Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi” İstanbul’un hizmetinde

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiş bulunuyor.

 

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’nün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanıyor. Dominik Cumhuriyeti Başkanı Horacio Vasquez 1930 yılında bir askeri darbe ile devrilmiş ve iktidar Trujillo Bolina adlı albayın eline geçmişti. Başkomutanlığı da üstlenen Trujillo 31 yıl boyunca Dominik Cumhuriyeti’ni diktatörlükle yönetmiş; yüksek makamlara yakınlarını getirmiş, siyasi karşıtlarının çoğunu öldürtmüştü. Ancak, Trujillo’nun iktidarını koruyabilmek için başvurduğu sert önlemlere karşın muhalefet de giderek artmıştı.  Trujillo ve rejimine karşı koyan en önemli hareketlerden biri olan Clandestina’nın kurucuları Patria, Minerva ve Maria Mirabal adlı üç kız kardeşti. Üç kız kardeş, Trujillo’nun “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklindeki açıklamasından 23 gün sonra, Trujillo yandaşları tarafından önce tecavüz edilmiş sonra da öldürülmüşlerdi. Mirabal kardeşlerin öldürülmeleri Dominik Cumhuriyeti’nde büyük bir tepki uyandırmış, direniş güçlenmiş ve bir yılın sonunda diktatörlük düşürülmüştü.

 

Haberin Devamı

Dominik Cumhuriyeti’ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynayan ve bedelini hayatlarıyla ödeyen Mirabal Kardeşler kadınların devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelelerinde sembol isimler olarak ölümsüzleştiler. 1981 yılında Kolombiya’nın Bogota şehrinde toplanan Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresi’nde 25 Kasım tarihi Mirabal Kardeşler’in anısına “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Bu karardan 18 yıl sonra -1999 yılında- BM tarafından da 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak tanındı.

 

Haberin Devamı

Kadıköylüler 25 Kasım 2017’de, Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin

Uluslararası Mücadele Günü’nde, yeni bir sosyal hizmet merkezine kavuştu. Rasimpaşa İskele Sokak’ta Kadıköy Belediyesi’nce restore edilen tarihi bitişik iki bina, “Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi” olarak Kadıköy Belediye Başkanı Akyurt Nuhoğlu tarafindan kalabalık bir davetli huzurunda hizmete açıldı.

 

“Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi” İstanbul’un hizmetinde

 

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin bir katı “Kadın Dayanışma” birimi olarak ayrılmış bulunuyor. Burada kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı kadınların desteklenmesi ve güçlenmesi yönünde çalışmalar yapılacak. Merkez’de hak temelli eğitim faaliyetleri, psikolojik ve hukuki danışmanlık gibi kadını her alanda destekleyen hizmetler verilecek. Birimde öncelikli olarak şiddete maruz kalan kadınlara bilgilendirme ve yönlendirme yapılacak; kadınların toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarını ve yerel yönetimlerde daha etkin olmalarını sağlamak için politikalar geliştirilecek. Merkezi konumda olması nedeniyle kadınların kolayca ulaşabilecekleri “Kadın Dayanışma” birimi hem bölge genelinde hem de İstanbul ölçeğinde hizmet verecek. 

 

Haberin Devamı

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nde toplumun her kesimi için pek çok konuda destek hizmeti verilecek. Bu hizmetlerle ilgili bilgileri bir başka yazımda sizlerle de paylaşacağım.

 

Biz Kadıköylüler Sayın Aykurt Nuhoğlu gibi sadece halkı için çalışan dürüst ve özverili bir belediye başkanına sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Kendisine, Kadıköyümüze kazandırmış olduğu eserler ve gerçekleştirdiği insan odaklı çalışmalar için ne kadar teşekkür etsek az…

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları