Kalymnos’a gider iken

UZUN zamandır ara verdiğim seyahat notları bu hafta itibariyle yeniden başlıyor sevgili bağlasan durmaz okur. Bu vesile ile eylülün 1’ine kadar yollarda olacağım.

Haberin Devamı

Adalardan, Çeşme ve Bodrum’dan, Kuzey Ege’den, Güney Ege’den hatta zaman zaman dünyadan, Avrupa’dan, Balkanlar’dan bildireceğim. Yeni ne var, nabız nasıl, ne ne kadar, nasıl gidilir, ne yenir, ne giyilir, nerede kalınır, ne dinlenir, hangi koydan denize girilir... Aradığınız, aramadığınız, aklınıza gelen gelmeyen her köşe bucak; her pazar bu köşede olacak.

(Daha da ayrıntılı bilgiler için; instagram: @baharakinci, snapchat: bhrakinci)
İlk durağımız bir üçleme; Kalymnos – Leros - Bodrum. Bugün başlayıp Bayram’a kadar uzanacak notlarım. Hazırsanız, buyrun başlayalım.

Kalymnos’a gider iken

Neden gidilir
Kalymnos; Bodrum’un 26 km batısında yer alan; ilk ayak bastığında pek bir şeye benzetemeyeceğin (liman biraz çorakça) adayı keşfettikçe aşık olacağın, kuzey tarafı yemyeşil, evleri güzel, yemeği güzel, gün batımı efsane bir “büyük ada”. Büyük diyorum, çünkü yaz aylarında nüfus 30 bine kadar çıkıyor. Canının istediği yere havlunu atıp denize girmek, kaya tırmanışları yapmak, trekking turlarına katılmak, şahane yemek yemek, yaşlı mübadil amcalarla sohbet etmek, kahvelerinde frappe içmek için bile gidilir.

Haberin Devamı

Kalymnos’a gider iken

Nereleri gezilir
Agios Savvas Manastırı: Kalymnos Limanı’nda gece ışıkları ile büyüleyen, gündüz yemyeşil bir yoldan çıkılan, 13 yy’dan kalma çanları ve manzarası ile ünlü manastır.
Kalymnos Müze Evi (Folklore Museum): Manastıra çıkan yolun üzerinde, 17. yy Kalymnos ve Rum yaşamını anılar, fotoğraflar ev eşyaları, kıyafetlerle anlatan çok tatlı bir üze evi, haftanın her günü açık.
Balık Hali (Fish Market Union): Kalymnos’un çok gelişmiş deniz ürünleri var. İsli ton balığı, kekikli tütsülenmiş deniz ürünleri, kalamar pate gibi ürünleri üreticisinden satın almak için, merkezdeki balık hali içindeki fish union markete bir uğrayın.
Spyros Koumbaras Mandırası: Büyük hastası olduğumuz, içeri girdiğiniz andan itibaren buram buram taze sütlaç kokan, (arkadaki üretim yerinde gözünüzün önünde yapılıyor), minik günlük yoğurtları ve peynirleri şahane mandıra, mutlaka uğrayın. Pothia Köyü’nde, kime sorsanız Sypros’u gösterir.
Massouri Plajı: Adanın denize girmek için en güzel koylarından. 4 euroya şezlong ve şemsiye ücreti ödeyerek tüm gününüzü burada geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kalymnos’a gider iken

Nerede ne yenir
Stoukas Taverna (öğlen): Merkezde, limanın ilerisinde, deniz üzerinde, temiz, yerel, lezzetli br taverna. Deniz ürünlerinde olduğu kadar, et ürünlerinde de iddialı bir aile işletmesi. Fiyatlar son derece uygun Telefon: +30 2243 05104
Aegean Taverna (akşam): Massouri Köyü’nde, büyük hastası olduğum restoran. Teledos adasına bakan efsane gün batımı, sunumları, servisi, Yunan mutfağını bir tık daha yukarıya taşıyan sunumları ile çok başarılı. Yemek üzerine ikram gelen ballı lokma tatlısı ve ev yapımı dondurma fotoğraflık. Rezervasyonsuz gitmeyin! Tel: +30 2243 05104
Kafenes (akşam): Merkezdeki marina diye geçen bölgede, havadar, avlulu bir lokanta. Deniz ürünleri, çimçim karides ve deniz ürünlü makarnası denenmeli, hafta içi rezervasyonsuz da yer bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kalymnos’a gider iken

Nasıl gidilir
Kalymnos’a Turgutreis’ten her cumartesi 10:00 ve 17:00’de iki sefer kalkıyor. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Bayram’da gitmek isterseniz de bir diğer seçenek; tadimatolyesi.com ve Kalymna Yaching Club’ın birlikte organize ettiği #gastronomirotası turlarına katılmak. Ayrıntılı bilgi almak için info@tadimatolyesi.com’a mail atabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları