Kemiklerinizin sessiz düşmanı

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemik yoğunluğunda azalma, kalitesinde bozulma ile birlikte ortaya çıkan bir iskelet hastalığıdır. Kemik kırılganlığında artışla birlikte en çok omur, kalça ve önkol kırıkları gelişir.

Haberin Devamı

Tüm dünyada her üç saniyede bir osteoporoza bağlı bir kırık oluşmaktadır. 50 yaşından sonra her üç kadından biri ve her beş erkekten biri bunu yaşıyor. Bir yılda osteoporoza bağlı kırık sayısı; çok sık görülen hastalıklar olan meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün görülme oranının toplamından daha fazladır. “Ortalama yaşam süresi giderek arttığı için osteoporoz hastalığı görülme oranı da artacak ve giderek daha önemli bir sağlık sorunu haline gelecektir” diyen Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, bu konuda görüşlerini aktardı;

KIRILMADAN AĞRIMAZ
Osteoporozda bir kırık oluşuncaya kadar hiçbir bulgu gelişmez, diğer bir deyişle kırık oluşuncaya kadar ağrı görülmez ve bu nedenle ‘sessiz hastalık’ olarak tanımlanır. En önemlileri omur ve kalça kırıklarıdır. Omur kırıkları şiddetli ağrı, boyda kısalma ve kamburluğa neden olur. Kalça kırığı geçiren hastaların yarısından azı tekrar desteksiz yürüyebilir, hastaların çoğunluğu beslenme, giyinme gibi günlük yaşam aktivitelerinde bir başkasının bakımına muhtaç olurlar. Kırıklar sadece yaşam kalitesini bozmaz, ölüm oranlarını da artırır. Kalça kırığı geçiren beş hastadan biri altı ay içinde kaybedilir.
Osteoporoza bağlı kırık geçirenlerin yüzde 80’i daha da fazla engellilik oluşturacak yeni kırıklara karşı korunmasız bırakılırlar, oysa bunların yarısı yeni bir kırık geçirecektir. Kemik sağlığı için hareket geçme zamanı şimdi, 10-20 sene sonra değil, çünkü o zaman çok geç olacaktır.
Osteoporoz kalıtsal bir hastalık değildir ancak ailesinde osteoporoz öyküsü, hele kalça kırığı geçirmiş olanlar önemli derecede risk altındadır.

Haberin Devamı

ERKEN MENAPOZ RİSKİ
45 yaş öncesi menapoza girmek risk oluşturur. Kortizon, mide koruyucular, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kan sulandırıcılar ve bazı kanser ilaçları, özellikle de meme ve prostat kanserinde kullanılan ajanlar osteoporoza neden olabilir. Kronik bronşit, çölyak, romatoid artrit, diyabet, alzheimer hastalığında da kırıklar artmıştır. Bu ilaçları kullananlarda ve bu hastalıklara sahip olanlarda dikkatli olmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Haberin Devamı

YAŞAM TARZI ÖNEMLİ
Yaşam tarzı ile ilişkili risk faktörleri vardır. Anoreksiya hastalığında olduğu gibi aşırı zayıf olmamamız gerekir. Sigara hiç içmemeliyiz. Günde iki üniteden fazla alkol alınmamalıdır. Kemiklerimiz için sağlıklı beslenmeli, yeterli miktarda protein almalı, süt ve yoğurt gibi kalsiyumdan zengin gıdalar tüketmeliyiz. Her gün 15 dakika güneşte kalınamıyorsa D vitamini desteği almalıyız. Düzenli yürüyüş gibi fiziksel olarak aktif olalım ama aynı zamanda kemiklerimizin güçlenmesi için yük bindirici özel egzersizler yapalım. Tabii ilaçla tedavi önerildiyse bunları çok düzenli kullanalım, çünkü ilaçlar kırıkları engellemede çok etkilidir.

------------------

Türkoğlu’na veda

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Türkoğlu emekli oldu.
Ege Üniversitesi Kalp ve Damar Hastalıkları Araştırma Merkezi’nin kurucusu olup, anjiyod laboratuvarının açılmasından bıçaksız kalp ameliyatına kadar pek çok ilke imza atan Türkoğlu için düzenlenen törene Tıp Fakültesi Dekanı ve Başhekimi Prof. Dr. Hikmet Hakan Aydın, Prof. Dr. Azem Akıllı, Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Prof. Dr. Mustafa Akın, Prof. Dr. Serdar Payzın, Prof.Dr. Filiz Özerkan Kara, Prof. Dr. Cahide Çınar, Prof. Dr. Mehdi Zogni, Prof. Dr. Ümit Ertürk, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Cüneyt Türkoğlu, “Yerimize gelecek olan genç nesil çok daha büyük başarılara imza atacak, ben de bununla iftihar edeceğim” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları