Pesto sos hakkında her şey!

Elbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!

Haberin Devamı

Herkese merhaba! Bu hafta size hem kokusuyla hem tadıyla her yiyeni büyüleyen pesto sosu anlatacağım. Ama sostan önce, ana malzemesi ve hatta yıldızı fesleğenden bahsetmezsek olmaz. Sosa benzersiz kokusunu veren fesleğen, biz İtalyanların çok sevdiği bir bitki. Akdeniz ülkelerinde yetişiyor; kimi zaman yemeklerde, kimi zaman içeceklerde, kimi zamansa sadece süsleme amacıyla kullanılıyor.

Yaprakları daha koyu renkli olan fesleğene Türkiye’de reyhan deniyor. Pek çok kişinin evinde de kolaylıkla yetiştirebildiği bu bitkiyle yapılan reyhan şerbeti günümüze kadar gelmiş, geleneksel ve çok leziz bir içecek. Peki, siz fesleğen veya reyhanı mutfağınızda en çok nasıl kullanmayı seviyorsunuz?

Pesto sos hakkında her şey

Haberin Devamı

Fesleğen denince benim aklıma hemen pesto sos geliyor. Pesto, İtalyancada ezmek anlamına gelen ‘pestara’ kelimesinden türemiş. Bu sosu hemen hepiniz duymuşsunuzdur ve hatta eminim ki çoğunuz tarifini de biliyorsunuzdur. Farklı malzemelerle yapıldığını da görmüşsünüzdür çünkü her şef kendi dokunuşunu katabilir. Ama en klasiği; fesleğen, sarımsak, çamfıstığı, parmesan peyniri ve zeytinyağıyla yapılan... Fesleğen yapraklarını yıkayıp kuruladıktan sonra ince ince kıyıyoruz. Çamfıstıklarını yağsız tavada kavuruyoruz. Peyniri rendeliyoruz. Sarımsakları tuzla birlikte bir havanda dövüyoruz. Ezilmiş sarımsaklar, kavrulmuş çamfıstıkları ve kıyılmış fesleğen yapraklarını mutfak robotunda püre haline getiriyoruz. Rendelenmiş peynir ve zeytinyağını da azar azar ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra sosumuz hazır!

Köz kapya biberlisi de var

İtalya’da çok sevilen bir sos bu... Bazen makarnada, bazen et ürünlerinde bazen de salatalarda karşılaşabilirsiniz. Haydi gelin, çeşitlerine bakalım...

Cevizli pesto: Klasik reçetedeki gibi yapılıyor ama çamfıstığı yerine ceviz konuyor. Ben özellikle makarna ve salatalara çok yakıştırıyorum.

Naneli pesto: Tarifi yine klasik reçetedeki gibi... Ama fesleğen yerine taze naneyle yapılıyor.

Haberin Devamı

‘Pistou’: Sadece fesleğen, zeytinyağı ve sarımsak katılıyor. Çamfıstığı ve parmesan peyniri kullanılmıyor.

‘Pesto alla siciliana’: Sicilya usulü sosumuz bu kez yeşil değil, kırmızı... Klasik sosa göre daha az fesleğen kullanılıyor, çamfıstığı yerine badem tercih ediliyor; rengini kırmızıya çevirense bol domates katılması. Ne kadar domates, o kadar kırmızı sos... Hem sıcak hem de soğuk makarnalara çok yakışıyor.

Kişnişli pesto: Klasik pesto malzemelerine ayrıca acı biber, kabak çekirdeği içi, taze kişniş ve misket limonu suyu ekleyerek yapılıyor.

Pesto sos hakkında her şey

‘Pesto alla calabrese’: Klasik malzemelere közlenmiş kapya biber, kuru domates, badem, pul biber ve karabiber eklenerek hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bu malzemeleri istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz. Sizlere daha önce Antep fıstığı pestolu bir makarna tarifi vermiştim. Fesleğen, Antep fıstığı, parmesan peyniri, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve karabiberle yapılan tarifimi internette bulabilirsiniz. Bu kez vegan olanların da olmayanların da bayılarak yiyeceği bir tarifim var. İçine peynir koymuyoruz, fesleğene roka eşlik ediyor, benden size tavsiye, mutlaka deneyin.

Bu arada sosu fazla yaparsanız küçük kavanozlara bölün, sosun yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde üzerine zeytinyağı dökün. Sonra da dondurucuya kaldırın. Dondurmak istemezseniz, buzdolabında kapağı kapalı şekilde 4-5 gün durabilir.

Haberin Devamı

VEGAN
PESTOLU ILIK SALATA

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 demet fesleğen

* 1 demet roka

* 2 diş sarımsak

* Çamfıstığı

* Zeytinyağı

* Haşlanmış patates

* Haşlanmış taze börülce

* Antep fıstığı * 1 tutam tuz

NASIL YAPARIM?

* Fesleğen, roka, sarımsak, çamfıstığı, zeytinyağı ve tuzu blender’da çekin.

* Haşlayıp ılıttığınız patates ve börülceleri dilediğiniz boyutlarda kesip servis tabağına alın.

* Üzerine sosu gezdirip harmanlayın.

* Antep fıstığı parçalarıyla süsleyerek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları