Asansörü kaçır sağlığı yakala

Haberin Devamı

İZMİR Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, fiziksel hareketliliğin gelişmesi için önemli bir proje geliştirdi. Asansör kullanmayarak sağlıklı yaşam için ilk adımın atılabileceğini belirten Türkyılmaz, “Asansörü bırak, sağlığına bak. Asansörü kaçır, sağlığını yakala” mesajları verdi.

Asansörü kaçır sağlığı yakala

Hareketsizlik sakıncalı

Asansörü kaçır sağlığı yakala

Teknolojik imkanların artması, televizyonun hayatımızda fazla yer tutması, sokak oyunlarının kaybolmaya yüz tutması gibi pek çok etkenle beraber yaşam tarzının giderek bireyleri hareketsizliğe ittiğini ve bunun da çok sağlıksız bir durum olduğunu vurgulayan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, asansörlerin 4 kat ve üstü için kullanılabildiğini, ancak çoğu kişinin birinci ve ikinci katlara bile asansörle çıktığını belirtti. Kalp hastalarının, yaşlıların, gebelerin merdiven çıkmasının problem olması halinde asansör kullanmasının şart hale geldiğini hatırlatan Türkyılmaz, “Ancak gencecik insanların bir-iki kat için asansöre bindiğini görüyoruz. Birkaç kat tırmanmakla da önemli bir kalori harcanabildiğini göz önünde tutmak gerekiyor. Bizler asansörlere obezite ile ilgili figürler içeren bilgilendirmeler koyarak insanlara merdiven çıkmayı özendirmek istiyoruz” dedi.

Merdivenleri çıkalım

Haberin Devamı

Asansörü kaçır sağlığı yakala

Türkyılmaz, “Artık merdiven çıkma projelerini daha kuvvetli bir şekilde yaşama geçireceğiz” dedi. Proje kapsamında yaratıcı yöntemlere de başvurduklarını, örneğin hasta ve yaşlıların asansöre binen kişilere “Sen de mi bizdensin?” diye sorduklarını ve bu sayede farkındalık yarattıklarını aktaran Türkyılmaz, “Amacımız insanlarda bu konuda duyarlılık oluşturmak. Artık basit ihtiyaçlarımız için bile yürümek varken araç kullanır olduk. Belediyelerin de bu konuda çalışma yapmaları çok yerinde olacaktır. Çünkü biz artık oturan bir toplum olduk. Sadece merdiven çıkarak kalp atımı ve kan atımının artacağını, tansiyonun normale döneceğini, glikozun yakılabileceğini vatandaşlar da birbirine anlatarak bu farkındalığı büyütmeli” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları