ATO Meclisi’nde ipler geriliyor

Ankara Ticaret Odası seçimlerinin ardından sular bir türlü durulmuyor.

Haberin Devamı

Önceki gün yapılan ATO Meclis Toplantısı’nda sert tartışmaların yaşandığını öğrenince olayın perde arkasına ‘bir bakayım’ dedim ve çok enteresan bilgilere ulaştım.
Meclis toplantısının son bir saatinde gerçekleşen tartışma Osman Gökçek ekibinin ATO Başkanı Gürsel Baran ve yönetimine eleştirileriyle başlıyor.
Çok uzun ve spekülatif konulara da girilen tartışmayla ilgili iki taraftan edindiğim bilgileri özetle paylaşayım.

* * *

Seçimi kaybeden ve bu durumu başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ATO eski Başkanı Salih Bezci’ye bağlayan Osman Gökçek, Baran yönetimine şu eleştirilerde bulunuyor:
“Gürsel Başkanım ben burada sizinle rekabet eden bir kişi olabilirim. Bu birlikte çalışamayacağımız anlamına gelmemeli. ATO’ya ne fayda sağlarız o önemli. Ben siyasette şunu öğrendim, insanlar yükseldikçe mütevazi olmalı. Siz göreve geldiğinizden beri yüksek egoyla Büyükşehir Belediyesi’nin davetlerine katılmadınız. Biraz önce Sayın Başkan’la (Melih Gökçek) bir görüşme yaptım. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’yle görüşmüş. Siz Sayın Bakan’a, ‘Büyükşehir fuar alanından çıksın biz yapalım’ demişsiniz. Büyükşehir Belediyesi diyor ki, ‘Ben buradan çekileyim ATO yapsın. 2 yıl içerisinde burayı bitirme şartı koyalım. Eğer 2 yıl içerisinde bitiremezse inşaatla birlikte Büyükşehir’e devretsin.’
Ben buranın meclis üyesi olarak burada her şeyi yapmaya hazırım. Ama tek ricam ben size rakip oldum diye bunu ego yapıp faturayı ATO üyelerine ödetmeyin. Ben yanınızdaki pahalı danışmanlarınız gibi ücret de istemiyorum. Ben bir kardeşiniz olarak yardım etmeye hazırım. FETÖ’cü meclis üyeleri hariç bana oy versin vermesin herkese aynı mesafedeyim.

* * *

Haberin Devamı

Gökçek’in ardından Baran’ın yanıtları ve karşı eleştirileri şöyle:
“Seçildiğimin ertesi haftası fuar alanı başta olmak üzere ATO’nun otopark ve benzeri problemleriyle ilgili bilgi arz etmek için randevu talebimiz oldu. İlkini yazılı yaptık, sonraki randevu taleplerimiz telefonla oldu. Son randevu talebimizin üzerine özel kalemden bize dönüş yapıldı, ‘Başkan arıyor’ dendi. 8-10 dakika beklettiler, ‘Başkan size dönecek’ dediler, 2 aydır telefon bekliyoruz. Kimin enaniyet yaptığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Yönetim Kurulu’na katılamamamıza gelince. İlk toplantı Sayın Cumhurbaşkanımız’a hitaben konuşacağımız TOBB’daki program günüydü. İkinci çağrıyı bir gün kala yaptılar. Saat 17.00 dendi. Bizim saat 11.00’da Başbakanımızla randevumuz vardı. Biz oraya katılacakken sabah öğrendik ki Büyükşehir toplantıyı 11.00’a çekmiş. Bu tesadüfleri anlamakta da güçlük çekiyoruz. Son toplantı ise bize 12 saat kala bildirildi. Pek çok planlı program vardı. Bir kaç gün önceden bildirilmeyince çaresiz kalıyoruz, bu durum basın üzerinden istismar edildi. Sayın Bakan’la görüşmemizde de, ‘Ortaklar yapmayacaksa biz ATO olarak bunu yaparız’ dedik. ‘Onlar çekilsin biz yapalım’ demedik. Bu benim tek başıma alacağım bir karar değil, ATO Meclisi’nin alacağı bir karardır. “

* * *

Haberin Devamı

Osman Gökçek ve ekibi sonbahardaki seçime kadar Baran yönetimini hedef almaya devam edecek gibi gözüküyor. Baran ve ekibinin de eleştirileri yanıtlamakla sınırlı kalmayacağı, ‘Gökçeklere’ yönelik bir takım hazırlıklar içinde oldukları da kulislere sızanlar arasında.
Anlaşılan o ki ATO’yu ve Ankara kent siyasetini hareketli günler bekliyor, bunlar daha başlangıç...


FUAR ALANI OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU ÖNCESİ BAŞKANLAR ZİRVESİ


27 Şubat’taki Fuar Alanı Olağanüstü Genel Kurulu öncesi bugün ya da yarın önemli bir toplantı yapılacağı kulağıma geldi.
Toplantı daveti geçtiğimiz günlerde ATO’da düzenlenen bir programda Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz yapmış.
Davetliler arasında Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de var.
‘Ankara dengelerini’ iyi bilen kaynağıma, “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katılacak mı?” diye sorduğumda, “Katılır mı bilmem. Ama Faik Yavuz’un katılması Rifat Bey’in katılması demektir” yanıtını verdi.
Toplantıya katılacak kurumların hisse toplamı yüzde 45. ( ATO yüzde 20, ASO yüzde 20, ATB yüzde 5) Buna TOBB’u da eklediğimizde yüzde 69 ediyor.
Toplantıda fuar alanının gecikmesinin nedenlerinin ve bundan sonra yapılacakların konuşulacağı ifade ediliyor. Bu zirve hissedarların 27 Şubat’taki olağanüstü genel kurula katılacağının sinyali olarak yorumlanıyor.
Tek soru işareti TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konusunda. Hisarcıklıoğlu’nun kendisinin yerine atayacağı bir ismin toplantıya katılma ihtimali daha yüksek görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları