlenmesi için 2014’te yapılan protokolün hemen ardından Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir yöneticiyle sohbetimizde ettiği cümleler aklımda:
“Her geçen gün gölün durumu kötüye gidiyor. Mogan’ın temizliği için yetki tek kuruma verilse çabuk sonuç alırız. Yapılacak iş belli, Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bütçe bir kuruma verilse pek çok prosedüre gerek kalmaz. Mevcut durumda yetki pek çok kuruma dağıtılmış durumda. Bu yöntemle işimiz zor.”
Protokolün ardından geçen 20 ayda gelinen durumun özeti de bu aslında.

Yazarın Tüm Yazıları