Doktor kontrolunda bitkisel tedavi

TIBBİ bitkilerle tedavi dünya çapında ve binlerce yıldır tıp sistemlerinin içerisinde yer almıştır.

Haberin Devamı

Tıbbi bitkiler ile tedavi şekli, Uzakdoğu’da özellikle Çin ve Hindistan başta olmak üzere, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında, Afrika ve Okyanusya’da Şamanlar’ın her zaman başvurduğu yöntemler olmuştur.

Fitoterapinin merkezi konumunda olan Almanya’da hekimler arasında yapılan istatistiksel verilere dayalı araştırmaya göre, bitkisel ilaçlarla gerçekleştirilen tedavi oranları şöyle: Ortalama olarak psikolojik rahatsızlıklarda yüzde 25, solunum sistemi hastalıkları (bronşit tipleri) yüzde 16, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları yüzde 13, sindirim sistemi yüzde 9, böbrek ve idrar yolu sistem hastalıkları yüzde 8, kas-iskelet hareket sistemi yüzde 6.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, hangi hastalıklarda ve kimlere fitoterapi uygulanması gerektiğini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANIR
Ülkemizde bitkisel ürünler çoğunlukla kişiler tarafından, kendini daha iyi hissetmek, hastalıklardan korunmak, hastalanınca daha çabuk iyileşmek, kilo kontrolü yapabilmek, daha uzun yaşayabilmek ve sporcular tarafından vücut geliştirmek için kullanılmaktadır. Fitoterapi eğitimi almış hekimler tarafından önerilen ve reçete edilen bitkisel destek ürünlerinin sayısı ise bu bilinç doğrultusunda giderek artmaktadır.
Hastanın yaşı, genetik yapısı, beslenmesi ve özellikle bağırsak florasının durumu, mevcut hastalıkları, varsa kullandığı diğer ilaçlar, uzun süreli kimyasal ilaç tüketimi bitkisel ilaçlar kullanılırken ilgili hekim tarafından göz önünde bulundurulması gereken hususlardır.

UZMANA DANIŞILMALI
Hastanın geçmişte ve halihazırda fazla dozda ve karışımlar halinde bilinçsizce bitkisel ürünleri kullanmış olma ihtimali ve bunların oluşturabileceği yan etkiler ayrıca değerlendirilmelidir. Hastaların hekime ve eczacıya danışmadan aldıkları bitkisel ürünler, etikette yazandan farklı etken maddeler içeriyor olabilmektedir.
Modern tıp ile fitoterapinin etkileşimleri oldukça önemlidir, hastaların bitkisel ürünleri zararsız kabul edip hekime söylemeye gerek görmemeleri hesaba katılmalıdır.

Haberin Devamı

ETKİLEŞİMİ ÖNEMLİ
İlaç – bitki etkileşimleri çok iyi bilinmelidir. Kronik hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve yaşlı hastalarda bitkisel ilaçlar verilirken ne kadar dikkatli davranılırsa, bu tip hasta gruplarında alınan sonuçlar da o kadar yüz güldürücü olmaktadır. O nedenle, hasta - hastanın ilgili branş hekimi - fitoterapi eğitimi almış hekim iletişimi sağlıklı yürütülmeli ve mevcut tedaviler birlikte takip edilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları