Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Göz Alabildiğine Fotoğraf Yarışmaları”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

1989 yılında temelleri Kocaeli’ de atılan Çağın Göz Hastanesi göz hastalıkları alanında ülkemizin donanımlı ihtisas hastaneleri arasına girmiş bulunuyor. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından gelen hastalarına da kaliteli sağlık hizmeti vermeyi hedefleyen kuruluş, alanında uzmanlaşmış hekim kadrosu ile tüm göz hastalıklarının tedavilerini ve tüm cerrahi müdahaleleri tam donanımlı ameliyathanelerde en gelişmiş teknolojilerle sunuyor.

“Yaşadığımız “an” lar, izlenimlerimiz, hayallerimiz ve her geçen gün değişen çevremiz… Monotonlaşan yaşamımız ve ilişkilerimiz sonucu baktığımız ama göremediğimiz nice ayrıntılar, güzellikler, yaşam bilimleri, coğrafyalar, tarihler, anılar var…” 

Kocaeli’nin köklü sağlık kuruluşları arasındaki Çağın Göz Hastanesi; 2012 yılından bu yana düzenlediği “Göz Alabildiğine Ulusal Fotoğraf Yarışmaları” ile bakıp göremediklerimize dikkat çekerken, bir yandan da fotoğraf sanatına ve fotoğrafçılara destek vermeyi amaçlıyor. Yarışma konularını 2012 yılından başlayarak sıralamak istersek;

Haberin Devamı
  • “Göz Alabildiğine YEŞİL” Fotoğraf Yarışması (2012)
  • “Göz Alabildiğine MAVİ” Fotoğraf Yarışması (2013)
  • “Göz Alabildiğine KIRMIZI” Fotoğraf Yarışması (2014)
  • “Göz Alabildiğine SARI” Fotoğraf Yarışması (2015)
  • “Göz Alabildiğine BEYAZ” Fotoğraf Yarışması (2016)
  • “Göz Alabildiğine MOR” Fotoğraf Yarışması (2017)
  • “Göz Alabildiğine SOKAĞIN RENGİ” Fotoğraf Yarışması (2018)
  • “Göz Alabildiğine MÜZİĞİN RENGİ” Fotoğraf Yarışması (2019)
  • “Göz Alabildiğine SUYUN RENGİ” Fotoğraf Yarışması (2020)
  • “Göz Alabildiğine DÖNÜŞÜM” Fotoğraf Yarışması (2021)
  • “Göz Alabildiğine UMUT” Fotoğraf Yarışması (2022)
  • “Göz Alabildiğine PORTRE” Fotoğraf Yarışması (2023)

gibi bir listeyle karşılaşıyoruz.

Bu yıl 35.yılını kutlayan Çağın Göz Hastanesi, on üç yıl önce başlattığı Ulusal Fotoğraf Yarışması’ nın yeni temasının “Göz Alabildiğine YANSIMALAR” olarak belirlendiğini açıkladı. Aynalardan su birikintilerine kadar görsel şölen oluşturan “Yansımalar” temalı yarışmaya, her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda fotoğraf sanatçısının başvurması bekleniyor. 

Çağın Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kürşat Çağın, fotoğraf sanatçılarının bakış açılarıyla göz sağlığının önemini vurgulamak amacıyla, 13 yıldan beri düzenledikleri bu yarışma serisinin kendilerinin “gurur projesi” olduğunu söylüyor. Ve şöyle devam ediyor sözlerine:

“Hayatın kaçınılmaz akışında birkaç ânı ya da rengi hatıralara kazımak için vardır sanat. Fotoğraf ise sanatın en etkili formlarından biri… Biz de gurur projemiz olarak gördüğümüz bu yarışmada bu yıl, ilhamını yansımalardan alan fotoğrafları bekliyoruz. Yurdun dört bir köşesinden fotoğrafçılar deklanşörleri aracılığıyla bizlere mitolojilere konu olan, fotoğraf ve görme ile yakından ilişkili “Yansıma” larını aktaracaklar.”

Haberin Devamı

Yansımaların sadece geçmişi yansıtan ayna değil, hayal gücümüzü tetikleyen bir kapı veya ânın güzelliklerini yakalayan pencere olarak da karşımıza çıkabileceğine değinen Çağın, gözlerimizin her yansımanın ardındaki derin hikâyeleri keşfetmemizi sağladığını söylüyor. Ve “Sanatçılarımızın, görenleri zamanda ve mekânda yolculuğa çıkaran fotoğraflarını heyecanla bekliyoruz” diyor.

Her yıl Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ve Kocaeli Fotoğraf Sanatı Derneği’ nin destekleriyle gerçekleştirilen yarışmaya Şubat 2024’te başlayan başvurular, 22 Eylül’e kadar sürecek. 29 Eylül’de yapılacak olan Seçici Kurul Değerlendirmesi’ nin ardından, 2 Ekim’de sonuçlar açıklanacak.

Haberin Devamı

Yarışmanın jürisi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Fotoğraf Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre İkizler, Kask (Kocaeli Fotoğraf Sanatı Derneği) üyeleri Nadir Sarışeker ve Ümran Özdemir, Fotoğraf Sanatçıları Haluk Çobanoğlu ve Yusuf Darıyerli' den oluşacak.

Ülke çapında yüzlerce katılımın beklendiği yarışmada birinciye 8 bin, ikinciye 6 bin, üçüncüye ise 4 bin TL ödül verilecek. Mansiyon ve sergileme hakkı kazanan diğer eserlerin de bir süre sergilenmeye başlanacağı ödül töreni ise 12 Ekim 2024’ te yapılacak.

Başvurular Çağın Göz Hastanesi’nin www.cagin.com adresli web sitesinden yapılabilecek.

Yarışmaya katılacak fotoğraf sanatçılarına başarılar, bu anlamlı yarışmanın da uzun yıllar devamını diliyorum.

*****

Haberin Devamı

Çağın Göz Hastanesi, Tıp Bayramı’nı ise “Ressam Doktorlar” Resim Sergisi ile kutluyor. Şehrin farklı noktalarında görev yapan doktorların eserlerini bir araya getiren serginin açılışı, 9 Mart tarihinde hastanenin fuaye alanında gerçekleşti.

Mesleki uzmanlıklarıyla adlarından söz ettiren doktorların benzersiz bakış açılarını ve yeteneklerini öne çıkaran eserlerin yer aldığı sergi, sulu boya ve yağlı boya gibi resimlerin yanı sıra karma teknik ve karakalem çizimleri de içeriyor.

Nefes kesen manzaralardan düşündürücü soyut çizimlere dek sanatseverleri etkileyici bir yolculuğa çıkaracak olan “Ressam Doktorlar” resim sergisinin 9 Mart tarihinde saat 16.00’da gerçekleştirilen açılışına tüm Kocaeli halkı davetliydi. 16 Mart’a dek Çağın Göz Hastanesi’nde ziyarete açık olacak sergi, ücretsiz gezilebilecek.

Haberin Devamı

Tıp ve sanatı buluşturan, mesleki uzmanlıklarıyla adlarından söz ettiren doktorların benzersiz bakış açılarını ve yeteneklerini öne çıkaran eserlerin yer aldığı sergi, sulu boya ve yağlı boya gibi resimlerin yanı sıra karma teknik ve karakalem çizimleri de içeriyor.

Kocaeli Halkı’ nın bu özel sergiyi gezerken, doktorların fırça darbeleriyle hayat bulan eserlerinin bazılarında belki de kendilerinden bir parça bulurken huzur ve mutluluk duyacaklarına inanıyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları