Yaz meyveleriyle yaza merhaba!

Yoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.

Haberin Devamı

Tezgâhlar rengârenk, birbirinden leziz meyvelerle dolu şu sıralar... Kavun, karpuz, şeftali, kayısı, çilek, yenidünya, kiraz, karadut... Kavurucu sıcaklarda daha enerjik ve canlı hissetmenin ferahlatıcı bir yolunu sunuyorlar adeta bize. Yaz aylarında bedenin ihtiyacı olan her şey var bu meyvelerde. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Peki, nasıl tüketelim, ne kadar tüketelim? Akıllarda bir sürü soru var, eminim. Miktar olarak net bir şey söylemek çok zor, kişiden kişiye göre değişir elbette. Bana kalırsa günde 2-3 porsiyon, çeşitliliği olabildiğince arttırarak tüketilmeli. Miktarı kadar nasıl tüketildiği de önemli tabii. Tek başına değil, yanında mutlaka çiğ badem, fındık, ceviz gibi bir yağ grubu veya kefir, yoğurt gibi bir süt grubuyla beraber tüketilmesini öneriyorum. Böylece tokluk hissini arttırıyor, kan şekeri dengeleniyor.

Haberin Devamı

Yaz meyveleriyle yaza merhaba
Yabanmersini, çilek ve yoğurtlu bar

Her öğünde meyveye yer verebilirsiniz, yeter ki lezzetleri bir araya getirmekte cesur olun. Ben bazı günler kahvaltı öncesi, 2 yemek kaşığı yoğurda 1-2 taze kayısı dilimleyip tüketiyorum, sindirimimi destekliyor. Bazı günler yumurtalı kahvaltı salatama nektarin ekliyorum, ekşimsi bir tat katıyor. Öğle yemeğinde yulaf kâsemi antioksidan içeriği yüksek çilek, dut, kiraz gibi kırmızı meyvelerle tatlandırıyorum. Ara öğünde 1 bardak sade kefir yanında 1 şeftaliyi dilimleyip üzerine tarçın serpiştiriyorum. Sağlıklı beslenme yolculuğunda yaz meyveleri vücudun arınması ve su ihtiyacını karşılaması açısından büyük destekçi...

Yaz meyveleriyle yaza merhaba
Kayısılı yoğurt

Aramızda peynir ve karpuz ikilisini sevmeyen var mı? Bu lezzet birçoğumuzu cezbeder. Tat ve doku dengesi çok güzeldir. Peynir ve karpuz bir araya gelince karpuzun glisemik indeksi düşer ve kan şekeri dengede kalır, yani bir taşla iki kuş! Öğle yemeğinde ferah ama aynı zamanda doyurucu bir şey yemek isteyenler bu salatayı hemen denemeli. Karpuzları ve peynirleri küp küp doğrayın. Üzerine ince kıyılmış taze nane serpiştirin. Tam tahıllı gevrekle birlikte nefis oluyor.

Haberin Devamı

Çocukların da çok seveceği dondurmaya alternatif yoğurt barların tarifi de sizinle paylaşmalıyım. 6 yemek kaşığı süzme yoğurt ve 1 yemek kaşığı balı (Dilerseniz 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu da ekleyebilirsiniz tabii) karıştırın. Dilimlenmiş çilek ve 2’ye kesilmiş yabanmersinlerini de katın. Dikdörtgen bir tepsiye ince şekilde yayıp dondurucuda 2 saat bekletin. Yoğurt barlarınız ara öğün için hazır. Çiğ bademli ve şeftalili semizotu salatamı da çok seveceksiniz. Semizotlarını ayıkladıktan sonra üzerine şeftali dilimleri ve badem kırıntıları ekleyin. Arzu ederseniz biraz lor peyniri de ilave edebilirsiniz, çok yakışıyor. Bu salatanın sosunuysa zeytinyağı, limon suyu ve çok az balsamik sirkeyle hazırlıyorum.

Haberin Devamı

Serinletici bir smoothie tarifim de var elbette. Kavun dilimleri ve bir tutam taze fesleğeni 1 bardak süt (badem sütü veya Hindistan cevizi sütü de olabilir) ve buz kalıplarıyla beraber blender’dan geçirin.

Yaz meyveleriyle yaza merhaba
Kavunlu smoothie

BUZ KÜPLERİ VE LİMON DİLİMİ EKLEYİN

Karadutlu soğuk çaysa en sevdiğim yaz içeceğim... 1 poşet yeşil çayı 1 su bardağı sıcak suda 2 dakika demleyip 1 tatlı kaşığı bal ekliyorum, soğutuyorum. 1 bardak karadutu blender’dan geçiriyorum (isterseniz süzüp posasını ayırabilirsiniz). Karadut püresini 1 litre su ve demlenip soğutulmuş yeşil çayla birlikte karıştırıyorum. Son olarak buz küpleri ve limon dilimi ekleyerek afiyetle gün boyu içiyorum.

Haberin Devamı

Yaz meyveleriyle yaza merhaba
Karadutlu soğuk çay

Yazarın Tüm Yazıları