Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“TCDD engelsiz mi?”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bir Engelliler Haftası’nı daha geride bıraktık. Bu özel hafta nedeniyle neler yapıldığı, neler yapılacağı açıklandı yetkili kurumlarca. Ancak yapılmayanlardan pek söz edilmedi.

 

Bugün, bu köşede, kendi fikirlerime değil bir okurumun görüşlerine yer vermek istiyorum. Ankara’da yaşamadığım için şahsen tanık olmadığım bir sorunu bire bir yaşayan bir kişinin ağzından duyurmak istiyorum sizlere ve konunun ilgililerine.

 

Okurumun “TCDD engelsiz mi?” başlığı ile gönderdiği mesajı, aynen, aktarıyorum:

 

“Ankara yeni hızlı tren garının açılmasını heyecanla bekledik. Açılışın ardından 7 ay geçti. Engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlar nedense bitmiyor. Engelliler Haftası nedeniyle yetkililerin yayınladığı mesajları okuyunca, yaşadığım sorunları neden yaşadığımı sorguladım ve şunu sordum kendime: Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Aslan’ın engellilerin yaşadığı sorunlardan haberi var mı acaba?

 

Haberin Devamı

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın öncülüğünde “Engelsiz ulaşım ve iletişim”  hedefi ile başlatılan çalışmalar kapsamında, engelli vatandaşlarımızın trenlerden garlara kadar tüm mekânlarda hayatını kolaylaştırmak üzere birçok tedbirleri alıyor, almaya devam ediyoruz’’ diyor. Ve en büyük engelin sevgisizlik olduğunu hatırlatarak, ekliyor; “Sevgi ile aşamayacağımız hiçbir engelin kalmayacağını özellikle belirtmek istiyorum…”

 

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise; “Teşekkülümüz tarafından insana değer veren, hizmetlerimize engelli vatandaşlarımızın en hızlı ve en kolay şekilde erişimleri için önemli projeler yürütmektedir. Mevcut tesislerimizin yanı sıra inşa etmekte olduğumuz yeni gar ve istasyonlar ile bina ve tesislerimizi engellilerimizin erişimlerine göre projelendiriyoruz. Şehir için raylı sistemler ile şehirlerarası trenlerimizi tamamen onların kullanımlarına göre planlıyoruz. Bu düşüncelerle personelimiz olmak üzere tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftasını kutluyorum." diyor açıklamasında.

 

Haberin Devamı

Sayın yetkililer belli ki yaşanan sorunlardan habersiz. Yoksa bu mesajları yayınlamazlar, en azından açıklamalarında “Sorunların farkındayız, çözüm için acil önlemler almak için engelli vatandaşlarımıza söz veriyoruz.” gibi ifadeler kullanırlardı.

 

Ben onların görmezden geldiği ya da bilmediği sorunlardan bahsedeceğim. Ankara YHT Garı’nda engelli tuvaletlerinin kapılarında kilit sistemi yok. Tuvaletlerin ‘kadın-erkek’ olarak ayrılmamış olmasını sorgulamıyorum. Kendilerinin bu tarz tuvaletleri (kadın-erkek ayrımı olmayan) kullanmak isteyip istemediklerini sormak isterim elbette. Ve tuvalet kapısını kendi güçleri ile açamayıp bir görevli aramaya çalıştıklarını düşünmelerini istiyorum. Hadi bir şekilde girebildiler, kapıyı içerden kilitleyemeden nasıl tuvaleti kullanabilecekler?

Haberin Devamı

Ben akülü tekerlekli sandalye kullanıyorum. Benim için görevlilerin rampa getirmeleri gerekiyor. Peki, bu oldukça dik, korkuyla inip çıktığım rampa, tren gara geldikten sonra görevli tarafından bir türlü getirtilmezse? Tüm yolcular iner, tren içi görevliler treni terk eder hatta trenin temizliği biter ve ben halâ rampanın bana getirilmesini bekliyor olursam?

Yürüme engelli yolcular için sorunlar sadece bu kadar değil elbette. Ayrıca, görme engelliler için de sorunlar var. Zemin taşlarının parlak olması, gerekli yönlendirmelerin yapılmamış olması gibi…

 

Sayın Ayşegül Domaniç Yelçe, sizin aracılığınız ile yetkililere seslenmek istiyorum. Sayın TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve diğer yetkililer; Bakanlığın “Engelsiz ulaşım ve iletişim”  hedefi var ise eğer, sorunları görmezden gelemezsiniz.  İnsana değer veren hizmet anlayışında hizmet verdiğiniz vatandaşlar eziyet çekmezler. Engelliler Haftası ülkemiz için kutlanacak bir hafta değildir. Sizler engelliler için engelsiz ulaşım hedefinizi gerçekleştirebilirseniz ancak o zaman kutlanabilir bir şeyler olur. Sevgi ile engelleri aşamadığımız ortada. Demek ki bizleri sevmeniz çözüm değil.  Engelli kardeşlerimiz diye hitap ettiğiniz insanlar kardeşlik ilişkisinden doğan beklentilerinin değil, vatandaş olmaktan doğan haklarının peşindedir.  Sizlerin en temel ihtiyaç olarak belirttiğiniz ulaşım hizmetini bizler, insan haklarından biri olan seyahat hakkı olarak görmekteyiz. Bakanlık olarak, TCDD olarak eğer “engelsiz ulaşım” hedefiniz varsa bunu hemen şimdi gerçekleştirmiş olmanız gerekirdi.

 

Haberin Devamı

Bizler haklarımızı talep ederken uygulamada yaşadığımız sorunları görün istiyorum. Bizlerin bu mücadelesine biraz kulak kabartın ve sizleri eleştirdiğimiz noktaların farkında olun. TCDD için engellilerden gelen mesajları, basında ya da sosyal medyada çıkan haberleri lütfen inceletin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.”

 

Umuyorum ki, söz konusu sorunların çözümü için gerekli adımlar yetkililerce en kısa süre içinde atılacak ve “engelsiz ulaşım” hedefine ulaşılmış olacaktır.

 

*********

Bugün 19 Mayıs… “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”…  Atatürk’ün Samsun’a çıktığı, Kurtuluş Savaşımızın başlangıç tarihi kabul edilen günün 98’inci yıldönümü…

 

Haberin Devamı

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

 

 

           

 

 

Yazarın Tüm Yazıları