Omicron için aşı takvimi

OMİCRON, birçok ülkede Delta gibi kendisinden önceki baskın kovid varyantlarının yerini aldı. Kendi içinde mutasyona uğrayarak bazı farklılıkları olan alt varyantlar yarattı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre veriler, Omicron varyantının diğerlerinden biraz daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, kovid-19’da son durum ve hatırlatma doz aşılarına ilişkin önerilerini anlattı:

Haberin Devamı

 

 


“Pandemi süreci aradan iki seneyi aşkın bir zaman geçmesine karşın henüz bitmedi. Etken mikroorganizma olan SARS-CoV2’de gelişen mutasyonlar süreç içerisinde çok çeşitli varyantların gelişmesine yol açmış, ortaya çıkan varyantlar hem daha bulaşıcı hem de daha ağır ve ölümcül karakterde olmuştur. Kasım 2021’de Afrika’dan kaynaklanan Omicron varyantı Nisan 2022’ye kadar BA.1 ve BA.2 alt türleri ile tüm dünyada yayılmışken, bu tarihten sonra BA.4 ve BA.5 alt türleri hakim hale gelmiştir. Günümüzde son aylarda vaka sayılarının hızla artmasından sorumlu olan Omicron BA.4 ve özellikle de BA.5 türleridir.”


BA.5’İN ÖZELLİKLERİ
* Bugüne kadarki en bulaşıcı SARS-CoV2 türü olması,
* Gerek aşılarla gerekse hastalığı geçirerek bugüne kadar gelişen antikorların koruyucu etkilerinden kaçabilmeleri ve böylece kolaylıkla hastalık gelişimine neden olmaları,
* Alt solunum yollarından daha çok üst solunum yollarında çoğalabilmeleri, dolayısıyla pnömoniden (zatürre) daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde bir seyir göstermeleri,
* Kapalı ortamlarda havada daha uzun süre kalabilmeleri.

Haberin Devamı


HATIRLATMA DOZU
KİMLERE ŞART
Yaştan bağımsız altta bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişiler; bu kişilere son doz aşıdan 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı yapılmalıdır. Daha önce hangi aşı ile aşılanıp aşılanmadıklarına bakılmaksızın ideali mRNA aşısı ile aşılanma gerçekleştirilmelidir. Altta yatan bir risk faktörü olsun olmasın 60 - 80 yaş arasındaki kişilere; son doz aşıdan 6 ay sonra, ya da Kovid-19 hastalığı geçirdilerse, geçirdikten 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı yapılmalıdır. Yine önceki aşı türüne bakılmaksızın mRNA aşıları tercih edilmelidir. Yaşı 80 ve üzerinde olan kişilere; son doz aşıdan ya da Kovid-19 hastalığından iyileştikten 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı yapılmalıdır. Önceki aşı türüne bakılmaksızın mRNA aşıları tercih edilmelidir. Hamileler; son doz aşıdan 6 ay sonra, ya da Covid-19 hastalığını geçirdikten 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı ile aşılanmalıdır. Altta yatan ciddi bağışık sistemi baskılanmış hastalığı olan kişiler ile aynı ortamı (ev) paylaşan kişilere de son doz aşıdan 6 ay sonra, ya da Kovid-19 hastalığı geçirdikten 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı yapılarak risk altındaki kişiler korunmaya çalışılmalıdır.

Haberin Devamı


2’NCİ TEKRAR
YA DA 4’ÜNCÜ
İkinci tekrar doz ya da dördüncü Kovid-19 aşısı önerilen kişiler; 50 yaş ve üzerindeki kişilere; son doz aşıdan 6 ay sonra, ya da Covid-19 hastalığını geçirdikten 3 ay sonra hatırlatıcı doz aşı yapılmalıdır. Dördüncü doz aşılanma sonrası elde edilen veriler büyük oranda mRNA aşıları ile ilgili olup Omikron BA.4 ve BA.5 ile oluşabilecek bir Kovid-19 enfeksiyonunda ağır hastalık gelişimini risk grubundaki kişilerde bazı çalışmalarda yüzde 80’lerden daha fazla oranda önleyebildiği gösterilmiştir. Etki aşı yapıldıktan 8 gün sonra görülmeye başlamaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları