Dalmaya da yürümeye de doyama!

Hastasıyım ben bu bizim Ege’nin. O kadar gizli saklı güzellikleri var ki, keşfet keşfet doyamazsın.

Haberin Devamı

Canın mı sıkıldı bu dünyanın dünyevi dertlerine? At o zaman kendini masmavi denizlerin en dip derinliklerine? Dip derinlikler, dünyanın bütün kafa şişiren, kulak yoran çirkin, tiz seslerini yok eder. Yerçekiminin yıllar yılları yüklediği binbeşyüz kilo ağırlığı sırtından bacaklarından saniyede söker. Boşlukta salınan bir kuş tüyüsündür sen ve artık sadece seninlesindir. Başbaşa, tek başına. Onlardan biri olup, balıklar ve binbir türlü deniz canlısının arasına karışırsın.
20 yıldır kendimi her tamir etmek istediğimde çekiç ve çivi almak yerine elime, 40 yıllık arkadaşım denizlerin kraliçesi, ustaların ustası Nuray’a koşarım. Tek dalışta, Nuray alır beni denizin dibinde bulutların üzerine oturtur.
Ve bazen de dağlar iyi gelir bana. Kırlar. Çiçekler. Kokular. Kuşların, böceklerin ve ayakların toprağa değiş sesi. Pıt pıt pıt. Bu sene de iyi ki Celal’le ve onun sayesinde Ege’de burnumuzun dibinde ne muhteşem rotalarla tanıştım. Celal de trekking’cilerin kralı. Bir de kanyonların. Nuray’ın köpek balıklarıyla, Celal’in kanyonlarda ve mağaralardaki yarasalarla maceralarını sana daha sonra bir, bir anlatacağım. Bayılırsın.
Bu kadar tutkuları peşinde karış karış dünyayı geziyorlar ya... Merak ettim sordum onlara. Acaba Ege’de onların favori yerleri neresi diye.
Dalış için Nuray Ayaydın’ı, trekking için Celal Demirkıran’ı sahneye davet ediyorum.
Mikrofon artık onların.

Haberin Devamı

Dalmaya da yürümeye de doyama

 

EN İYİ 5 DALIŞ NOKTASI
* Deli Mehmet Dalış Noktası: Ayvalık’ta açık denizde, Kız Adası’na 200 metre mesafede. 2 tepesi var. İlki 19’dan başlayıp 70 metreye, ikincisi 29’dan başlayıp 70 metreye doğru iniyor. Kırmızı mercanlarıyla dünyada da biliniyor.
* Çandarlı Bülbül Topuğu: İki ada arasında 9’dan 50 metreye uzanan büyük bir kayalık. Labirentlerindeki çeşit çeşit balıklar, böcekler, tarihi bir çıpayla birlikte mutlu mutlu yaşıyor. Derinliği ve doğal yapısı, her seviyede dalgıca tekrar tekrar dalma isteği verecek kadar muhteşem.
* Ildırı Mağara Resifi: Resifin batıya bakan tarafında 70 metre uzunluğunda bir duvar var.

Haberin Devamı

Dalmaya da yürümeye de doyama

Ve rüya gibi 3 mağara ve 2 baca... Burada hemen her balığa rastlayıp, selamlaşabilirsiniz. Acemi dalgıçlar için uygun değil. Ama acemi değilseniz vatozlarla bol bol selfie çekebilirsiniz.
* Küçük reef: Bodrum limanından 15 dakika uzaklıkta. Bol bol müren balığı, barracuda, ahtapot, orfoz ve sünger görebilirsiniz. Beni bu dalışta en çok cezbeden şey; tüplü kurtların açılmış halde tüm duvar boyunca beni karşılaması. Sonuçta kadın denizin dibinde de kadın. Ve kadınlar çiçeklere bayılır.
* Alaybey ve 9 Eylül Batığı: İleri derecedeki dalıcılar için çok cazip batıklar var. Tek eksiklik yıllarca çay, simit keyfi yaptığım Karşıyaka vapur batıklarına daldığımda, çay simit bulamayışım!

Haberin Devamı

Dalmaya da yürümeye de doyama

 

EN İYİ 3 TREKKING ROTASI
* Kıyı kıyı Foça: Eski Foça’yla Yeni Foça arasındaki kıyının bu kadar güzel olduğunu ve bizi bu kadar zorlayacağını tahmin etmiyordum. 26 kilometre ve belki 2 etapta tamamlanacak orta zorlukta bir etap. Dantel dantel Ege kıyılarının tüm güzelliklerinin özeti var burada. Bazen mükemmel bir kumsal, bazen zorlukla aşmaya çalıştığınız maki bitki örtüsü çıkıyor karşınıza. Denizin milyonlarca yıl kayaları döve döve oluşturduğu şekiller muhteşem.
* Çandarlı-Kara Göl: Çandarlı merkezden 10 kilometre uzakta Merdivenli köyüne gidiyoruz. Köy kahvesinde çay molası, sonra Kara Göl istikametinde yürüyüşümüze başlıyoruz. 15 kilometrelik patika yolu takip ederken doğa bizi içine çekiyor. Çandarlı’yı tepeden gören zirveye vardığımızda manzara inanılmaz. Daha sonra küçük bir krater gölü olan Kara Göl’e varıyoruz. Göl civarı ve orman film platosu gibi. Öğlen molasından sonra kıyıya inerken Midilli’yi tepeden seyrediyoruz.
* Kozbeyli-Yeni Foça: Foça’ya bağlı Kozbeyli köyünde tarihi taş evlerin arasındaki köy meydanında sabah kahvaltımızı yapıp meşhur Dibek kahvesini içtikten sonra köyün çıkışından yürümeye başlıyoruz. Köyün üstünden rüzgar güllerine paralel tırmanıyoruz. Eğer mevsiminde giderseniz yörede çok bulunan koca yemiş (dağ çileği) yemekten kendinizi alamazsınız. Rota 16 kilometre. 400 metre irtifaya vardığınızda Yeni Foça, Aliağa ve Çandarlı körfezini kuş gibi izleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları